Havørn er død af et forbudt giftstof

tirsdag 7. juni 2011 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En ung, velnæret havørn er på Sydlangeland blevet offer for insektgiften carbofuran, der er ulovlig i EU. Ørnen åd rester af en kat, der var død af giftstoffet, og rovfuglen bukkede under midt i sit måltid på grund af den hurtigt virkende gift
Jan Skriver
Det er ganske vist, at giftstoffet carbofuran, der er forbudt i alle EU-lande, bliver brugt i den danske natur.

Det var denne gift, som i 2010 resulterede i to døde havørne på øen Leammer i Odense Fjord.

Og nu har giften krævet endnu et offer i den danske bestand af havørne.

En ung havørn hun, der i april blev fundet død ved Bovballe Skov på Sydlangeland, har vist sig at indeholde dødelige doser af giften.

Men havørnen har så at sige fået giften i sig ad omveje, og den store rovfugl har næppe været tiltænkt som et direkte offer i sagen.

- Havørnen er omkommet, fordi den har ædt rester af en kat, der var død af carbofuran. Scenariet kan være dette: nogle har villet skaffe sig af med en eller flere katte, der så er blevet forgiftet med det forbudte stof. Havørnen finder ved et tilfælde en giftdød kat, og da ørne meget ofte æder ådsler, har den unge ørn kastet sig over dette lette måltid. Det er pokkers uheldigt, og fundet beviser, at der fortsat florerer forbudte giftstoffer i vores natur, siger ornitologen Erik Ehmsen, der er Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) såkaldte artscaretaker for havørnen i Danmark.

Det betyder blandt andet, at han samler alle data om bestandens udvikling.

Det er Veterinærinstituttet, DTU, Aarhus, der har påvist, at carbofuran har forårsaget den unge havørns død. Veterinærerne kunne konstatere, at der i ørnens svælg sad klumper af forgiftet kattekød, som har virket akut dræbende på rovfuglen.

Det hurtigt virkende insektbekæmpelsesmiddel, der blokerer nervesystemet, har siden 13. december 2007 været forbudt i detailhandlen i Danmark. Siden 13. december 2008 har giftstoffet, der tidligere blev brugt til skadedyrsbekæmpelse på marker med majs, roer og rodfrugter, været forbudt at anvende i hele EU, oplyser farmaceut Nina Sørup fra Miljøstyrelsen.

Den unge havørn hun vejede 4,5 kilo, og var i god foderstand og med perfekt fjerdragt, da den blev fundet af tyske turister og via en lokal ornitolog blev sendt til analyse og obduktion hos veterinærerne i Aarhus.

Der var tale om en ikke ynglemoden fugl.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forenings (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.

Erik Ehmsen,
DOF’s caretaker for havørnen.
Tlf. 30 24 33 78.

Knud Flensted, biolog.
Tlf. 33 28 38 33. Mobil. 21 24 22 75.