På kortet nedenfor kan du se havørnenes bevægelser over de sidste fire dage, dog forsinket tre dage. Der er normalt 15-30 minutter mellem hver prik. Positioner med stor usikkerhed er dog fjernet fra kortet. 

Seneste update:

14-08-2019

Vi oplever lidt tekniske problemer med vinsningen af kortet. Vi arbejder på at få det løst. Update 19-08-2019: Vi er back online! Tak fordi i kigger med! 

Læs flere blog-indlæg her. Eller læs mere om projektet

Det er vigtigt, at ørnene ikke forstyrres. DOF opfordrer derfor selvfølgelig til, at man ikke opsøger GPS-ørnene. Besøg i stedet nogle af de kendte lokaliteter for havørne, hvor man kan nyde dem på behørig afstand. Lokaliteter med havørn den seneste uge indtastet i DOFbasen: https://dofbasen.dk/search/result.php?design=table&soeg=soeg&periode=antaldage&dage=7&artdata=art&hiddenart=02430&obstype=observationer&species=alle&sortering=dato

Ørne-bloggen

03-06-2019

Viola er død: Projektledelsen har efter weekenden kunnet konstatere, at Viola, der blev mærket som unge ved Hostrup Sø i Sønderjylland, er død på Falster. Viola blev fundet under en vindmølle, manglende næsten hele den ene vinge. Viola har haft en ellers lidt omtumlet tilværelse i det den, som man kan læse længere nede i bloggen, f.eks. har været i pleje hos Dyrenes Beskyttelse for en infektion. Alt tyder på, at Viola har været sund og rask ind til den fredag d. 31. maj, kolliderede med vindmøllen. I dagene op til har Viola nemlig krydset landet fra redeområdet ved Hostrup Sø, henover Fyn, Langeland og Lolland, inden den endte sine dage på Falster. Næsten hele turen er blevet registreret med det såkaldtre FlightMode, der aktiveredes, fordi Viola fløj forbi et af vores 'geofences' i Sønderjylland. Man kan læse om geofences længere nede i bloggen. 

Vi er ærgelige i projektet over, at have mistet endnu en ørn i projektet, men vi er samtidigt glade for, at kunne dokumentere, hvordan en ørn færdes op til en vindmøllekollision og dermed bidrage til forskning, der på sigt kan hjælpe med at undgå lignende situationer. 

19-05-2019

Sendere på sommerindstillinger: Vi har nu så mange lyse timer herhjemme, at vi har kunnet skrue op for mægnden af positioner igen. De næste måneder vil senderen foretage en måling en gang i kvarteret, og vi vil få sendt data dagligt, hvis senderne ellers har kontakt til en mobilnetværket.

Frode tilbage i Danmark: Efter 9 dage i Sverige, er Frode nu tilbage i Danmark. De sidste positioner er fra Fyn, ikke langt fra, hvor Frode tidligere har haft territorium. På sit besøg i Sverige var Frode bl.a. omkring de to store svenske søer, Väneren og Vätteren, inden den igen fulgte den svenske vestkyst sydpå og trak over ved Kronborg, hvorfra den også forlod Danmark inden turen rundt i vores naboland. Sæt kortet nedenfor til at vise positioner fra hele maj, for at få vist hele turen. 

 13-05-2019

Frode på svensk eventyr: Frode, der blev mærket nær Haderslev i sommeren 2018, er efter visit nord for Limfjorden og på Samsø nu fløjet via Kronborg til Sverige. Den har tilsyneladende fulgt E4 noget af vejen. Det er ikke et ukendt fænomen, at svævende rovfugle følger ledelinjer i landskabet. Det er ikke tidligere dokumenteret at unger fra den danske havørnebestand er trukket så langt, så dermed udgør turen en danmarksrekord! 

Det bliver spændende den næste tid at følge med i, hvor Frode flyver hen. Følg selv med i Frodes bevægelser i kortet nedenfor. Sæt f.eks. kortet til at vise bevægelser fra hele maj måned 2019. 

