VEJLEDNING i brug af Punkttællingsappen

NB! Denne app bør kun bruges på nyoprettede punkttællingsruter!

For at holde punkttællingspraksis så uændret som muligt, bør du på ruter, der er påbegyndt før tilblivelsen af denne app, fortsætte med at notere, som du hidtil har gjort - du kan dog stadig benytte appen til indtastning fra notesbog - læs mere nedenfor. Projektledelsen foretrækker som udgangspunkt, at du fortsat tæller på en eksisterende rute, hvis oprettelse af en eventuel ny rute er på bekostning af denne.

Er du ny inden for punkttælling, er det vigtigt, at du orienterer dig i den generelle vejledning til punkttælling. Den finder du som link sidst i dette afsnit.

Sådan henter du appen - Android; start med at gå til hjemmesiden punkt.dofbasen.dk

android installation

Sådan henter du appen - iPhone; start med at gå til hjemmesiden punkt.dofbasen.dk

iPhone installation

To typer tællinger
  • - LIVE-tælling foregår live i appen, hvor indtastningen foregår imens du tæller. Her benytter du appens indbyggede stopur.
  • - Indtast tælling fra notesbog: Her benytter du appen til at indtaste de data du har indsamlet på din punkttællingsrute, men det foregår efter endt tælling.
Du kan vælge mellem de to typer af tællinger under 'Mine ruter'.
 
Oprettelse af ny rute:

I appen kan du oprette en ny punkttællingsrute via menupunktet 'Opret ny rute'. Hvorefter du kan vælge imellem to muligheder:

  • - Opret ny rute: Her kan du oprette en rute som efterfølgende kan ses under 'Mine ruter' og tælles på et senere tidspunkt.
  • - Opret ny rute med simultan LIVE-tælling: Her kan du oprette en ny rute imens du tæller den for første gang.

Hvis du vil udføre en tælling på en allerede eksisterende rute, kan du finde den under 'Mine ruter'.

Du kan finde mere vejledning i at udføre punkttælling her. Linket fører dig til DOF's hjemmeside om punkttællinger: Klik her.

Har du spørgsmål til punkttællinger er du altid velkommen hos DOF på telefon 3328 3800 eller på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

OM AT OPRETTE NYE TURE

Du er velkommen til at oprette din nye punkttællingsrute præcis, hvor du vil, men der er nogle steder, hvor vi særlig gerne vil have nye punkttællinger:

  • I områder af landet, hvor der ikke er mange punkttællinger i forvejen – se kortene her: https://dofbasen.dk/pkt/kort.php
  • I landbrugslandskabet og i bymæssig bebyggelse – for at fordelingen af punkttællingerne bedre kan afspejle fordelingen af Danmarks landskabstyper.
  • På heder; selvom hederne fylder ganske lidt i det danske landskab, skal vi nødvendigvis have nogle flere punkttællinger her for at få bedre dækning af hedens fugle.

En vejledning til brug for oprettelse af nye punkttællingsruter kan i øvrigt findes her: https://www.dof.dk/fakta-om-fugle/punkttaellingsprogrammet/vejledning

NOTIFIKATIONER

Hvis du vil modtage notifikationer for at blive mindet om kommende punkttællinger, skal du på appens forside klikke på ”indstillinger” og derefter aktivere knappen ”Modtag påmindelse om nært forestående punkttællinger”. Notifikationerne udsendes dels en uge før hver punkttællingssæson, dels på den første dag i hver sæson (vinter, tidlig yngletid, sen yngletid og nat).

Hvis ikke du modtager notifikationer på de anførte tidspunkter, bør du tjekke i din telefons app-indstillinger, om notifikationer i hhv. punkttællingsappen eller din browser (fx Chrome eller Safari) er tilladt.

OM PUNKTTÆLLINGSPROGRAMMET

Punkttællingsprogrammet handler kort sagt om overvågning almindelige fuglearters bestande. Fuglene tælles efter samme fastlagte metode i tre perioder: Tidlig ynglepunkttælling, sen ynglepunkttælling og vinterpunkttælling. Desuden udføres i en fjerde periode natpunkttællinger, som følger et modificeret regelsæt. Ud fra disse tællinger kan vi afgøre om de dækkede arters bestande er i fremgang, stabile eller i tilbagegang.

Du kan læse mere om baggrunden for Punkttællingsprogrammet på DOF's hjemmeside Klik her