Hvad gør du, når du finder en død fugl?

Det er ikke ualmindeligt at finde en død fugl i naturen eller andre steder, hvor vi færdes. Fugle dør naturligt af mange forskellige årsager, for eksempel på grund af rovdyr, sult eller sygdom. Det er helt naturligt. Fugle dør også ofte på grund af trafik, luftledninger, glasruder, høje bygninger, vindmøller og jagt. Det er interessant at undersøge og overvåge, hvilket omfang de forskellige dødsårsager har for fuglene.

I Danmark kan man gratis få undersøgt dødfundne fugle og pattedyr (kaldet faldvildt), og det er gratis for indsenderen. Det sker via www.vildtsundhed.dk, hvor der også står hvordan indsendelsen sker. Find indsendelsesblanketten her

Hvis det drejer sig om for eksempel dødfundne rovfugle, hvor der er mistanke om forgiftning eller ulovlig nedlæggelse, opfordrer DOF BirdLife til at man tager rigeligt med fotos af fuglen, gerne allerede på fundstedet. DOF BirdLife vil gerne modtage nærmere oplysninger om art, findested, dato og fotos samt senere kopi af obduktionsrapporten, når den foreligger. Det kan sendes til biolog Knud Flensted på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Det er ikke ualmindeligt med udbrud af fugleinfluenza (AIV) i Danmark. Det rammer især svømmefugle, hønsefugle og rovfugle, Hvis der er begrundet mistanke om AIV, bør det anmeldes til Fødevarestyrelsen ved hjælp af appen Fugleinfluenza Tip. Læs mere her: Fund af døde eller syge vilde fugle i naturen (foedevarestyrelsen.dk). Fødevarestyrelsen opfordrer til, at man undlader at røre ved fugle, der er mistænkt for at være smittet med fugleinfluenza.

Hvis du blot finder en almindelig død fugl, hvor der ikke er mistanke om noget specielt, så lad den blot ligge, da døde dyr er vigtig føde for andre dyr.

Vigtigt: Trafikdræbte dyr bør trækkes eller smides godt ind til siden, så man undgår, at flere dyr, der tiltrækkes af ådslet, også bliver trafikdræbt.

Under og efter håndtering døde dyr skal man altid sikre god hygiejne og for eksempel bruge handsker, håndsprit og efterfølgende håndvask.


Yderligere oplysninger:

Knud Flensted, biolog i DOF BirdLife
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.