NGO'er og forskere: Danmark skal afvise ødelæggende handelsaftale

onsdag 10. februar 2021
En ny handelsaftale mellem EU og fire Sydamerikanske lande vil skade både klimaet og biodiversiteten. Derfor skal Danmark afvise udkastet til aftalen, lyder opfordringen fra 20 organisationer og 17 forskere i et åbent brev til danske politikere.
af Anton Gundersen Lihn

149156457 417932849461808 1945011881474154294 nLyserød ara er en af de fuglearter, der lever i Amazonas, der dag for dag bliver fældet for at gøre plads til produktion af blandt andet oksekød og soja til Europa. Foto: Jiri Hrebicek.

Biodiversiteten og klimaet bliver taberne, hvis EU vedtager en ny frihandelsaftale med MERCOSUR-landene (Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay).

Derfor er DOF medunderskriver på et åbent brev fra 20 oganisationer og 17 forskere, der opfordrer de danske politikere i Folketinget og Europaparlamentet til at lægge pres på for at få afvist og genforhandlet aftalen. 

Flere studier og vurderinger peger på at handelsaftalen vil føre til mere afskovning, øget CO2-udledning og tab af biodiversitet. Skovene bliver nemlig ryddet for at give plads til produktion af for eksempel soja og oksekød, der importeres til EU gennem handelsaftalen.

LÆS OGSÅ: Rekordhøring kræver at EU stopper sine ødelæggelser af regnskoven

Ødelæggelserne af Amazon- og Chiquitano-skovene i Sydamerika har katastrofale konsekvenser for mennesker og naturen - både her og nu og på lang sigt. Fortsætter ødelæggelserne frygter forskere, at de tropiske skovområder i Sydamerika når et 'tipping point', altså et punkt, hvor skovene ikke længere kan genoprette sig selv og i stedet ender som tør savanne.

Alligevel ryddes de tropiske skove med alarmerende hast for at skabe plads til landbrug, som producerer fødevarer og dyrefoder til de europæiske markeder:

- Med frihandelsaftalen mellem EU og Mercosur øges handlen med varer som kød og soja og lægger yderligere pres på Sydamerikas skove. Alene Danmark importerer hvert år 1,7 millioner tons soja, og en stor del kommer fra netop områder, hvor skovene er blevet ryddet til landbrug, siger Toke F. Nyborg, international programkoordinator og naturpolitisk rådgiver i DOF BirdLife

Læs hele brevet her.

Yderligere oplysninger

Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark (DOF BirdLife)
Tlf. 33 28 38 00

Toke F. Nyborg, international programkoordinator og naturpolitisk rådgiver i DOF BirdLife
Tlf. 33 28 38 52