Random walks
Random Walk - hvad er det?
Ideen bag den nye type tælling random walk er, at fuglekiggere typisk har et godt øje for, hvor og hvordan fuglene i et lokalt område registreres bedst. Metoden hviler således på den enkelte observatørs intuition i stedet for fx at lægge systematiske ruter ud i områder med få eller ingen fugle. Observatøren skal derfor bevæge sig gennem området i en række besøg og forsøge at finde så mange fuglearter som muligt. Undervejs noteres alle de fuglearter, som benytter området.
På mange måder er en random walk derfor som en ganske almindelig fugletur i et område med DOFbasen-appen i hånden – der er dog et par væsentlige elementer: Man skal som minimum registrere første, anden og tredje uafhængige observation af hver art, og de skal forsynes med observationstidspunkter. Metoden implementeres i FiNN med henblik på særlige beregninger af områdets fuglediversitet.
Som et forsøg, ønsker forskerne i nogle tilfælde at spore observatørernes færden inden for Lille FiNN-områderne via en app. I skrivende stund ligger det ikke fast, hvilken app, der skal benyttes, men det vil dem, som melder sig under random walk-fanen blive orienteret om. Det er ganske frivilligt om man vil deltage i denne del af metoden. Dine tællinger kan sagtens bruges uden at din færden er blevet tracket.
Læs vejledningen nedenfor igennem inden du går i gang. Du er velkommen til at lave en testtur i dit lokalområde, men husk at slette turen fra DOFbasen efterfølgende.
Har du spørgsmål til metoden skal du ikke tøve med at henvende dig til projektledelsen.
I hvert Lille FiNN-områder udfører 2-3 observatører i perioden 10/5 –10/6 2025 sammenlagt 10 sådanne random walks af hver ½ - 2 timers varighed. Tællingen udføres på et selvvalgt tidspunkt, men besøg gerne området om morgenen, hvor flest fugle er aktive.
Der udføres én Random Walk pr. besøg i området. Hvis det kommer til at knibe med at nå 10 tællinger i undersøgelsesperioden, er det tilladt at lave mere end en random walk pr. dag - fx ved et morgenbesøg og et aftenbesøg.
Vejledning til indtastning af Random Walk i projektet Fugle i Ny Natur (FiNN)
- Hent eller åbn DOFbasens indtastningsapp (PWA): https://app.dofbasen.dk/
- Log ind med din brugerprofil i DOFbasen, hvis du ikke allerede er logget ind.
- Indtaster du løbende under tællingen i felten, kan du med stor fordel slå automatisk starttid på observationer til. Klik på ”Indstillinger” og sørg for, at ”Automatisk start-tid for observationer” står som ”Til”:
Selve tællingen
Du vælger selv, hvornår du vil udføre dine random walks, men fordel dem gerne jævnt over tælleperioden.
Metoden udføres i "godt vejr", dvs. ingen tællinger i regn og vindstyrke over 8 m/s.
Tællingen går i gang i det du begynder at registrere fugle inde i Lille FiNN-området. Et kort over området kan findes på FiNN-kortet under FiNN-sektionen i spontantællingsappen: https://spontan.dofbasen.dk/
- Opret tur, hvor lokalitet, dato, starttid og metode: ”FiNN – Random walk” vælges.
- Indtast observationer. Husk at oprette separate observationer for de tre første gange, du støder på en art. Anfør tidspunktet for hver af disse observationer i feltet "starttid", der ligger under "valgfrit".
Bemærk: Ser eller hører du en gruppe af fugle, som hænger sammen, fx han+hun eller en ungeførende hun, så tæller det som 1 observation.
Bemærk: Opdager du samtidigt flere individer af en art, men som ikke hænger sammen, skal de oprettes separat. Det kunne fx være 2 syngende solsorte. Disse skal indtastes med hver sin observation, hvor den ene fugl indtastet på næste hele minuttal (af tekniske grunde).
Bemærk: Fugle, der ikke bruger området, skal IKKE noteres (trækkende og overflyvende). Fx 25 ringduer, der flyver over skoven, eller måger på overnatningstræk. Letter fuglene fra skoven, skal de naturligvis medtages, det samme gælder en solsort, der kun ses flyve over stien (men må forventes at lande i eller have lettet fra området) eller en spurvehøg på jagt mellem træerne.
Bemærk at klokkeslæt for observationen står på fanebladet ”Valgfri” og at sluttid ikke skal udfyldes:
- Overvej at ændre på sorteringen af observationerne, så alle observationer af samme art vises under hinanden, klik på enten ”Alfabetisk” eller ”Taxonomi”
- Ved endt tælling, husk at rette turen og indtaste sluttid:
Din tælling slutter, når du beslutter dig for, ikke at registrere mere, eller når du forlader Lille FiNN-området. Sørg dog for, at den varer 30 - 120 minutter.
Her er et bud på, hvordan en tælling alternativt kunne have været noteret via notesbog:
Vælger man at bruge notesbog, skal tællingen efterfølgende indtastes i DOFbasen. Husk i givet fald at slå automatisk tid på observationer fra!