16-04-2019

Første GPS-havørn i Sverige: August fra Amager fløj fra nordkysten af Sjælland til Sverige midt på dagen d. 7. april. Da den forlod Sjælland var det i en højde af ca 340 m, så den har haft god udsigt til kysten på den anden siden af Øresund. Efter et par dages visit ved bl.a. de store søer Västra og Östra Ringsjön, fløj August tilbage på dansk territorium og de sidste positioner vi har fra ørnen er fra Saltholm, som August tidligere har besøgt. Se selv Augusts tur til Sverige, ved at vælge april måned i kortet nedenfor.

Masser af bevægelse i marts og april: De mærkede ørne har bevæget sig meget rundt den seneste tid, tilsyneladende lidt mere end de foregående måneder. Måske skyldes det, at ørnene lokkes til at flyve med de trækkende rovfugle, især musvåger, som trækker over landet i disse dage. 

25-03-2019

Mistet kontakt med Svend: Vi har i øjeblikket ikke forbindelse til senderen, der sidder på ryggen af Svend. Det sidste vi ved om ørnen var, at den i et gevaldigt blæsevejr fløj sydpå fra Læsø mandag d. 18. marts og fløj mindst 70 km over åbent vand. Den seneste position lå 8 km ud fra Anholts kyst. Vi håber at Svend sidder på Anholt et sted med dårlig mobildækning, men det kan også tænkes, at den er omkommet på havet. Vi venter spændt på, om der kommer mere data ind fra senderen. 

Opdatering 25/3 13.10: Svend er i live. Vi har nu fået signal fra senderen igen. Svend har rastet på Anholt, men er nu tilbage i Lille Vildmose igen efter et par dages fravær. Hvis man vælger uge 12 på kortet nedenfor kan man se Svends flyvetur over Kattegat. 

12-03-2019

Nærkontakt med GPS-Havørn: Søndag d. 10 marts 2019 opdagede fotograf Peter Madsen en GPS-mærket havørn ved Limfjordens østlige udmunding. Det viste sig at være havørnen Svend fra reden ved Skanderborg, der i længere tid har opholdt sig i og omkring Lille Vildmose. Tak til Peter for at dele billederne med os i projektet.

Følg med i Violas bevægelser: Man kan nu følge ørnen Viola fra reden ved Hostrup Sø. Viola blev et par måneder efter udflyvning fra reden bragt til Dyrenes Beskyttelse og fik i den forbindelse behandling for en ukendt intern infektion. Den har derfor været sløret fra kortet indtil vi var sikre på, at den var kommet helt til hægterne igen, men nu kan i altså følge med i dens færden.

svend lille vildmose med kort fra marts

Svend blev fotograferet 10. marts 2019. På det indsatte kort ses dens bevægelser i og omkring Lille Vildmose fra 1. til 10. marts. Fotograf: Peter Madsen. 

06-02-2019

Nyt kort i GPS-projektet: Forleden gik vi i luften med vores nye GPS-kort. Kortet er i høj grad baseret på nogle af de ønsker og kommentarer, som projektets følgere har haft til det gamle kort. Det nye kort byder bl.a. på:

  • Mulighed for at vælge hvilken periode man vil have vist data fra.
  • Få vist linjer mellem punkterne. 
  • Klik på punkterne og få vist tidspunkt. 

Brug f.eks. den nye dato-funktion til at bladre tilbage til d. 1. februar, og se, hvordan de to ørne Malthe-Ludvig og Eskild var lige ved at mødes i det nordlige Tyskland, men tilsyneladende lige akkurat undgik hinanden med minutters mellemrum. Vi håber i projektet at i er glade for kortet, som gerne skulle give rig mulighed for, at interesserede kan følge ørnenes færden. 

Mvh Projektledelsen

15-11-2018

Satellitsendere på vinterindstillinger: Satellitsenderne, der registrerer ørnenes bevægelser, er afhængige af solens energi, når de skal lade batterierne op. Det betyder, at vi i vinterhalvåret, hvor antallet af lyse timer svinder ind, må ændre på indstillingerne for senderne. Fra 1. november 2018 har senderne målt ørnenes placering, hastighed, mm en gang hver halve time i stedet for en gang i kvarteret. Ligeledes sendes det indsamlede data ikke dagligt, men i stedet kun tre gange om ugen. 

Nogle ørne kan mangle fra kortet i perioder, hvis det er længe siden, der sidst har været forbindelse til senderen. Det kan f.eks. være fordi en ørn har siddet skjult eller fjernt fra telefonmasterne, som skal bruges til at overføre de indsamlede informationer.

