Carbofuran-forgiftet kød fundet i Tureby Hestehave

torsdag 20. juni 2013 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En eftermiddag i april måned fandt en skovgæst i Tureby Hestehave en pose kød i kanten af en skovsti. Kødet viser sig at indeholde det ekstremt farlige giftstof carbofuran, som tidligere har kostet store rovfugle livet.
Clausjannic Labuz
Kødet blev fundet i kanten af en skovsti i Bregentveds del af Tureby Hestehave, hvor to fugle sad og hakkede i det. Da hunden og hundeejeren kommer frem til stedet, samler hunden noget op og begynder at spise det men spytter det hurtigt ud igen. Efterfølgende bliver hunden alvorligt syg og akut behandlet hos dyrlægen.

Analyser fra DTU/Veterinærinstituttet viser, at kødet var forgiftet med nervegiften Carbofuran, som lokale beboere frygtede. Kødet blev fundet tæt på det lokale ynglepar af den sjældne rovfugl rød glente. Det ekstremt farlige giftstof carbofuran har inden for de seneste år kostet flere store rovfugle og senest en hund livet.

Carbofuran er en ekstremt farlig nervegift, som lammer åndedrættet øjeblikkeligt, og det har været forbudt i hele EU siden 2008. Carbofuran er blandt de allermest giftige pesticider, man kender til, og den, der bruger det, kan ikke være i tvivl om, at giften er ulovlig at bruge. Carbofuran er en trussel mod rovfugle overalt i Europa.

Siden juni 2010 har DOF fået kendskab til forgiftninger af 9 store rovfugle 7 forskellige steder i Danmark: rød glente ved Trelleborg på Vestsjælland april 2010, 2 havørne ved Odense Fjord juni 2010, havørn ved Bovballe på Langeland marts 2011, kongeørn på Tjele Gods ved Viborg marts 2012, 2 havørne ved Tranekær på Langeland sommer 2012, rød glente ved Køge oktober 2012 og rød glente på Frijsenborg Gods i Østjylland november 2012.
Ved Præstø døde en hund i april i år efter at have indtaget kød forgiftet med carbofuran.

Biolog i Dansk Ornitologisk Forening, Knud Flensted, siger: ”Der synes efterhånden at være et mønster i udlægningen af gift, og det er desværre ikke et særsyn, at der i den danske natur lægges gift ud til stor skade for naturen og især for rovfuglene. Ørne og glenter er især udsat for det forgiftede kød, da de begge tiltrækkes af let bytte i form af ådsler. Glenten er kendt som naturens skraldemand, som kun sjældent tager levende bytte, men i stedet gerne finder ådsler i naturen.”

Knud Flensted fortsætter: ”Det er fuldstændig uacceptabelt og uanstændigt, at man udlægger en ekstremt farlig nervegift i den danske natur. Og medtager man også det omfang, som problematikken efterhånden antager, så kalder det efterhånden på at alle naturinteresserede må stå sammen og arbejde på, at få de skyldige fundet og straffet.

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har tidligere krævet stop for forgiftninger af danske rovfugle. DOF's formand Egon Østergaard har i en leder i medlemsbladet Fugle og Natur udtalt: "Hvis giftdrabene på ørne og glenter fortsætter, så bør der stilles skarpt på kommercielle fasanudsætninger i Danmark"!

Carbofuran er fortsat aktivt som giftstof adskillige måneder efter at være blevet spredt i naturen. Selv små mængder af stoffet kan være dødeligt giftige, og det må absolut frarådes at håndtere døde dyr og fugle, hvis der er mistanke om en forgiftningssag.

Sagen er anmeldt til Køge Politi. Og hunden fra Tureby Hestehave overlevede lykkeligvis.

DOF opfordrer til at døde rovfugle bliver grundigt undersøgt hos DTU/Veterinærinstituttet. Det er gratis for alle at få døde, vilde fugle fra naturen undersøgt.

Kontaktpersoner:
Knud Flensted, DOF - Tlf. 21 24 22 75.
Kim Skelmose, artscaretaker for Rød Glente. Tlf. 27 73 40 70
Lennart Pedersen, tlf. 40 15 66 20
Caretaker og bestyrelsesmedlem i DOF Storstrøm, Clausjannic Labuz
Mail: clausjannic@gmail.com, tlf. 30 30 33 84