Tale ved udnævnelsen af Benny Gensbøl til æresmedlem af DOF den 17. april 2004

Kære Benny

For otte år siden bad HB dig om at være formand for det nystiftede hædersudvalg. Det var et indlysende valg,  for du står om nogen for det positive og opmuntrende i samværet og fællesskabet i DOF.

Som alt andet du påtager dig, har du passet den opgave til punkt og prikke, og du har selv været forfatter til rigtig mange af hyldesttalerne.

Gennem årene er 31 DOF´ere blevet meget glade og stolte, når du ringede til dem og fortalte, at de var udvalgt til at modtage DOF´s hæderspris.

Men DOF har i sine love også en anden hædersbevisning. Udnævnelse til æresmedlem. Den bruges kun ved den helt ekstraordinære og ypperlige indsats for foreningen og for dansk ornitologi. I de seneste 32 år er den kun uddelt to gange. Lige nu har DOF ingen æresmedlemmer, men det ændrer vi på.

For i aften skal du selv hædres – med foreningens højeste udmærkelse – udnævnelse til æresmedlem.

Vi hædrer den kyndige ornitolog, den fremragende fuglebogsforfatter og  naturformidler og den uvurderlige næstformand.

Ornitologen på rejse

  • Du gjorde dig tidligt bemærket som rejsende ornitolog med billeder og beskrivelser fra Lapland og Grønland.
  • Du var sammen med Lorenz Ferdinand i Lapland i 1961 og 1963 for at studere Tredækkerens spil med superfotos og lydoptagelser. Det blev til to fine artikler i DOFT 1966.
  • I 1964 var du sammen med Niels Rosenberg (stifteren og redaktøren af Feltornithologen) og Niels Hesselbjerg Christensen i Daneborg i Nordøstgrønland, hvor I indledte en ny æra af kvantitativ ornitologi i Grønland med omhyggelig kortlægning og optælling i udvalgte områder.
  • Det blev til en stor afhandling i Meddelelser om Grønland fra 1970. Flere populære artikler og bøger fra din velskrivende pen,  og ikke mindst starten på de mange fotos af grønlandske fugle, som kom til at pryde Salomonsens bog ”Fuglene på Grønland” og dine egne senere bøger.
  • I 1972 var du med til at starte de grønlandske Havørneekspeditioner sammen med Lorenz
  • Siden da er det blevet til utallige rejser i Norden, i Europa og i den vide verden. Derfra har du hjembragt unikke billeder, lydoptagelser og inspiration til dine næste bøger om fugle. Med dine billeder fra Indien forrige år af bl.a. Høgeørn har du nået Verdensklasse i kvalitet.

Fuglebogsforfatteren, fotografen og formidleren.

Som forfatter og formidler har du gjort en uvurderlig indsats for at bringe glæden ved naturen og fuglene ud til danskerne - og du er nået ud til en lang række europæiske lande.

En har engang sagt, at dit motto synes at være: "Jeg formidler, altså er jeg". Det bør bemærkes, at du aldrig har sat dig selv i første række. Du er nærmest beskeden, når det gælder egne bedrifter.

Du lever efter reglen ”Gør ikke stor væsen af egne store bedrifter, men gå straks videre til  den næste”.

Du er en af de gennem tiderne allerstørste formidlere af dansk natur. Den position har du bygget op gennem mere end 30 år. Din indsats har varig værdi.

