På kortet nedenfor kan du se havørnenes bevægelser over de sidste fire dage, dog forsinket tre dage. Der er ca. en halv time mellem hver prik.

Seneste update:

15-11-2018

Satellitsendere på vinterindstillinger: Satellitsenderne, der registrerer ørnenes bevægelser, er afhængige af solens energi, når de skal lade batterierne op. Det betyder, at vi i vinterhalvåret, hvor antallet af lyse timer svinder ind, må ændre på indstillingerne for senderne. Fra 1. november 2018 har senderne målt ørnenes placering, hastighed, mm en gang hver halve time i stedet for en gang i kvarteret. Ligeledes sendes det indsamlede data ikke dagligt, men i stedet kun tre gange om ugen. 

Nogle ørne kan mangle fra kortet i perioder, hvis det er længe siden, der sidst har været forbindelse til senderen. Det kan f.eks. være fordi en ørn har siddet skjult eller fjernt fra telefonmasterne, som skal bruges til at overføre de indsamlede informationer.

Eskild i Tyskland: Havørnen, Eskild, fra Skanderborg har nu i en længere periode opholdt sig i det nordlige Tyskland. Den lader til især, at følge større floder og de tilhørende fugtige dale i området. 

Læs flere blog-indlæg her. Eller læs mere om projektet

   Gps-data fra
   Klik på for at starte animation for valgt havørn

   Det er vigtigt, at ørnene ikke forstyrres. DOF opfordrer derfor selvfølgelig til, at man ikke opsøger GPS-ørnene. Besøg i stedet nogle af de kendte lokaliteter for havørne, hvor man kan nyde dem på behørig afstand. Lokaliteter med havørn den seneste uge indtastet i DOFbasen: https://dofbasen.dk/search/result.php?design=table&soeg=soeg&periode=antaldage&dage=7&artdata=art&hiddenart=02430&obstype=observationer&species=alle&sortering=dato

   Ørne-bloggen

   19-09-2018

   Endnu en havørn tilføjet til kortet: I kan nu følge med i den unge havørn, Augusts, færden på kortet nedenfor. August er vokset op som enebarn i en rede på Amager tæt ved København, og den har benyttet redeområdet ganske længe. Derfor har vi ikke offentliggjort Augusts placering før nu. August har fra sin base på Amager besøgt store dele af Sjælland og er for tiden på besøg i Vestsjælland. Det bliver spændende at se, om den vender tilbage til Amager. 

   Nærkontakt med GPS-Ørn: Sidst i september blev to heldige fuglefotografer vidne til en fantastisk opvisning, da vores GPS-havørn, Ditte fra Hostrup Sø i Sønderjylland, fange en stor fisk for øjnene af dem. Læs om fotografen, Christine Nielsens, oplevelse med ørnen nedenfor i bloggen og se et af de mange gode billeder hun fik den dag. 

   Hvis du selv vil opleve havørne, kan du i linket neden for kortet se observationer af havørn fra den sidste uge i DOFbasen, eller du kan søge på "Havørn" i den gratis app til iPhone og Android, DOFs Fuglebog. 

   Christine Nielsen beskrivelse af mødet med den unge havørn:

   "... Pludselig dukkede en ung havørn op på jagt fra det modsatte skovbryn; tog sigte på et emne under vandoverfladen, dykkede..og blev siddende (på en gren?) i lavvandet---øhh- op igen i træet på brinken og vi ventede igen alt imens grejet blev fintunet til et -forhåbentligt- nyt forsøg på jagt efter aborre.

   Finregnen blev tættere og humøret dalede lidt INDTIL… ”Den jager, den jager” -næsten råbte- vi til hinanden.

   Pulsen og autofokus og kameraets lukker kom på overarbejde i hektiske sekunder og vi var helt oppe at ringe over dette sjældne og vidunderlige syn  af den imponerende fugl på jagt.

   Den store aborre krævede megen energi for havørnen at arbejde med og dele af fisken røg ned i vandoverfladen til skarverne; vi ventede igen i laaang tid- men ørnen var øjensynligt tilfreds og blev siddende i det udgåede træ og pudsede sig efter et solidt måltid af en ordentlig krabat til fisk…."

   Havorn Grasten 230918 1 of 1 33

   Sidst i september, forevigede et heldig fotograf, projektets unge ørn, Ditte, midt i jagtøjeblikket. Foto: Christine Nielsen. 

   14-09-2018 

   Nu skulle kortet gerne virke igen, tak for tålmodigheden!

   Vi har nu tilføjet næsten alle de nytilkomne ørne i projektet. Enkelte er dog stadig slørede, men vi forventer at kunne vise dem på kortet snarest. Vi har for overskuelighedens skyld nedlagt animationsfunktionen, da den forvirrede billedet efter tilføjelsen af de mange nye ørne.