Eskild i Tyskland: Havørnen, Eskild, fra Skanderborg har nu i en længere periode opholdt sig i det nordlige Tyskland. Den lader til især, at følge større floder og de tilhørende fugtige dale i området. 

19-09-2018

Endnu en havørn tilføjet til kortet: I kan nu følge med i den unge havørn, Augusts, færden på kortet nedenfor. August er vokset op som enebarn i en rede på Amager tæt ved København, og den har benyttet redeområdet ganske længe. Derfor har vi ikke offentliggjort Augusts placering før nu. August har fra sin base på Amager besøgt store dele af Sjælland og er for tiden på besøg i Vestsjælland. Det bliver spændende at se, om den vender tilbage til Amager. 

Nærkontakt med GPS-Ørn: Sidst i september blev to heldige fuglefotografer vidne til en fantastisk opvisning, da vores GPS-havørn, Ditte fra Hostrup Sø i Sønderjylland, fange en stor fisk for øjnene af dem. Læs om fotografen, Christine Nielsens, oplevelse med ørnen nedenfor i bloggen og se et af de mange gode billeder hun fik den dag. 

Hvis du selv vil opleve havørne, kan du i linket neden for kortet se observationer af havørn fra den sidste uge i DOFbasen, eller du kan søge på "Havørn" i den gratis app til iPhone og Android, DOFs Fuglebog. 

Christine Nielsen beskrivelse af mødet med den unge havørn:

"... Pludselig dukkede en ung havørn op på jagt fra det modsatte skovbryn; tog sigte på et emne under vandoverfladen, dykkede..og blev siddende (på en gren?) i lavvandet---øhh- op igen i træet på brinken og vi ventede igen alt imens grejet blev fintunet til et -forhåbentligt- nyt forsøg på jagt efter aborre.

Finregnen blev tættere og humøret dalede lidt INDTIL… ”Den jager, den jager” -næsten råbte- vi til hinanden.

Pulsen og autofokus og kameraets lukker kom på overarbejde i hektiske sekunder og vi var helt oppe at ringe over dette sjældne og vidunderlige syn  af den imponerende fugl på jagt.

Den store aborre krævede megen energi for havørnen at arbejde med og dele af fisken røg ned i vandoverfladen til skarverne; vi ventede igen i laaang tid- men ørnen var øjensynligt tilfreds og blev siddende i det udgåede træ og pudsede sig efter et solidt måltid af en ordentlig krabat til fisk…."

Havorn Grasten 230918 1 of 1 33

Sidst i september, forevigede et heldig fotograf, projektets unge ørn, Ditte, midt i jagtøjeblikket. Foto: Christine Nielsen. 

14-09-2018 

Nu skulle kortet gerne virke igen, tak for tålmodigheden!

Vi har nu tilføjet næsten alle de nytilkomne ørne i projektet. Enkelte er dog stadig slørede, men vi forventer at kunne vise dem på kortet snarest. Vi har for overskuelighedens skyld nedlagt animationsfunktionen, da den forvirrede billedet efter tilføjelsen af de mange nye ørne.

20-08-2018

Problemer med visning af data: Vi oplever desværre lidt problemer med at få vist data fra Gunhild på kortet her på siden. Der arbejdes på at finde en løsning. I mellemtiden kan vi berette, at Gunhild fortsat flyver rundt i Nordvestsjælland, hvor hun tilsyneladende har etableret en form for sommerterritorium. Glæd jer også til vi snart kan følge flere nye mærkede GPS-ørne, som er blevet mærket henover sommeren. 

Mvh Projektleder, Daniel Palm

24-04-2018

Aktivering af geofence: I lørdags d. 21. april passerede Gunhild et af vores nyligt udlagt "geofences" mellem Høng og Dianalund i Vestsjælland. Det betød, at hendes nøjagtige positioner blev registreret hvert sjette sekund fra lige omkring middag til ud på eftermiddagen. I alt blev det til næsten 1400 positioner. Undervejs demonstrerede ørnen flere gange, hvordan den kan stige adskillige hundrede meter i højden ved at kredse på lune opadgående vinde. I figuren nedenfor i bloggen ses et udsnit af lørdagens positioner, hvor Gunhild kredser fra 300 meter til mere end 800 meters højde på ca. 6 minutter. Det er næsten 1,5 m i sekundet. Undervejs i lørdags blev der også sat højderekord i det den - nu næsten et år gamle ørn - kom op på lige under 1000 meters højde. Samme lørdag forlod Gunhild tilsyneladende Vestsjælland og fløj til området ved Præstø Fjord, meget nær, hvor den voksede op. Det bliver spændende at følge Gunhild i den kommende tid. 