  • Så tidligt som i 1966 sprang du ud som forfatter med bogen ”Fuglene i vore skove”. Da var du kun 33 år gammel og allerede en fuldbefaren forfatter.
    Det er en fin bog med et væld af oplysninger. Den har jeg selv haft stor glæde af.
  • Det blev starten på en helt enestående lang serie af bøger om fugle, om smukke naturområder, om fuglevennes have og sørme også om vinavl. Ja selv en smuk børnebog om ”Uglen og ungerne” har du bedrevet. Du spænder ufattelig vidt.
  • Din bog om Europas rovfugle er oversat til 9 sprog, og du er på europæisk niveau omgærdet af stor respekt som rovfugleeksperten. Du blev vel nærmest hyldet på det seneste europæiske rovfuglemøde.
    Bogen er udkommet i 3 udgaver – hver gang grundigt nyrevideret og ajourført. Og til juni kommer 4. udgave – i et helt nyt format med de seneste nyheder, med nye flotte fotos, taget af forfatteren, og med helt nye farvetavler. Vi glæder os.
  • Forrige år udpegede DOF dig til dommer i en europæisk fotokonkurrence arrangeret af BirdLife i Slovenien. De takkede os senere på skrift for at have stillet en så enestående kapacitet til rådighed. Det var de meget beærede over. Det siger vist alt om dit ry ude i den store verden.
  • En anden af dine klassikere er Nordens fugle, der selvfølgelig er udkommet på alle nordiske sprog, og i flere udgaver. Jeg var stolt af at kende dig, da Klaus Rifbjerg i Politiken skrev en kronik om glæden ved fuglene. – Han fremhævede Nordens Fugle som en guldgrube af viden og så at bogen var så velskrevet.
  • Andre fra din bog -  hitliste er ”Fuglestemmerne omkring os ” med tre CDere vedlagt. Den anbefaler jeg til alle, der vil lære noget om fuglestemmer
  • Og de mange bøger om ”Haven og fuglene”,  ”Sådan synger havens fugle” og Fuglevennens have” har glædet rigtig mange almindelig fugleinteresserede.
  • Og du har også nået at skrive Rejsebøger om Islands og Grønlands natur – og ikke mindst deres fugle.
  • I denne kreds skal også fremhæves ”Bornholms fugle” fra 1973, hvor du selv var redaktør  og medforfatter sammen med en stribe kendte, bornholmske ornitologer.
  • Drivkraften i dit imponerende arbejde værk synes at være
    • En stor nysgerrighed
    • Evnen til at opfange gennem sanserne: Lyde, billeder..
    • Men du har set flere fugle gennem en fotolinse, end i en kikkert.
    • En vis samlermani
    • Du er myreflittig og har en arbejdsdisciplin, som man må beundre. Derfor når du så meget.
    • De egenskaber givet os den fremragende fotograf, forfatter og formidler, pædagog og naturguide – Benny Gensbøl.

Din karriere i DOF

Du har været medlem af DOF siden 1955 – altså i næsten 50 år.

Det kan man se i medlemsfortegnelsen fra 1966, der blev trykt i anledning af foreningens 60 års jubilæum.

Her kan man også læse, at du da var formand for Feltornitologisk Udvalg for Bornholm. Og det var jo nærmet hele det udvalg, der stod bag Bornholms Fugle – med dig som drivkraft.

  • Alle vi der blev aktive i DOF i 70erne kendte dig af navn – som en meget anerkendt forfatter.
    Ved et par lejligheder blev dit navn nævnt, når der skulle findes kandidater til HB. - Lorenz talte pænt om dig, men mente ikke at HB arbejde var noget for dig.
  • Heldigvis sagde du ja til hovedbestyrelsen engang i 1986. Og fra foråret 1987 – da jeg blev formand – kom  du ind i mit liv. – Og tak for det. For DOF og for mig personligt var det et rent lykketræf – Du har spillet en meget vigtig rolle i DOF lige siden. – Større end de fleste aner.
  • Snart blev du valgt til næstformand og blev straks en uvurderlig hjælp for den nye formand, der skulle løfte arven efter Lorenz Ferdinand.
  • Som næstformand for DOF i næsten femten år har du været ved min side i en meget vanskelig periode. Vi glemmer aldrig årene i midten af 90erne med rod i regnskabet og med to direktørskift i utide. Et helt år var vi selv direktion. Det giver sammenhold.
  • Du er så stabil og knagende dygtig til alle de opgaver, du påtager dig. Når du siger ja til en opgave, kan man være sikker på, at den bliver udført til tiden og med kvalitet.
    Din sikre sans for kvalitet i sprog og i tale – og i alt dit arbejde er et andet af dine adelsmærker.
  • Med dig kom smilet og de venlige og opmuntrende bemærkninger ind i DOF. Når du kom ind i huset, gik du en runde og talte med alle de travle folk i det hektiske hus.  Tonen i 70erne kunne godt være noget rå mellem ornitologer. Det blev anderledes takket være din stil.
  • Du har som næsteformand været inspirator, igangsætter og selv deltager i nogle af foreningens mest succesfulde projekter i det seneste årti.
    Projekt ørn – 12 par i dette forår.
    Projekt Truede og sjældne ynglefugle kører på syvende år
    Projekt Hvid stork
  • Du var formand for vores Butik – DOF-salg i en lang og meget kritisk periode. Det var trygt for mig, at den passede du bare.
  • Du var 100 % loyal og ansvarlig i dit arbejde, selv om økonomi og taktiske overvejelser omkring naturpolitikken og snak om lobbyvirksomhed – ikke lige var din kop te. Ja du kedede dig vel nærmest, mens det stod på. Du gjorde det så af pligt, for det at være pligtopfyldende - er en anden af dine stærke sider.
  • Du er en gentleman og en hædersmand på alle felter.

Også derfor og samlet set er du en særdeles værdig modtager af DOF´s højeste udmærkelse.

Bevis og en havørn – skabt af kunstneren Hanne Qurinus

Christian Hjorth