   20-08-2018

   Problemer med visning af data: Vi oplever desværre lidt problemer med at få vist data fra Gunhild på kortet her på siden. Der arbejdes på at finde en løsning. I mellemtiden kan vi berette, at Gunhild fortsat flyver rundt i Nordvestsjælland, hvor hun tilsyneladende har etableret en form for sommerterritorium. Glæd jer også til vi snart kan følge flere nye mærkede GPS-ørne, som er blevet mærket henover sommeren. 

   Mvh Projektleder, Daniel Palm

   24-04-2018

   Aktivering af geofence: I lørdags d. 21. april passerede Gunhild et af vores nyligt udlagt "geofences" mellem Høng og Dianalund i Vestsjælland. Det betød, at hendes nøjagtige positioner blev registreret hvert sjette sekund fra lige omkring middag til ud på eftermiddagen. I alt blev det til næsten 1400 positioner. Undervejs demonstrerede ørnen flere gange, hvordan den kan stige adskillige hundrede meter i højden ved at kredse på lune opadgående vinde. I figuren nedenfor i bloggen ses et udsnit af lørdagens positioner, hvor Gunhild kredser fra 300 meter til mere end 800 meters højde på ca. 6 minutter. Det er næsten 1,5 m i sekundet. Undervejs i lørdags blev der også sat højderekord i det den - nu næsten et år gamle ørn - kom op på lige under 1000 meters højde. Samme lørdag forlod Gunhild tilsyneladende Vestsjælland og fløj til området ved Præstø Fjord, meget nær, hvor den voksede op. Det bliver spændende at følge Gunhild i den kommende tid. 

   geofenceaktivering 21 april 2018

    21. april passerede Gunhild et såkaldt geofence og hendes position lagredes derfor hvert 6. sekund. Her viste ørnen, hvordan den kan kredse på termiske vinde og dermed stige flere hundrede meter i højden (her fra 300 m til 800 m højde på ca. 6 minutter). 

   18-04-2018

   Forår i GPS-projektet: Den stigende mængde lyse timer som foråret bringer med sig betyder, at vi nu igen kan skrue op for antallet af positioner, som GPS-senderen på havørnen, Gunhild, lagrer. Fra nu af vil der i alle døgnets lyse timer blive taget en position en gang i kvarteret. Ligeledes er der igen åbnet op for de såkaldte geofences, der, i særligt udvalgte områder, kan give projektet super detaljeret information om ørnens bevægelser. Gunhild er stadig i Nordvestsjælland, hvor den tilbragte store dele af vinteren. Især området ved Saltbæk Vig og ådalen mellem Tissø og Skarresø bliver besøgt ofte.

   Nye sendere: Vi har i projektet bestilt 8 nye sendere, og de indledende forberedelser til den næste feltsæson er gået i gang. Vi er derfor i dialog med flere af Projekt Ørns fantastiske frivillige redekoordinatorer, som har ansvar for de havørnereder vi gerne vil benytte os af til projektet.

   02-03-2018

   Havørnen, Elna, der døde ca. 10. februar i år i skovene øst for Slagelse, viste sig at være ramt af fugleinfluenza af typen H5N6, der ikke før er set i Danmark. Det kunne Veterinærinstituttet ved DTU konstatere efter obduktionen.

   Det er et stort tab for projektet, at vi har mistet en af vores ørne, men det viser, hvad teknologien med GPS-sendere også kan bruges til. Uden senderen på ryggen var Elna måske aldrig blevet fundet, og så havde vi ikke haft den samme viden om sygdommens forekomst i Danmark. Elnas bevægelser fra den sidste tid vil nu indgå i Fødevarestyrelsens overblik over sygdommens udbredelse herhjemme og kan give fingerpeg om, hvor der kan være andre smittede fugle. Vi ved for eksempel, at Elna ikke har været uden for Danmarks grænser, hvorfor den må være blevet smittet her i landet.

   Den anden havørn, Gunhild, slår fortsat sine folder i Vestsjælland, og der er ikke nogen tegn på, at den skulle være smittet. 

   Læs Fødevarestyrelsens pressemeddelelse om fundet her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Aktuelt/Sider/Pressemeddelelser_2018/Fugleinfluenza_fundet_i_d%C3%B8d_%C3%B8rn.aspx 

   13-02-2018

   Trist nyt: Vi har desværre måttet konstatere, at den unge havørn, Elna, er død. Efter en periode med inaktivitet blev hun i dag fundet død for foden af et træ i det store skovområde øst for Slagelse. Vi er ved at få undersøgt dødsårsagen. Fundet følger i rækken af flere dødfunde havørne i den seneste tid. Søsteren, Gunhild, har som sædvanligt tilbagelagt store afstande de sidste dage og bevæger sig stadig rundt i området ved Tissø. 