geofenceaktivering 21 april 2018

 21. april passerede Gunhild et såkaldt geofence og hendes position lagredes derfor hvert 6. sekund. Her viste ørnen, hvordan den kan kredse på termiske vinde og dermed stige flere hundrede meter i højden (her fra 300 m til 800 m højde på ca. 6 minutter). 

18-04-2018

Forår i GPS-projektet: Den stigende mængde lyse timer som foråret bringer med sig betyder, at vi nu igen kan skrue op for antallet af positioner, som GPS-senderen på havørnen, Gunhild, lagrer. Fra nu af vil der i alle døgnets lyse timer blive taget en position en gang i kvarteret. Ligeledes er der igen åbnet op for de såkaldte geofences, der, i særligt udvalgte områder, kan give projektet super detaljeret information om ørnens bevægelser. Gunhild er stadig i Nordvestsjælland, hvor den tilbragte store dele af vinteren. Især området ved Saltbæk Vig og ådalen mellem Tissø og Skarresø bliver besøgt ofte.

Nye sendere: Vi har i projektet bestilt 8 nye sendere, og de indledende forberedelser til den næste feltsæson er gået i gang. Vi er derfor i dialog med flere af Projekt Ørns fantastiske frivillige redekoordinatorer, som har ansvar for de havørnereder vi gerne vil benytte os af til projektet.

02-03-2018

Havørnen, Elna, der døde ca. 10. februar i år i skovene øst for Slagelse, viste sig at være ramt af fugleinfluenza af typen H5N6, der ikke før er set i Danmark. Det kunne Veterinærinstituttet ved DTU konstatere efter obduktionen.

Det er et stort tab for projektet, at vi har mistet en af vores ørne, men det viser, hvad teknologien med GPS-sendere også kan bruges til. Uden senderen på ryggen var Elna måske aldrig blevet fundet, og så havde vi ikke haft den samme viden om sygdommens forekomst i Danmark. Elnas bevægelser fra den sidste tid vil nu indgå i Fødevarestyrelsens overblik over sygdommens udbredelse herhjemme og kan give fingerpeg om, hvor der kan være andre smittede fugle. Vi ved for eksempel, at Elna ikke har været uden for Danmarks grænser, hvorfor den må være blevet smittet her i landet.

Den anden havørn, Gunhild, slår fortsat sine folder i Vestsjælland, og der er ikke nogen tegn på, at den skulle være smittet. 

Læs Fødevarestyrelsens pressemeddelelse om fundet her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Aktuelt/Sider/Pressemeddelelser_2018/Fugleinfluenza_fundet_i_d%C3%B8d_%C3%B8rn.aspx 

13-02-2018

Trist nyt: Vi har desværre måttet konstatere, at den unge havørn, Elna, er død. Efter en periode med inaktivitet blev hun i dag fundet død for foden af et træ i det store skovområde øst for Slagelse. Vi er ved at få undersøgt dødsårsagen. Fundet følger i rækken af flere dødfunde havørne i den seneste tid. Søsteren, Gunhild, har som sædvanligt tilbagelagt store afstande de sidste dage og bevæger sig stadig rundt i området ved Tissø. 

01-02-2018

Luft under vingerne: Det lader til, at de to havørne har udnyttet blæsevejret i den seneste tid. De to ørne har nemlig bevæget sig en del mere end de plejer. Især Elna har tilbagelagt længere flyveture og hun var fra d. 27. -30. januar 2018 på sin hidtil længste ekskursion. Se kortet over hendes bevægelser nedenfor i bloggen. På turen var hun bl.a. ud og vende på Stevns, ligesom hun næsten var helt oppe ved de midstjællandske fjorde. Undervejs måltes hastigheder på lige under 60 km/t, så Elna må have fået prøvet vingerne af i den kraftige vind. I samme periode har Gunhild mest bevæget sig rundt på sine vante jagtmarker i Vestjælland, dog med en enkelt afstikker til Isefjorden.

