VÆR MED TIL AT SIKRE ØRNETV

ØrneTV mangler desværre finansiering for, at vi i fremtiden kan sikre dig unikke oplevelser med livetransmission fra Danmarks mest kendte havørnerede.  Oplevelserne er store, men det gælder også arbejdet bag den daglige produktion. Til gengæld ved vi også, at seerskaren er stor, og det er derfor, vi beder om din hjælp til DOFS ØrneTV. På forhånd tak for din støtte.

address>

Hovedrollerne besat af nye stjerner i ørne-tv

Både hannen og hunnen i havørnereden på Lolland, hvorfra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) døgnet rundt sender direkte optagelser, er debutanter som naturfilmstjerner. Siden 2013 har 100.000’er af danskere fulgt familielivet hos Nordeuropas største rovfugl på godt og ondt i reality-tv fra reden ved Hyllekrog

Videokameraet er på plads og i orden. Det samme er hovedrolleindehaverne i en af de største filmsucceser, den danske natur har fostret, nemlig ørne-tv i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Der er netop blændet op for den 8. sæson af de direkte transmissioner fra ørnenes privatliv, som kan ses her og på ørnetv.dk
”Det bliver spændende at følge det ny ørnepar i år, for både han og hun skal yngle for første gang i deres liv. Alt tegner lyst og lovende, for ørnene har udbygget reden i løbet af vinteren, og i begyndelsen af februar forede de den med græs. Om alt går vel, kan der komme æg i reden allerede midt i februar. Den tidligste dato med æglægning hos havørne i Danmark, vi har kendskab til, er fra 10. februar”, siger Kim Skelmose, der er leder af Projekt Ørn i Dansk Ornitologisk Forening (DOF), som står bag ørne-tv.
Et ekstra spændende element i årgang 2020-udgaven af ørne-tv består blandt andet i, at begge fugle er nye både som par og på reden ved Hyllekrog.

Han og hun blev pludselig væk

”Der skete jo det sidste år, at hunnen i havørneparret blev skudt 12. februar, hvorpå der kun gik ganske få dage, før en ny hun ankom og overtog den gamle huns rolle og opgaver i ørnereden. Desværre endte sæsonen uden hverken æg eller unger”, siger Kim Skelmose.
”I efteråret forsvandt hannen så ligeså pludseligt, som det var sket med den erfarne hun. Det er aldrig blevet opklaret, hvad der var hændt ham. Til alt held rykkede en anden han kort efter ind og dannede par med den efterladte hun. Situationen er derfor nu, at vi har to yngre, uerfarne, men ynglemodne havørne, som står på tærsklen til deres første ynglesæson. Vi transmitterer så at sige ørne-tv med friskt blod i familien”, siger lederen af Projekt Ørn.

Talstærkt publikum i ørne-bio

Hvor Danmarks Radio (DR) er i front, hvad angår børne-tv, så er Dansk Ornitologisk Forening (DOF) førende, når det gælder ørne-tv.
I løbet af de første to måneder i 2013, da projektet blev sendt i luften første sæson, var der godt 420.000 computerbesøg på foreningens reality-tv med live-optagelser fra havørnereden på Lolland.
Foreningen skønner, at op imod en halv million danskere på et eller andet tidspunkt har klikket sig ind til et kig i ørnenes familieliv.
”Interessen for ørnene er overvældende, og projektet har været øjenåbnende på flere fronter, både hos det brede publikum og blandt forskere. Alle optagelser bliver båndet og tappet med jævne mellemrum, så de kan kigges igennem ved lejlighed. For eksempel kan biologer og studerende bruge optagelserne til at blive klogere på flere nuancer i havørnens ellers skjulte familieliv og adfærd”, siger Kim Skelmose.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.

Kim Skelmose, leder af DOF’s Projekt Ørn.
Tlf. 27 73 40 70.

FAKTA OM ØRNE-TV:

DOF’s ørne-tv begyndte at sende direkte billeder 17. marts 2013 fra reden i Saksfjed Inddæmningen ved Hyllekrog på Lolland.
Reden er placeret 15 meter oppe i kronen på et poppeltræ.
Videokameraet, der sættes op i god tid, før ørnene indleder deres ynglesæson, sidder et par meter fra reden.
Kameraet kan fjernstyres og zoome ind på æg og unger eller fødeemner, der bringes til reden.
Optageudstyret er drevet af solceller.
De seneste syv års optagelser har givet mange unikke sekvenser med ny viden.
Blandt andet blev det i en af sæsonerne dokumenteret, hvordan en husmår kravlede op i ørnereden og åd æggene.

 
  

VÆRD AT VIDE:

* Hanner og hunner af havørne er ens, bortset fra at hunnen er lidt større, men det kan være svært at se. 

*Sidste år blev hunnen i havørneparret fundet skudt 12. februar, hvorpå der kun gik ganske få dage, før en ny hun ankom og overtog den gamle huns rolle og opgaver i ørnereden. Desværre endte sæsonen uden hverken æg eller unger.

*I efteråret forsvandt hannen så ligeså pludseligt, som det var sket med den erfarne hun. Det er aldrig blevet opklaret, hvad der var hændt ham. Til alt held rykkede en anden han kort efter ind og dannede par med den efterladte hun. Situationen er derfor nu, at vi har to yngre, uerfarne, men ynglemodne havørne, som står på tærsklen til deres første ynglesæson.

* Det gamle par fra de første års live-tv fra reden byggede på reden i 2018, men opgav at yngle. Flere andre kønsmodne ørne blev set på reden, og måske var rivalisering mellem flere par årsag til, at der ikke blev ynglet på reden i 2018.

* Kameraet er flyttet lidt væk for at give et bedre overblik, og vi har mulighed for at zoome ind på detaljer.

* Reden ligger i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog på Lolland.

* Det er ottende år i træk, DOF sender direkte fra reden.

* Se nye videoer og fotos på Havørnene på Facebook. Her besvarer projektleder Kim Skelmose og artscaretaker Ole Friis Larsen også spørgsmål.

* Eller se videoer fra reden andre år her.

* Læs også om DOF's Projekt Ørn, som varetager overvågning og beskyttelse af vores bestand af ørne. De danske ørne er meget sårbare over for forstyrrelser i deres yngleområder og har behov for en aktiv forvaltning til beskyttelse. Støt Projekt Ørn her eller via MobilePay til 673526 - husk at skrive ØrneTV i kommentaren. Tak


Skriv en kommentar
-> skriv en kommentar
Kommentarer
-> kommentarer