Yngleklar havørn dræbt af forbudt gift

onsdag 21. marts 2018 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En voksen og ynglemoden havørn er på en mark i nærheden af Juelsminde i Østjylland blevet offer for illegal gift. DTU Veterinærinstituttet har fastslået dødsårsagen til insektgiften carbofuran, der siden 2008 har været ulovlig at bruge og besidde i EU. Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har anmeldt giftdrabet til Sydøstjyllands Politi.
Af Jan Skriver
forgiftet havorn juelsminde februar marts 2018
Den døde havørn blev fundet i nærheden af Juelsminde. Foto: Kim Skelmose, DOF's Projekt Ørn
 

Brugen af den illegale insektgift carbofuran fortsætter i den danske natur, og nu har giften taget livet af en voksen havørn, som i disse uger under normale omstændigheder ville have indledt en ny ynglesæson.

Ørnen blev fundet 7. januar midt på en bar mark i nærheden af Juelsminde, og den store rovfugl må i nabolaget have ædt et kadaver, som har været forgiftet med carbofuran.

- Giften er ekstremt hurtigt virkende på fugle. Derfor kan ørnen ikke have fløjet ret langt, før den bukkede under, siger Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF), som har anmeldt giftdrabet til Sydøstjyllands Politi.

- Det er stærkt bekymrende, at vi stort set hvert år finder rovfugle, der er døde af carbofuran, selv om det efterhånden er 10 år siden, at giften blev forbudt i EU. Det kan være svært for politiet at komme til bunds i disse sager, men vi appellerer til, at der bliver tjekket grundigt for mulige lagre af carbofuran i de områder, hvor vi påviser de giftdræbte fugle, siger biologen.

Indleveringen af den døde havørn til DTU Veterinærinstituttet blev formidlet af DOF’s Projekt Ørn, der har et fintmasket netværk af frivillige ornitologer, som holder vågne øjne med Danmarks bestand af havørne og kongeørne.

Veterinærerne kunne derefter påvise, at carbofuran har forårsaget den østjyske havørns død.

Ørnen var sund og rask med intakt fjerdragt, da den pludselig død.

Analyserer fra ørnens spiserør og kråse afslørede et indhold af carbofuran samt rester af animalsk materiale, der formentlig er et ådsel, som er blevet havørnens sidste måltid.

Det hurtigt-virkende insektbekæmpelsesmiddel, der blokerer nervesystemet, har siden 13. december 2007 været forbudt i detailhandlen i Danmark.

Siden 13. december 2008 har giftstoffet, der tidligere blev brugt til skadedyrsbekæmpelse på marker med majs, roer og rodfrugter, været forbudt at anvende i hele EU.

Den forgiftede havørn var en han, der vejede 4,6 kilo, og som have et vingefang på 200 centimeter. Formentlig har ørnen været død siden december 2017, inden den blev fundet og sendt til obduktion i januar 2018.

Yderligere oplysninger:

Knud Flensted, (København), biolog i DOF, 21 24 22 75

Foto kan anvendes af medier med kreditering: Foto: Kim Skelmose, DOF's Projekt Ørn