Børn finder giftdræbt rød glente

onsdag 27. februar 2013 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Elever fra 2. klasse fandt en rød glente, der var dræbt med det uhyre giftige og ulovlige pesticid, carbofuran. Dansk Ornitologisk Forening anmelder nu sagen til politiet.
DOF
En flok naturglade skoleelever fra 2. klasse på Ellemarkskolen i Køge fandt den 9. oktober 2012 en død rød glente i skovbunden på Åsen ved Køge. Skolen ville gerne have den udstoppet og glenten havnede i en dybfryser på den lokale naturskole. Ingen tænkte desværre på, at døde rovfugle bør undersøges nærmere for at fastslå dødsårsagen.
Via Henrik Bringsøe og Henrik Petersen fra Danmarks Naturfredningsforening Køge fik Dansk Ornitologisk Forening (DOF) kendskab til glenten. DOF krævede at glenten skulle obduceres hos DTU/Veterinærinstituttet. I februar blev glenten omsider indleveret til obduktion og, som DOF frygtede, viste analyserne, at glenten var giftdræbt med den meget giftige carbofuran. Den røde glente er sjælden i Danmark, hvor der kun er cirka 100 ynglepar.
- Det er sørgeligt, at vi nu igen har fundet en rovfugl, som er blevet dræbt med carbofuran. Det er anden gang på få måneder, at vi finder ud af, at en rød glente er blevet forgiftet. I november blev en anden rød glente fundet død på Frijsenborg Gods i Østjylland. Den var død efter at have spist af en forgiftet fasan, siger biolog, Knud N. Flensted, Dansk Ornitologisk Forening.

Børn i fare
Carbofuran er blandt de allermest giftige pesticider, man kender til, og det virker øjeblikkeligt. Fugle, der dør af carbofuranforgiftning, omkommer oftest af iltmangel, idet giftstoffet blandt andet påvirker vejrtrækningen. Inden døden indtræffer, kan der også opstå muskelkramper, blindhed og andre tegn på forgiftning. Giften er forbudt i hele EU.
- Der er en helt uacceptabel omgang med gift i den danske natur. Der er ingen undskyldning for, at ligge inde med carbofuran. Det er en ekstrem giftig nervegift, og ikke alene glenten, men også børnene, konservatoren og andre der har været i fysisk kontakt med glenten har været i fare. I maven og spiserøret på glenten lå en lille død fugl, der muligvis er blevet brugt som forgiftet lokkemad, siger Knud N. Flensted.

Sammenholdt med en viden om, at koncentreret carbofuran i en mængde svarende til størrelsen af et majskorn kan dræbe helt op til 20.000 småfugle, er der god grund til bekymring angående anvendelsen af carbofuran. Hos mennesker skal der kun indtages 0,001 milligram per kilogram, før det er nødvendigt straks at søge læge.
DOF anmelder nu sagen til politiet.

Elever finder endnu en død rovfugl
Som om forgiftningen af glenten ikke var nok, så har elever fra samme skole i Køge den 26. februar 2013 fundet endnu en død rovfugl i området. Denne gang er det en musvåge, der muligvis også er giftdræbt. DOF har opfordret til at også denne døde rovfugl bliver grundigt undersøgt hos DTU/Veterinærinstituttet. Det er gratis for alle, at få døde, vilde fugle fra naturen undersøgt.

Læs mere om forgiftning af fugle på webmagasinet Pandion:


Yderligere oplysninger:

Knud N. Flensted, biolog i Dansk Ornitologisk Forening, mobil 21 24 22 75.

Lennart Pedersen, hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Ornitologisk Forening, Tlf. 40 15 66 20