Lad mig starte med at advare dig. Forhåbentligt har du glædet dig til at komme her i dag og modtage DOF`s hæder, men du risikerer, at det bliver lidt af et mareridt, for jeg har ikke tænkt mig blot at skamrose dig, men også fortælle en del anekdoter om dig. Bare rolig. De 95% værste er sorteret fra, og jeg lover ikke at fortælle om Gedser Færgekro.


Kære Klaus

Ingen over, ingen ved siden af, hvad angår dansk feltornitologi. Og du hører til blandt eliten af feltornitologer i resten af Europa.

Lad mig komme med et eksempel:
For et par år siden havde jeg fornøjelsen af at stå ved siden af dig på Ljungen i Falsterbo.
Pludselig blev der meldt en steppeørn ud fra Kanalen på vej mod os. Trækket gik den dag meget højt, og rovfuglene sås kun som små prikker. Alle stirrede op i den blå himmel, og endelig lød det fra de godt 200 ornitter: steppeørn, steppeørn. Du stod og rodede i din taske, kikkede op, tog kikkerten for øjnene og efter en brøkdel af et sekund sagde du: lille skrigeørn. Og alle sagde: KMO siger Lille sk. Ingen af de 200 rovfugleentusiaster stillede spørgsmål til din bestemmelse. Det kalder jeg respekt.


Falsterbo
Falsterbo har i øvrigt altid været en af dine foretrukne lokaliteter. Som helt ung cyklede du dertil med telt og overnattede i Gryden med alle os andre.
 
Du har arbejdet på Falsterbo Fuglestation med guidning og som observatør. Da der i en periode var mange hollændere, der så på efterårstræk, så anskaffede du dig en hollandsk fuglebog og lærte de hollandske fuglenavne, så når der f.eks. kom en dværgfalk trækkende, så kunne du råbe: ”schmellinger”.

Du havde stor lyst til at udforske trækket i Falsterbo, så da du på et tidspunkt i 1970`erne havde bil til rådighed, tænkte du, om der mon var en anden mulighed for at komme tættere på fuglene end på Ljungen. Over flere dage opholdt du dig ved Falsterbokanalen og opdagede, at trækket der kunne afdækkes 10 gange bedre end på Ljungen, plus at arterne sås meget tættere på.

Det forlyder, at du har en lille blære! Takket være den skete der engang det forunderlige i Falsterbo, at du skulle træde af på naturens vegne og forlod derfor gruppen. Gruppen så den ene vej, medens du, der stod med en kær ven i hånden, så den anden vej for derved at opdage en ådselgrib.

Hvordan startede det?
Men hvordan startede det? Hvor gik det galt? Ja, det står lidt hen i det uklare, men da du var 11-12 år, fik du din første kikkert i julegave. Selv jeg husker dig tilbage i 1967, karseklippet sammen med din mor i Auditorie B i Studiestræde. Det var dengang, man søgte om medlemskab, og ens navn blev nævnt. Hvis der ikke var protester, ja så var man medlem. Tror du den var gået i dag?

Din mor Gerda støttede dig i din fugleinteresse, og hun ville uden tvivl være rævestolt, hvis hun havde været til stede i dag. Men det er hun måske også? Gerda var nu ikke altid lige begejstret for dine tvivlsomme venner. På din første fugletur til det store udland, Tunesien, var Gerda selvfølgelig også med. Du var 20 år. De store drenge havde et par flasker whisky, og du skulle selvfølgelig også smage. Det blev vist til lidt for meget smagning. De store drenge var kloge nok til at placere dig tættest på teltåbningen. Men da det begyndte at rumstere i din mave, så troede du, at teltåbningen var i teltets anden side. Så du rodede hen over de tre andre til en lukket teltvæg. Det forlyder, at din ildelugtende hovedpude blev begravet i ørkensandet.

