Ny fældesag: Ulovlig fælde i jysk skov politianmeldt

torsdag 30. november 2017 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i Østjylland har anmeldt fundet af en ulovlig fælde til Østjyllands Politi. Fælden kunne fange fredede rovfugle ved en udsætningsplads for fasaner i Ravnskov syd for Aarhus. Sagen fører nu til bedre kontrol med skovens jagtlejere. DOF opfordrer miljøministeren til at stramme lovgivning.
Af Jan Skriver
faelde ostjylland henning ettrup
Ny sag om en ulovlig fælde, denne gang på et gods i Østjylland. Foto: Henning Ettrup/DOF Østjylland
 

Der lå rester af døde fasaner som lokkemad i fælden, der kunne fange både ræve og rovfugle.

Men fælden var ikke overdækket, som reglerne siger, at den skal være.

Den var heller ikke, som loven foreskriver, forsynet med navn og telefonnummer på ejeren.

Og så politianmeldte Henning Ettrup fra Dansk Ornitologisk Forening i Østjylland den ulovlige fælde, der stod ved en udsætningsplads for fasaner i Ravnskov ved Hou nær Odder syd for Aarhus.

Fundet har nu ført til øget fokus på fældeproblematikker og en større selvjustits blandt jægere og jagtlejere i den 60 hektar store Ravnskov, der er ejet af Rathlousdal Gods.

- Jeg er meget ked af denne fældesag, som er helt uacceptabel. Og jeg har haft et møde med mine jagtlejere for at gøre ekstra opmærksom på reglerne for brug af fælder. Vi har indstillet jagten i skoven, mens vi går alle skovparter igennem for at se, om der skulle gemme sig flere ulovlige fælder, siger godsejer Johan Tesdorf, der driver Rathlousdal Gods.

Sagen er belyst og regler indskærpet

Godsejeren oplyser, at sagen er opklaret, efter at politiet har efterforsket den.

- Fælden var sat op af en fasanudsætter, som pludselig døde i efteråret. Derfor blev fælden glemt. Heldigvis nåede den ikke at fange fredede rovfugle, inden den blev lukket. Jeg betragter sagen som fuldt belyst, og da vi har brugt fundet af fælden til at indskærpe reglerne på området, er vi kommet konstruktivt videre, siger Johan Tesdorf.

Jagten i skovene på Rathlousdal Gods er udlejet til en række konsortier på de forskellige skovparter.

I alt er der rundt regnet 12 jægere, som går på jagt i Ravnskov under Rathlousdal Gods.

Behov for strammere lovgivning

I Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er biolog Knud Flensted ærgerlig over endnu en alvorlig sag om ulovlige fælder på et gods, hvor der bliver udsat fasaner eller gråænder til jagt.

- Endnu en sag om en ulovlig fælde på et gods viser desværre igen, at der er god grund til at vores miljøminister strammer kontrollen med fasanudsætninger og strammer lovgivningen, så det bliver muligt at fratage godser retten til at udsætte såkaldte skydefugle, fasaner, agerhøns og gråænder, til jagt, hvis der bliver fundet ulovlige fælder på godsets jord, siger Knud Flensted.

Sagen fra Ravnskov er blot en ud af en stribe sager om ulovlige fælder på det seneste, og i stort alle sagerne er der tale om store ejendomme med intensivt opdræt af vildt og udsætning af fugle til jagt.

For få dage siden anmeldte DOF endnu en sag med flere ulovlige fælder på et gods på Sydsjælland. Denne sag arbejder politiet fortsat på at opklare.

I september 2017 blev en ulovlig rovfugle-fælde fundet på Svenstrup Gods på Sjælland.

DOF’s omtale af den sag fik blandt andre Skovforeningen, Danmarks Jægerforbund og Landbrug & Fødevarer til at tage afstand fra brug af ulovlige fælder.

Det førte desuden til, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen krævede et stop for drab på fredede rovfugle og indkaldte blandt andre DOF til møde for at stoppe det.

faelde ostjylland henning ettrup2
Der lå rester af døde fasaner som lokkemad i fælden, der kunne fange både ræve og rovfugle. Foto: Henning Ettrup/DOF Østjylland
 
Fotos må bruges mod at skrive tydeligt ved foto: Foto: Henning Ettrup/DOF Østjylland
 

Yderligere oplysninger:

Knud Flensted, biolog i DOF,
Mobil: 21 24 22 75

Henning Ettrup, DOF Østjylland
Tlf. 23 40 94 06

Fotos må bruges mod at skrive tydeligt ved foto: Foto: Henning Ettrup/DOF Østjylland