Forberedelser til næste sæson: De gamle havørne er ved at indfinde sig på ynglepladserne i denne tid  og vi er derfor i gang med at forberede forårets feltarbejde. Vi glæder os enormt meget til, at arbejde med flere unge havørne!

01-02-2018

elna 20 30 01

Elnas ekskursion fra 27.-30. januar 2018 er vist med gul. Undervejs måltes hastigheder på lige under 60 km/t. 

02-01-2017

Godt nytår fra GPS-projektet. Mange tak til jer, der har fulgt med i 2017. Vi ser frem til et spændende år i 2018, hvor projektet fortsætter og hvor vi vil komme til at følge nye unge havørne i andre dele af landet også. De to havørne, Gunhild og Elna, er nu ca. 240 dage gamle. Gunhild fejrede nytår i Vestsjælland, mens Elna var ved Bækkeskov, hvor hun har holdt til siden i sommers.

Ny rekord på falderebet af 2017: D. 29. december var Elna på besøg på øen Sækkesand, der ligger ud for nordspidsen af Møn. Undervejs har hun krydset mindst 5 kilometer vand, hvilket er det længste stykke vand nogen af de to havørne endnu har krydset. På vej tilbage landede Elna på øen Ægholm, der er et af Fugleværnsfondens reservater. Nedenfor i bloggen findes et billede af Elnas rute fra d. 29. december. Læs mere om Ægholm her: https://www.fuglevaernsfonden.dk/fuglereservater/aegholm 

Lysere tider på vej: D. 21. december passerede vi vintersolhverv, hvilket betyder, at vi nu får flere lyse timer. Det betyder også, at de to GPS-sendere kan lade mere strøm, og måske kan vi derfor allerede i februar vende tilbage til de oprindelige GPS-indstillinger med 15 minutter i mellem positionerne.  

elna pa AEgholm og Saekkesand

Elnas rute fra d. 29. december, hvor hun bl.a. besøgte Fugleværnsfondens reservat, Ægholm. 

11-11-2017

Update fra ørnene: Gennem den sidste tid har begge ørne været ganske stationære. Elna bruger stadig det meste af sin tid ved Bækkeskov, men flyver jævnligt ud til Præstø Fed, hvor der er masser af føde i form af ænder, blishøns mm. Måske ses Elna stadig med forældrefuglene? Gunhild er fortsat i Vestsjælland, bl.a. ved skovene og søen ved Løvenborg slot.

Vinterindstillinger på GPS-senderne: Vinteren er over os med færre lyse timer og da GPS-senderne på de to havørne, Elna og Gunhild er solcelledrevede, er det vigtigt at energiforbruget er tilpasset hvor meget lysenergi de kan optage. Derfor må vi henover vinteren skrue ned for mængden af data GPS-senderen indsamler og vi må også modtage det indsamlede data lidt sjældnere via mobilnetværket. Henover vinteren vil GPS-senderen tage en måling hver halve time fra solopgang til solnedgang, ligesom at vi vil modtage data fra senderen et par gange om ugen. Derfor vil man opleve, at kortet ikke opdateres hver dag.

23-10-2017

Spændende opdatering! Gunhild har forladt området hvor hun voksede op og har været på en længere tur rundt på Vestsjælland. Nedenfor i bloggen kan du se Gunhilds tur fra d. 19. oktober til d. 22. oktober (lyserød). Undervejs kom hun bl.a. forbi Tystrup Sø, Slagelse by og Reersø. Hun havde flere stop undervejs og brugte bl.a. det meste af d. 21. oktober i området omkring Rørby, som ligger sydøst for Kalundborg. Nu lader Gunhild til at have fundet sig til rette omkring Løvenborg Gods og Tuse Å. I samme periode har Elna ikke flyttet meget på sig (orange på kortet nedenfor i bloggen), hvis man sammenligner med hendes søster. 

Gunhilds tur 19102210

Gunhild og Elnas bevægelser i perioden 19.-22. oktober. Gunhild (lyserød) fik set store dele af Vestsjælland inden hun slog sig ned omkring Løvenborg Gods. 