   01-02-2018

   Luft under vingerne: Det lader til, at de to havørne har udnyttet blæsevejret i den seneste tid. De to ørne har nemlig bevæget sig en del mere end de plejer. Især Elna har tilbagelagt længere flyveture og hun var fra d. 27. -30. januar 2018 på sin hidtil længste ekskursion. Se kortet over hendes bevægelser nedenfor i bloggen. På turen var hun bl.a. ud og vende på Stevns, ligesom hun næsten var helt oppe ved de midstjællandske fjorde. Undervejs måltes hastigheder på lige under 60 km/t, så Elna må have fået prøvet vingerne af i den kraftige vind. I samme periode har Gunhild mest bevæget sig rundt på sine vante jagtmarker i Vestjælland, dog med en enkelt afstikker til Isefjorden.

   Forberedelser til næste sæson: De gamle havørne er ved at indfinde sig på ynglepladserne i denne tid  og vi er derfor i gang med at forberede forårets feltarbejde. Vi glæder os enormt meget til, at arbejde med flere unge havørne!

   01-02-2018

   elna 20 30 01

   Elnas ekskursion fra 27.-30. januar 2018 er vist med gul. Undervejs måltes hastigheder på lige under 60 km/t. 

   02-01-2017

   Godt nytår fra GPS-projektet. Mange tak til jer, der har fulgt med i 2017. Vi ser frem til et spændende år i 2018, hvor projektet fortsætter og hvor vi vil komme til at følge nye unge havørne i andre dele af landet også. De to havørne, Gunhild og Elna, er nu ca. 240 dage gamle. Gunhild fejrede nytår i Vestsjælland, mens Elna var ved Bækkeskov, hvor hun har holdt til siden i sommers.

   Ny rekord på falderebet af 2017: D. 29. december var Elna på besøg på øen Sækkesand, der ligger ud for nordspidsen af Møn. Undervejs har hun krydset mindst 5 kilometer vand, hvilket er det længste stykke vand nogen af de to havørne endnu har krydset. På vej tilbage landede Elna på øen Ægholm, der er et af Fugleværnsfondens reservater. Nedenfor i bloggen findes et billede af Elnas rute fra d. 29. december. Læs mere om Ægholm her: https://www.fuglevaernsfonden.dk/fuglereservater/aegholm 

   Lysere tider på vej: D. 21. december passerede vi vintersolhverv, hvilket betyder, at vi nu får flere lyse timer. Det betyder også, at de to GPS-sendere kan lade mere strøm, og måske kan vi derfor allerede i februar vende tilbage til de oprindelige GPS-indstillinger med 15 minutter i mellem positionerne.  

   elna pa AEgholm og Saekkesand

   Elnas rute fra d. 29. december, hvor hun bl.a. besøgte Fugleværnsfondens reservat, Ægholm. 

   11-11-2017

   Update fra ørnene: Gennem den sidste tid har begge ørne været ganske stationære. Elna bruger stadig det meste af sin tid ved Bækkeskov, men flyver jævnligt ud til Præstø Fed, hvor der er masser af føde i form af ænder, blishøns mm. Måske ses Elna stadig med forældrefuglene? Gunhild er fortsat i Vestsjælland, bl.a. ved skovene og søen ved Løvenborg slot.

   Vinterindstillinger på GPS-senderne: Vinteren er over os med færre lyse timer og da GPS-senderne på de to havørne, Elna og Gunhild er solcelledrevede, er det vigtigt at energiforbruget er tilpasset hvor meget lysenergi de kan optage. Derfor må vi henover vinteren skrue ned for mængden af data GPS-senderen indsamler og vi må også modtage det indsamlede data lidt sjældnere via mobilnetværket. Henover vinteren vil GPS-senderen tage en måling hver halve time fra solopgang til solnedgang, ligesom at vi vil modtage data fra senderen et par gange om ugen. Derfor vil man opleve, at kortet ikke opdateres hver dag.

   23-10-2017

   Spændende opdatering! Gunhild har forladt området hvor hun voksede op og har været på en længere tur rundt på Vestsjælland. Nedenfor i bloggen kan du se Gunhilds tur fra d. 19. oktober til d. 22. oktober (lyserød). Undervejs kom hun bl.a. forbi Tystrup Sø, Slagelse by og Reersø. Hun havde flere stop undervejs og brugte bl.a. det meste af d. 21. oktober i området omkring Rørby, som ligger sydøst for Kalundborg. Nu lader Gunhild til at have fundet sig til rette omkring Løvenborg Gods og Tuse Å. I samme periode har Elna ikke flyttet meget på sig (orange på kortet nedenfor i bloggen), hvis man sammenligner med hendes søster. 

