Kære Erik

For en del år siden fortalte vor gamle ven Robert T, at han og Gitte var strandet i London på vej til en gammel russisk delstat. Der var opstået uroligheder i landet, og turen blev aflyst. Så var gode råd dyre, og hvad gør man så? Jo, man ringer til Erik Mølgaard.

Du kunne hurtigt strikke en 14 dages fugletur sammen i Kenya. I lander kl. 8.05, lejer en bil hos Hertz og kører til Naivasha. Der bor I på Safari Logde, tager til Hells Gate osv. Det blev en super tur efter dine anvisninger. Dette eksempel viser et af dine store talenter, nemlig planlægning af storture til hele verden, hvilket mere end 1.000 DOF´ere har haft glæde af.

Du har været med i det gamle ekskursionsudvalg siden midten af 1980´erne (?). Dengang var det kutyme, at hvis der var overskud på en stortur, så fik deltagerne penge tilbage. Men du var fremsynet og foreslog, at der skulle være et overhead på turene, således at I var rustet til et eventuelt underskud. Det vakte harme hos de gamle græsrødder, og resultatet blev, at de fleste af Københavnafdelingens bestyrelsesmedlemmer trak sig. Du blev trukket ind i den nye bestyrelse i 1989 og blev der i næsten 15 år. Du var dels en slags repræsentant for Ekskursionsudvalget, dels kasserer. Du tog dig af vores regnskaber, og når hovedforeningen var bankerotten nær, så lånte du dem penge til lønninger. Mod en rimelig rente selvfølgelig.

På det tidspunkt var du også medlem af repræsentantskabet og var ”arkitekten” bag den fordelingsnøgle, vi har den dag i dag mellem hovedforeningen og lokalafdelingerne.

Men det er især dit arbejde i DOF Travel, der skal fremhæves. Her har du med en kolossal arbejdsindsats skabt et velfungerende ”Fuglerejsebureau”, hvor alle DOF’s medlemmer er velkomne. Hvor en småtur for os almindelige dødelige er en tur om f.eks. Gentofte sø, så er en småtur for dig 14 dage til Bulgarien eller Letland.

Du har rejst på alle 7 kontinenter og besøgt de fleste af verdens hotspots. Det er sjældent at møde dig i felten i DK. Som du siger: ”DK-arter er ligegyldige. Det er verdensarterne, der tæller”. Og dem ved jeg, at du har rigtig mange af. Det ligger vist omkring de 6.500.

Du leder omkring 3 storture om året til stor glæde for de rejselystne DOF’ere. Jeg kan se på jeres hjemmeside, at du i nærmeste fremtid har et par ”småture” til Etiopien, Australien, Buthan, Peru, Bulgarien, Madeira, Borneo, Andesbjergene m.m. Behøver jeg nævne, at hjemmesiden er designet og vedligeholdes af dig?

På dine ture er der mange gengangere blandt deltagerne. Du er meget værdsat som leder, og du leverer varen. Kun enkelte siger: ”Aldrig mere Mølgaard”. Det er som regel dem, som ikke gider står op kl. 05. om morgenen for at gå 12 km. gennem fugtig tropeskov for at se en lille brun myrefugl, der ligner alle de andre.

Hvis man kikker i ”Where to go birdwatching i South America” kan man læse mange interessante ting. Bl.a. står der, at verdensrekorden i arter på en dag er på 342, og der står også, at den uofficielle verdensrekord i flest arter på en 27 dages tur indehaves af DOF. Det var på en tur til Ecuador i 1992, og der blev set ikke mindre end 844 forskellige arter. Turen blev selvfølgelig ledet af dig og Niels Krabbe.

Du kender dine arter. Måske ikke alle verdens 10.000, men til et foredrag i København udlovede foredragsholderen en flaske rødvin til den, der kunne bestemme en lille bleg, brunlig fugl på billedet. Efter et øjeblik sagde du: Tawny Flanked Prinia og vandt.

DOF-ture bliver af nogen også betegnet som en slags ”ægteskabsbureau”. Og mange stortursledere har gennem tiden mødt deres koner og kærester der. Heller ikke du er gået ram forbi. Det forlyder, at Marianne var med på 5 storture, før du faldt for hende! Men der har du været heldig at møde en pige, som ligesom dig elsker at se på fugle og gerne tager jorden rundt.

Sammen har I købt hus i Malmø, hvilket for dig kun er en station fra din arbejdsplads i Københavns lufthavn. Netop dit arbejde i SAS giver dig gode og økonomisk fordele, når du ofte tager på langfart. Men Malmø er også kun 20 min. kørsel fra Falsterbo, hvor du elsker at tilbringe det meste af efteråret. Der sidder du på din grønne stol på Nappen og hygger dig med det enorme fugletræk.

Men det er ikke kun fugle der interesserer dig. Også sport fylder meget. Bl.a. forlyder det, at du i dine yngre dage kunne ses i Brøndby iført gult og blåt. Selv har du spillet Mosebold med mange af fuglevennerne i Utterslev Mose. Håndboldpigerne har du også fulgt tæt, faktisk har vi set flere kampe samtidigt med bestyrelsesmøder. Særlig Anja Andersen har du været stor fan af. Og der har du et stort dilemma. For lige så meget du holder af Anja, ligeså meget ”hader ” du som en ægte BIF-fan FCK. Og nu er Anja altså blevet træner for FCK håndbold!

Du har været medlem af Videnskabeligt Udvalg, Internationalt Udvalg og for et par år siden var du initiativtager til oprettelsen af DOF Travel Fonden. En stor del af det overskud, DOF Travel indtjener, går til denne fond, der pt. har givet 2 x 100.000 kr. til fuglebeskyttelse i Ecuador og Indonesien.

Du er en benhård forhandler. Du står fast ved dine synspunkter, du er skarp, du er hurtig- ofte med en bid humor. Eller med andre ord: du ku´ næppe gøre karriere inden for diplomatiet.

Erik. For din enorme frivillige indsat inden for DOF Travel, bestyrelsen, repræsentantskabet, diverse udvalg og for at have givet så mange menige DOF’ere så store oplevelser på ture over hele verden, fortjener du denne hæder.

Alex Rosendahl.