DOF: Vi hjælper gerne miljøministeren med at stoppe drab på rovfugle

tirsdag 10. oktober 2017 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
DOF, Danmarks Jægerforbund, Landbrug & Fødevarer og Dansk Skovforening skal hjælpe miljøministeren med at finde løsninger, så ulovlige drab på rovfugle bliver stoppet.
Uffe Rasmussen
glentefamilie 3
En hel familie af rød glente blev fundet døde i juni nær Aunsbjerg mellem Viborg og Silkeborg, udslettet af den ulovlige gift bladan. Foto: Poul Blicher Andersen/DOF

- DOF vil meget gerne hjælpe ministeren med at gøre mere for at stoppe drab på fredede rovfugle. Vi vil meget gerne hjælpe alle, der vil forhindre vores fredede rovfugle i at dø af ulovlig gift eller i ulovlige fælder.

Det siger Egon Østergaard, formand for Dansk Ornitologisk Forening, efter Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse har meddelt, at han vil sætte ind over for ulovlige drab på rovfugle. 

Ministeren vil invitere Dansk Ornitologisk Forening sammen med Danmarks Jægerforbund, Landbrug & Fødevarer samt Dansk Skovforening til at komme med bud på løsninger, der kan stoppe drabene.

På mødet med organisationerne skal det blandt andet drøftes, hvordan man kan opklare og gennemføre sanktioner overfor de ansvarlige bag rovfugledrabene.

Invitationen fra ministeren kommer, efter DOF inden for kort tid har kunnet fortælle om fundet af en ulovlig rovfuglefælde på en konservativ politikers gods, og efter en hel familie af den truede rød glente blev udslettet af den ulovlige gift bladan.

Strammere lovgivning og tilsyn

Egon Østergaard tager flere forslag med til mødet.

- Jeg vil blandt andet fortælle ministeren, at han skal stramme lovgivningen, så det bliver muligt at fratage lodsejere retten til at sætte fasaner, agerhøns og gråænder ud, hvis en godsejer eller andre bliver grebet i at sætte ulovlige fælder op og dømt for det. Det skal ikke kun være en ansat skyttes ansvar, hvis der foregår ulovligheder, siger Egon Østergaard.

Miljøministeren henviser til, at en task force under ministeriet har foretaget 75 kontrolbesøg på steder med fasanudsætning for blandt andet at kontrollere såkaldte mistænkelige forhold.

- Det er fint, men jeg kan sagtens forestille mig, at der skal være mange flere uanmeldte kontrolbesøg for eksempel på de steder, hvor man sætter fasaner ud til jagt. Det kan have en præventiv effekt, siger Egon Østergaard.

På mødet med organisationerne skal det blandt andet drøftes, hvordan man kan opklare og gennemføre sanktioner overfor de ansvarlige bag rovfugledrabene, ifølge ministerens pressemeddelelse.

Har du gode idéer eller forslag? Skriv dem her.

faelde nyhed KNF
En ulovlig fælde til at fange fredede rovfugle blev fundet i september 2017 på Svenstrup Gods og beslaglagt af politiet. Foto: Knud Flensted/DOF

havorn dod nordsj1
Havørn fundet død af den ulovlige gift carbofuran i Nordsjælland september 2016. Foto: Knud Flensted/DOF

LÆS OGSÅ: 

Ulovlig rovfuglefælde beslaglagt på gods: Sigtet erkender

Ulovlige fælder skal koste retten til at sætte fasaner ud til jagt 

KONTAKT:

Egon Østergaard, formand for DOF, 31 16 20 30