Fuglekurser
I dine unge dage gik du på fuglekursus hos Carsten Murmann. Men allerede i 1974 stoppede Carsten sine kurser, og helt naturligt fortsatte du som den person, der kunne formidle viden om fuglene til de andre. Du stiftede ”Papegøje Klubben”, og dermed startede du for alvor din karriere.

Du har undervist på diverse aftenskoler, og da Københavnsafdelingen startede sine fuglekurser for snart 12 år siden, blev du fast kursusholder. Du har haft i hundredvis af vores medlemmer til kurser om måger, rovfugle og vadefugle. Og så er du en efterspurgt kursusleder i både resten af DK og i Sverige. I denne weekend fra fredag til lørdag har du været i Ålborg, hvor du har holdt et kursus for Ålborg Folkeuniversitet.

Da fuglepigerne skulle holde fuglekursus på Langeland, bad de dig være deres kursusleder. Jeg har hørt nogen påstå, at det var som ”at lade ræven vogte ……”. Jeg kan anbefale de lokalafdelinger, som ikke allerede har tilknyttet Klaus som kursusholder til at gøre det.

Du har en særlig interesse for harem. Ja, jeg tænker altså på Hotel Harem i Istanbul. I 1975 var du første gang i Istanbul, og på hotellet underviste du en tjener ved navn Ramses i dansk. Bl.a. lærte du ham, at de tre genstande, der stod på bordet, hed Lille Klaus, Store Klaus og Sorte Satan. Og så 34 år efter i 2009 var du tilbage i Istanbul, hvor du i Hotel Harems restaurant blev du budt velkommen af en glad Ramses, som beviste over for dig, at han kunne huske, hvad du lærte ham i 1975, nemlig at de tre genstande på bordet hedder Lille Klaus, Store Klaus og Sorte Satan. Sandelig. Din undervisning gør indtryk.

Påklædning
Din påklædning kan til tider være lidt speciel. I flere år var du iklædt en hovedbeklædning, som udstrålede din kærlighed til Reggae-musik, den blev døbt ”Gokkehuen”. Og du har formentlig stadig dit sort-hvide partisan-halstøjklæde?

Jeg mødte et par hollændere i Falsterbo, som begejstret talte om en dansk ornitolog, som de havde døbt ”The Iron Maiden Mann” Det var selvfølgelig dig med en T-shirt fra en Iron Maiden koncert.

Musik
Og det bringer mig lidt videre, for når forårstrækket slutter, så er det festivaltid. Du har været, og er vel stadig, en flittig gæst på landets spillesteder. Det startede med Stones, Frank Zappa, Pink Floyd og Neil Young. Så blev det Heavy Metal, og det forlyder, at du nu er begyndt at høre klassisk. Helst med stort orkester, bulder og brag. Du har udtalt, at du til nød kunne leve uden fuglene, men ikke undvære musikken.

Bøger
På mange måder skiller du dig ud fra mængden. Når vi andre dødelige sætter os foran tossen for at se inspektor Morse, N&S, X-faktor eller lidt sport, ja, så sætter du dig hen og skriver en feltbestemmelsesartikel eller et kanonværk af en bog. Du har beriget Fugle i Felten, Vor Fågelväld, British Birds, Birdwatch, Dutch Birding, Pica og mange andre lokalafdelingsblade med feltbestemmelsesartikler. Jeg mindes feltbestemmelse af pibere på svensk i Anser 1990, gråsisk contra hvidsisk. Du har skrevet om måger, ørne, phyller og alt muligt andet.

Og så er der bøgerne.

Anmeldelserne kan læses i Dansk Ornitologisk Forenings Tidsskrift, så jeg vil blot nævne dem:

Oversigt over Danmarks Fugle, 1992
Terns of Europe and North America: Birdwatch kårede den til Birdbook of the year 1994
Skuas and Jaegers
Gulls: Birdwatch kårede den til  Birdbook of the year 2004
Rovfugle i Felten 2007
Fugleture i Østdanmark og Sydsverige

Og så har du stået for oversættelser af Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten.  1998 samt Fugle i Felten

Også her sætter du nye standarder, for du har altid søgt efter at kunne sætte de rigtige ord på beskrivelsen af fugle, så alle kan forstå og gøre det at se på fugle til en win, win situation.

