Rospuda-dalen i det nordøstlige Polen reddet fra ødelæggelse

tirsdag 31. marts 2009 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
BirdLife International og OTOP, BirdLifes partner i Polen, er lettede over beslutningen fra Polens regering om at redde den kendte Rospuda-dal i det nordøstlige Polen fra en motortrafikvejs ødelæggende effekter, oplyser Dansk Ornitologisk Forening. Rospuda-dalen er en del af et Natura 2000-område og huser bl.a. lille skrigeørn, havørn og tjur
Den omtalte motortrafikvej er en del af den kontroversielle Via Baltica motortrafikvej, der ifølge planen skal passere gennem adskillige værdifulde naturområder. Denne specifikke sektion af Via Baltica skulle gå direkte igennem Augustow-skoven, som er et Natura 2000-område i det nordøstlige Polen, der bl.a. inkluderer Rospuda-dalens unikke moser. BirdLife og andre naturorganisationer fra hele Europa har med held kæmpet for at standse vejarbejdet i dette område.

I marts 2007 meldte EU-Kommissionen sagen til EU-Domstolen for overtrædelse af EU’s habitat-direktiv og bad om en hurtig afgørelse der kunne stoppe bygningsarbejdet fuldstændigt. Som konsekvens standsede den polske regering arbejdet midlertidigt, men truslen mod dalen forblev uændret indtil den polske regering i sidste uge officielt ændrede holdning. Her offentliggjorde Polens statsminister Donald Tusk nemlig udførelsen af en alternativ rute for motortrafikvejen, der vil betyde at byen Augustow ikke vil blive plaget af gennemgangstrafik og at Rospuda-dalen vil blive reddet. Den nye rute lægges tæt på den nærliggende landsby Raczki.

Konstantin Kreiser, BirdLifes EU policy manager, udtaler: ”Offentliggørelsen af en alternativ løsning er en stor sejr for Europas naturarv og for alle der bekymrer sig om den. Endnu en gang har det vist sig, at infrastrukturudviklingen og Natura 2000 godt kan gå hånd i hånd så længe der er politisk vilje og respekt for EU-lovene. Man kunne have sparet en masse tid og penge hvis beslutningen var blevet taget tidligere.”

Natura 2000-netværket dækker omkring 18 % af EU’s samlede areal og er et netværk af områder som har til formål at forene menneskelige aktiviteter og naturbeskyttelse. Natura 2000-områder er ikke indhegnede, men ansporer til fornuftig og naturvenlig anvendelse og erhvervsudvikling.

BirdLife International er Verdens mest udbredte naturorganisation med partnere i 111 lande. Globalt støttes BirdLife hvert år af 10 millioner mennesker. BirdLifes partner i Danmark er Dansk Ornitologisk Forening.