   Gunhilds tur 19102210

   Gunhild og Elnas bevægelser i perioden 19.-22. oktober. Gunhild (lyserød) fik set store dele af Vestsjælland inden hun slog sig ned omkring Løvenborg Gods. 

   10-10-2017

   Begge havørne tager stadig på lange ture ud i området nord og øst for redeskoven. Elna har bl.a været på besøg ude på Præstø Fed, der i mange år har været kendt som et godt sted at se havørne. Hun er tilsyneladende fløjet rundt om fjorden, fremfor at krydse henover fjorden. Begge ørne besøger stadig meget godsernes skove i området nord for reden, men de er næsten dagligt tilbage i skoven ved Even Sø. 

   30-09-2017

   Havørnene, Gunhild og Elna, får set mere og mere af landskabet! De seneste par uger, har ørnene vist stigende mod på at undersøge deres omgivelser, og begge unger har været på længere udflugter. På kortet nedenfor kan man se begge ørnes bevægelser siden d. 14. september. Elna har været en tur mod syd og nåede d. 18. september helt ned til den sydvestlige del af Møn. Elna har dermed vist, at hun ikke er bange for, at krydse større åbne områder med vand. Søsteren Gundhild har være på udflugter mod nord og nordøst og har bl.a. været ude og vende på Stevns. Her opnåede hun højder på over 500 meter, så måske har hun kunnet se til Sverige. Mellem udflugterne har begge ørne fundet hjem til Even Sø med jævne mellemrum, så de har endnu ikke sagt farvel til skoven, hvor de voksede op.

   14til30september

   Oversigt over ørnenes bevægelser 14.9.2017-30.9.2017. Elnas rute vises med orange og Gundhilds med lyserød. På kortet ses bl.a., at begge ørne har været på længere udflugter.

   11-09-2017

   De to ørne pendler dagligt frem og tilbage mellem redeskoven og skovene nord for Præstø Fjord.

   10-09-2017

   Begge unge ørne fløj midt på dagen d. 10 september tilsyneladende sammen mod nord til skovene omkring Bækkeskov Gods. Undervejs måltes hhv. 62 km/t og 64 km/t. Se ruten på billedet nedenfor. 

   flyvetur 10092017

   04-09-2017

   Havørnen, Gunhild, har nu været på en længere ekskursion. Omkring middag d. 3. september, tog Gunhild højde og fløj mod nord indtil den nåede Hesede Skov ved Holmegårds Mose. Her er den måske støt på det lokale ynglepar af havørne, der yngler nær Gødstrup Sø. Efter et tilsyneladende kort visit fløj den igen mod sydøst til Bækkeskov, hvor den har tilbragt et par dage i området omkring skoven. 

   Elna, der ellers var den modigste af de to ørne førhen tilbringer det mest af sin tid ved Evensø, men den er dagligt ude og få godt med luft under vingerne. 

   29-08-2017

   Begge ørne opholder sig stadig mest ved skoven, men de rører mere og mere på sig.

   27-08-2017

   Spændende nyt fra projektet: Havørnen Elna var om eftermiddagen d. 27. august for første gang mere end et par kilometer væk fra skoven, hvor hun er opvokset. Undervejs passerede hun igennem en af projektets særligt udlagte zoner på landkortet, som kaldes et geofence. 

   Når GPS-senderen registrerer, at den har krydset ind i denne zone, øges antallet af positioner til en gang hvert 6. sekund, indtil den igen er ude af zonen. Derfor kan man se Elnas helt præcise rute i ca 45 minutter.

   På turen har Elna for første gang bl.a. passeret over tre vindmøller, dog adskillige hundrede meter over. Som man kan se på de mange prikker, har hun også rundet Præstø og Skibinge, inden hun fløj tilbage til skoven, hvor hun er vokset op. 

   Det er super interessant fordi vi netop er interesserede i at undersøge, hvordan havørne navigerer, når de nærmer sig vindmøller. De meget nøjagtige positioner omkring møllerne giver et helt unikt indblik i dette.

   På billedet nedenfor kan man se en lille bid af Elnas flyvetur d. 27. august 2017. Pindenes højde og prikkernes farve angiver hvor højt Elna fløj. Der er ca. 6 sekunder mellem hver prik. På billedet ses også det såkaldte geofence, som omkredser tre mellemstore vindmøller (hvide prikker). 

   flyvetur m geofence

   24-08-2017

   Ørnene opholder sig stadig mest ved yngleområdet. Her fodres de af forældrefuglene. 

   23-08-2017

   Begge unge ørne er på vingerne. Elna er den mest modige af de to ørne, og hun har ved flere lejligheder krydset Evensø.