Under beskrivelsen af mellemkjove kan man læse, at den i forhold til alm. kjove har ølmave, og læser man om blåstjerten, så skriver du, at det lille næb giver et frækt udtryk, da det ofte virker let opadbøjet – som en opstoppernæse. Det er da til at forstå

Det er ikke uden grund, at du selvfølgelig har været i Sjældenhedsudvalget 2 gange á 4 år, og at du har arbejdet i Naturbutikken, hvor du var en kyndig vejleder i fuglelitteratur.

P.t. arbejder du på en ny og forbedret udgave af ”Fugle i Felten”.
 

Rejser
Du har rejst på 6 kontinenter og besøgt en stor del  af verdens hotspots. Du har ledet storture for DOF og har de senere år været fast rejseleder på fugleture for Kipling Rejser. Med dem har turene gået til bl.a. Indien, Nepal og Tyrkiet. I forbindelse med studier til dine bøger har det også været nødvendigt at rejse til så fjerne steder som Japan, USA og Sydkorea. Hvad gør man ikke for en måge eller 2? Man kan nemt følge dine rejser, for du er flittig til at lægge billeder på Netfugl fra dine rejser.

Artsjægeri
Jagt på DK-arter er ikke noget for dig. Men du kører gerne langt for at se en raritet mest for selskabets skyld samt for at studere feltkendetegn. Tilbage i 1993 kørte du på hittur til Hanstholm for at se ismåge, og samme vinter gik turen til Thorsminde for at se rosenmåge, en art som vor højtærede formand Christian Hjorth opdagede.

Felten
Det er ikke kun fugle, der interesserer dig. Du interesserer dig levende for filosofi, religion, politik og samfundsforhold. De færreste ved, at du somme tider også skriver om det. Engang fik jeg dit lille værk om Pave Kaj i hånden. Du havde den teori, at grunden, til at Pave Kaj ønskede at skabe fred mellem Israel og Palæstina, var, at han ville til Eilat og se det store rovfugletræk.

Kommer der en flyvemaskine hen over himlen er du også ekspert i Airbusser. Ligesom med fugle bestemmer du luftfartselskab og ved, hvilken rute flyet er på. Da Airforce One lettede fra Kastup i december, smuttede du ud på terrassen og tog nogle foto.

Du kan også blande politik og fugle. Du elsker at lege med ord. Du er nærmest ornitologiens Dan Turell. Under den store omvæltning i Iran blev Ajatollahen hurtigt døbt ”Aja Troldand”.

Modsat mange andre skrivebordsornitologer kan man tit møde dig i felten. Man er i hvert fald ikke i tvivl om, at du er til stede. Du snakker, du hilser, du opdager, du bestemmer, du noterer, du fortæller gerne om feltkendetegn, og du elsker at have et ungt, videbegærligt publikum omkring dig.

I sidste uge oplevede jeg dig på slap linie ved Gilbjerg, hvor et af vores unge, uerfarne medlemmer var så heldig at blive grundigt vejledt af dig med jizz, feltkendetegn og rejsemål. Du var i dit es. Charmerende og belevende. Jeg tror, Birgitte fik en god oplevelse.

Klaus. For din enorme frivillige indsats inden for feltbestemmelse, for alle dine artikler, din kolossale formidlingsevne som fortryller os, dine pædagogiske evner, dit gode humør, din hjælpsomhed – og her tænker jeg ikke kun på Birgitte, Anja, Luise m.fl. -  samt for at berige så mange menige doff`ere med din store viden om fugle, så fortjener du denne hæder.

Ingen over, ingen ved siden af.

Alex Rosendahl