Oplev havørnes spændende liv på direkte havørne-tv

tirsdag 1. marts 2016 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Første æg er lagt, og nu kan alle opleve det utrolige liv, som et havørne-par lever. DOF’s direkte havørne-tv sender igen fra en havørne-rede for at få flere danskere til at få gode oplevelser med vores største rovfugl. Se eller gense den dramatiske sæson 2015 i kort video nederst.
Uffe Rasmussen
Forsvinder havørnenes æg igen? Hvor mange unger kommer der i år?

Alt kan åbenbart ske i vores største rovfugls familie-liv, som vi oplevede i 2015, der blev den mest dramatiske sæson af de tre år, Dansk Ornitologisk Forening har vist danskerne direkte billeder fra familie-livet i en havørnerede. Se sammenklippet nederst.

Nu har DOF igen tændt for havørne-tv.

Og det erfarne havørne-par har allerede varmet godt op til endnu en spændende sæson. Første æg blev lagt 28. februar, og det andet æg er lagt 2. marts.

Kim Skelmose glæder sig til igen at følge med. Han leder DOF’s Projekt Ørn, der holder et vågent øje med, hvordan det går med ørne i Danmark samt beskytter bestanden.

- Det giver en kolossal opbakning til og forståelse af vores storslåede rovfugl fra mange danskere, når vi giver alle danskere mulighed for at følge det spændende familie-liv i et havørnepars rede. Det er vigtigt for at bevare havørnene i Danmark, at mange danskere forstår, hvor nødvendigt det er at passe på vores ørne, siger Kim Skelmose.

- Forhåbentlig kommer vi til at opleve endnu en spændende sæson fra havørne-parret. Sidste år var jo nervepirrende spændende med de to første æg, der forsvandt, optagelser af æggerøveren, og at havørnene lagde æg alligevel og fik to unger på vingerne. Men forhåbentlig går det mere fredeligt for sig i år, så vi kan få nogle sunde og raske unger på vingerne, der kan være med til at bidrage til den gode udvikling, bestanden er inde i, siger Kim Skelmose.

I 2014 ynglede omkring 70 par havørne i Danmark.

Havørnen var udryddet i Danmark indtil 1996, hvor et par i Sønderjylland blev det første til at yngle i Danmark igen efter de mange års fravær.

Vender måren tilbage?
Sidste år forsvandt de to første æg i gabet på en husmår, som kravlede op i reden, og løb afsted med begge æg. Det fik mange til at spørge, om DOF har tænkt sig at gøre noget for at forhindre, at en husmår igen i år æder ørnenes æg.

- Vi sætter ikke hindringer i vejen for, at en husmår igen kan kravle op i reden og hugge havørnenes æg. Dels er det naturens gang, at æg og unger bliver ædt af rovdyr over alt i naturen, dels er det umuligt at sætte mårspærrere nok op, fordi der er mange grene op til reden. Det var en stor skuffelse sidste år, da æggene forsvandt, men samtidig også en stor naturoplevelse, som vi for første gang kunne vise danskerne på grund af kameraet. Og det endte jo heldigvis godt med to nye unger, der fløj fra reden, siger Kim Skelmose.

GÅ TIL DIREKTE HAVØRNE-TV HER

VIDEO: Da havørnenes æg forsvandt - genoplev den mest dramatiske sæson i havørne-reden her


Se mange flere spændende videoklip fra havørnene i 2015 her


Se mange flere videoer med havørne og andre fugle på DOF's YouTube-kanal

KONTAKT
Kim Skelmose, leder af DOF’s Projekt Ørn 2773 4070