10-10-2017

Begge havørne tager stadig på lange ture ud i området nord og øst for redeskoven. Elna har bl.a været på besøg ude på Præstø Fed, der i mange år har været kendt som et godt sted at se havørne. Hun er tilsyneladende fløjet rundt om fjorden, fremfor at krydse henover fjorden. Begge ørne besøger stadig meget godsernes skove i området nord for reden, men de er næsten dagligt tilbage i skoven ved Even Sø. 

30-09-2017

Havørnene, Gunhild og Elna, får set mere og mere af landskabet! De seneste par uger, har ørnene vist stigende mod på at undersøge deres omgivelser, og begge unger har været på længere udflugter. På kortet nedenfor kan man se begge ørnes bevægelser siden d. 14. september. Elna har været en tur mod syd og nåede d. 18. september helt ned til den sydvestlige del af Møn. Elna har dermed vist, at hun ikke er bange for, at krydse større åbne områder med vand. Søsteren Gundhild har være på udflugter mod nord og nordøst og har bl.a. været ude og vende på Stevns. Her opnåede hun højder på over 500 meter, så måske har hun kunnet se til Sverige. Mellem udflugterne har begge ørne fundet hjem til Even Sø med jævne mellemrum, så de har endnu ikke sagt farvel til skoven, hvor de voksede op.

14til30september

Oversigt over ørnenes bevægelser 14.9.2017-30.9.2017. Elnas rute vises med orange og Gundhilds med lyserød. På kortet ses bl.a., at begge ørne har været på længere udflugter.

11-09-2017

De to ørne pendler dagligt frem og tilbage mellem redeskoven og skovene nord for Præstø Fjord.

10-09-2017

Begge unge ørne fløj midt på dagen d. 10 september tilsyneladende sammen mod nord til skovene omkring Bækkeskov Gods. Undervejs måltes hhv. 62 km/t og 64 km/t. Se ruten på billedet nedenfor. 

flyvetur 10092017

04-09-2017

Havørnen, Gunhild, har nu været på en længere ekskursion. Omkring middag d. 3. september, tog Gunhild højde og fløj mod nord indtil den nåede Hesede Skov ved Holmegårds Mose. Her er den måske støt på det lokale ynglepar af havørne, der yngler nær Gødstrup Sø. Efter et tilsyneladende kort visit fløj den igen mod sydøst til Bækkeskov, hvor den har tilbragt et par dage i området omkring skoven. 

Elna, der ellers var den modigste af de to ørne førhen tilbringer det mest af sin tid ved Evensø, men den er dagligt ude og få godt med luft under vingerne. 

29-08-2017

Begge ørne opholder sig stadig mest ved skoven, men de rører mere og mere på sig.

27-08-2017

Spændende nyt fra projektet: Havørnen Elna var om eftermiddagen d. 27. august for første gang mere end et par kilometer væk fra skoven, hvor hun er opvokset. Undervejs passerede hun igennem en af projektets særligt udlagte zoner på landkortet, som kaldes et geofence. 

Når GPS-senderen registrerer, at den har krydset ind i denne zone, øges antallet af positioner til en gang hvert 6. sekund, indtil den igen er ude af zonen. Derfor kan man se Elnas helt præcise rute i ca 45 minutter.

På turen har Elna for første gang bl.a. passeret over tre vindmøller, dog adskillige hundrede meter over. Som man kan se på de mange prikker, har hun også rundet Præstø og Skibinge, inden hun fløj tilbage til skoven, hvor hun er vokset op. 

Det er super interessant fordi vi netop er interesserede i at undersøge, hvordan havørne navigerer, når de nærmer sig vindmøller. De meget nøjagtige positioner omkring møllerne giver et helt unikt indblik i dette.

På billedet nedenfor kan man se en lille bid af Elnas flyvetur d. 27. august 2017. Pindenes højde og prikkernes farve angiver hvor højt Elna fløj. Der er ca. 6 sekunder mellem hver prik. På billedet ses også det såkaldte geofence, som omkredser tre mellemstore vindmøller (hvide prikker). 

flyvetur m geofence

24-08-2017

Ørnene opholder sig stadig mest ved yngleområdet. Her fodres de af forældrefuglene. 

23-08-2017

Begge unge ørne er på vingerne. Elna er den mest modige af de to ørne, og hun har ved flere lejligheder krydset Evensø.