Biodiversitetseffekter af naturgenopretning, dokumenteret via fugle

Skov_FiNN.jpg

Ved du allerede hvad du leder efter? Her er links til sider om:
Lille FiNN, Store FiNNFiNN-tællinger, Territoriekortlægning, Random Walk

Om projektet

DOF er sammen med Københavns Universitet gået i gang med et nyt feltprojekt kaldet Fugle i Ny Natur (FiNN). Projektet, der er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, går i store træk ud på at belyse ændringer i fuglelivet som følge af ændringer i driften af naturområder i Danmark. Herudover er det også et formål at teste forskellige metoder til registrering af fugle.

FiNN er således et af DOF's store feltprojekter i traditionen fra bl.a. atlas-, lokalitetsregistrerings- og punkttællingsprojekterne. Hvis mange frivillige deltager, håber vi, at FiNN kan få lige så stor betydning for forskning og naturforvaltning som disse projekter har haft og stadig har.

Baggrund

Klimakrisen og biodiversitetskrisen forandrer naturen i Danmark, hvilket kræver nye forvaltningsprincipper for naturarealer. Der planlægges omfattende ændringer, hvor produktionsarealer skal konverteres til naturarealer for at forbedre naturkvaliteten. Urørt skov på statslige og fondsejede arealer er et centralt initiativ for at fremme biodiversiteten, og Biodiversitetsrådet anbefaler konkrete, omkostningseffektive virkemidler til at nå biodiversitetsmålene. Projektet sigter mod at dokumentere betydningen af disse forvaltningsændringer for biodiversiteten. 

Fuglelivet kan anvendes som en indikator for den generelle naturkvalitet på en lokalitet. Teoretisk set findes der bedre indikatorer for naturkvalitet end fuglene, men der er internationalt enighed om, at fugle er den mest anvendelige indikator. Det er de fordi så mange frivillige både er dygtige og villige til at registrere fuglelivet.

Projektet løber i første omgang i 2025 – 2027, men vi har en klar forventning om, at de såkaldte FiNN-tællinger vil fortsætte med at belyse ændringer i fuglefaunaen i udvalgte områder i årene efter projektperioden.

I projektet arbejdes med to typer af FiNN-områder:

  • ”Lille FiNN”-områder. Her vil der foregå særlige metodeundersøgelser i maj og juni i 2025. Der er/bliver etableret små lokale Lille FiNN-enheder med 5-10 deltagere.
  • ”Store FiNN” – her belyses ændringer i fuglefaunaen 2025-2027 via FiNN-tællinger. Store FiNN er den store, brede undersøgelse, hvor vi håber at engagere hundredvis af frivillige.

Projektet har særligt fokus på skov, men ikke udelukkende. Undersøgelserne i Lille FiNN udføres i særligt udvalgte skovområder i Danmark af små etablerede fuglegrupper. Metoden, der skal registreres fugle med i Store FiNN i 2026 og 2027, afhænger af resultaterne af de metodeundersøgelser, som udføres i Lille FiNN.

Om områderne

Kender du til lokale områder, som står over for ændringer i drift eller naturforvaltningstiltag, som kan have betydning for fuglelivet, så overvej, om du skal bringe det i spil til Store FiNN. Er du i tvivl om et område er relevant, så tag blot kontakt til os. Det er i øvrigt uforpligtende at melde ind med et område. Alle projektets deltagere kan foretage tællinger i det område, som du bringer i spil – ikke kun den lokale.

Lille FiNN

I 10–20 særligt udvalgte områder skal fuglefaunaen undersøges særligt grundigt i en metodeundersøgelse. De områder, som indgår i denne del, kalder vi Lille FiNN-områder. I hvert af disse områder skal optimalt 5-10 erfarne, frivillige fuglekiggere inden for et fastlagt areal på ca. 10 ha afprøve nedenstående tre metoder til fugleregistrering. Udførlige retningslinjer for hver enkelt metode vil være let tilgængelige for deltagerne.

Det vil være muligt at få dækket kørsel til og fra områderne i forbindelse med Lille FiNN (inden for rimelighedens grænser). Befinder du dig i nærheden af et Lille FiNN-område i maj og juni 2025, og har du lyst til at deltage, så hører vi gerne fra dig.

Læs mere om Lille FiNN

Store FiNN

Sammen med forskere har vi på forhånd udvalgt en række FiNN-områder i forskellige landsdele. Her kan du foretage FiNN-tællinger med fokus på at undersøge hvor mange tællinger der skal til for at afdække fuglediversiteten i større naturområder med indhold af forskellige naturtyper. Der vil løbende komme flere områder til, så hold øje nær dig

Store FiNN foregår også i områder som DOF’s ildsjæle byder ind med til projektet. Vi forventer, at op mod 100 af sådanne områder vil indgå i projektet, men det er først i 2026 at det endelige udvalg af områder er på plads

I store FiNN fuglefaunaen overvåges af DOF’s frivillige året rundt i 2025 – 2027. I 2025 vil der udelukkende være tale om såkaldte FiNN-tællinger, men i 2026 og 2027 vil tællemetoderne blive justeret og udvidet, hvis det giver mening ud fra hvad vi lærer fra metodeundersøgelserne som udføres i Lille FiNN i 2025

Byd derfor gerne ind med dit forslag til et Store FiNN-område allerede nu, så registreringen kan gå i gang. Det må meget gerne være områder hvor der er sket, eller er planlagt større naturgenopretningsprojekter. Du finder en vejledning til dette på undersiden om Store FiNN. Vi vil i løbet af 2025 udsende et spørgeskema hvor vi på en mere struktureret måde vil spørge til jeres bud på Store FiNN områder der kan indgå i undersøgelserne i 2026-2027  

Læs mere om Store FiNN

Forventet output fra projektet:

Holdet bag FiNN forventer at kunne publicere fire videnskabelige artikler i internationale, fagfællebedømte tidsskrifter. To med fokus på at analysere effekterne af naturgenopretning for biodiversiteten på national og lokal skala, og to med fokus på at formidle de udviklede metoder, og hvorledes fugle kan bruges som indikatorer for biodiversitet i nye økosystemer.

Ud over publikationerne forventer vi at kunne præsentere resultater af projektet på DOF’s forskellige forsamlinger (konferencer, årsmøder, repræsentantskabsmøder mv.) samt i blødere mere populærvidenskabelige former i forskellige tidsskrifter.

Kontakt

Tøv ikke med at tage fat i os. Vi foretrækker korrespondance pr. mail på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., men vi kan også fanges på hhv. 3328 3850 (Daniel) eller 2970 0224 (Thomas).

En hilsen fra post doc Katherine Hill

Katherine Hill er i forbindelse med FiNN’s tilblivelse ansat som postdoc på Københavns Universitet – nedenfor en hilsen fra hende.

kat_hill_12.jpg

I’m Katherine, a Postdoctoral Researcher at the University of Copenhagen and the Natural History Museum of Denmark, and I will be working on the FINN project. I am originally from Australia, and I have recently moved to Denmark to join this exciting project with DOF. I have previously worked on using feathers and citizen science in the conservation of Australian parrots, and understanding the how people’s connections and perceptions of pet birds relates to wild parrot populations.
I will be working with the data you collect through FINN to see how we can improve the data we collect from citizen scientists and how we can get even more people involved and counting Denmark’s birds. If you have any questions or feedback for on how we use the FINN data in science, please feel free to contact me at Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.