DOF’s ØrneTV afslører: Mutter havørn tager altid nattevagten i ørnehjemmet

onsdag 11. december 2019 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Havørne dyrker ikke ligefrem millimeterdemokrati på kønsrollefronten. Når der er æg i reden, ruger ørnehannen 29 procent af tiden, mens hunnen klarer de hjemlige pligter resten af rugeperioden. Det viser studier af 533 timers videooptagelser, som DOF har lavet.
Af Jan Skriver

Flere 100.000 danskere har hvert år fulgt med i havørnenes familieliv i en rede på Lolland, siden Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i foråret 2013 begyndte at sende direkte billeder fra de store rovfugles privatsfære i yngletiden.

DOF's ØrneTV har dog ikke kun åbnet en normalt skjult verden for et bredt publikum, videokameraet har også gjort garvede ornitologer og fagfolk klogere på havørnenes gøren og laden på hjemmefronten.

Det skriver ornitologen og ringmærkeren Lars Ulrich Rasmussen om i det seneste nummer af Dansk Ornitologisk Forenings Tidsskrift (DOFT), hvor han trækker detaljer og nyheder om havørnenes familieliv ud af 533 timers nærstudier af videooptagelser i rugetiden fra 3. marts til 10. april 2014.

Regnvejr gør hunnen redefast

Hvad foregår der i reden fra det første æg er lagt til den første unge kigger frem i dagens lys? Det har været spørgsmålet.

Svaret er blandt andet, at de to forældrefugle deles pænt om at agere varmestue over æggene i dagtimerne, men om natten er det udelukkende ørnehunnen, der holder æggene varme. Hun ruger konsekvent fra omkring solnedgang til timen før solopgang.

Det har også vist sig, at havørnehunnen passer ekstraordinært godt på sine æg, hvis det regner. I regnvejr nægter hun at lade sig afløse med udrugningen selv i dagtimerne, når hannen byder sig til. Hun vil tilsyneladende ikke risikere, at æggene blottes i regnen. Så her må ørnehannen pænt vente på tørvejr, til det bliver hans tur til at tage en tørn i varmestuen.

Galant gør-det-selv ørnehan

Ørnehannen lader dog til at kompensere for hunnens flid med æggene ved hyppigere end havørnehunnen at bringe redemateriale til hjemmet. Man er vel en maskulin rovfugl med hang til gør-det-selv?

DOF's ØrneTV har også afsløret, at han kan være galant. Havørnehannen ankom med bytte til sin mage adskillige gange i løbet af rugeperioden. Og noget tyder på, at han på redekanten lagde en lille dåbsgave i skikkelse af en troldand til ørnehunnen, da det første æg var lagt.

Lars Ulrich Rasmussens studier af de mange timers optagelser fra havørnenes hjem i skoven i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog på Lolland afslørede, at ørnene tilsyneladende lever et meget roligt familieliv uden forstyrrelser af mennesker.

Kun i 16 minutter ud af de 533 timers optagelser var hverken hun eller han til stede i reden. Det svarer til 0,05 procent af ørnenes rugetid.

Norske og tyske studier af forstyrrelser hos havørnepar viser et ganske andet og mere negativt forstyrrelsesmønster. Hos et norsk ørnepar var begge mager væk fra reden i 4,8 procent af deres rugetid, mens et tysk par havørne opholdt sig væk fra reden i 2,7 procent af tiden, mens de havde æg. I begge tilfælde blev menneskelige forstyrrelser angivet som forklaringen på, at ørnene havde forladt reden.

24 videoer fra havørnenes liv i ØrneTV:

 
 

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.

Lars Ulrich Rasmussen, ornitolog og ringmærker.
Email: larsulrichrasmussen@gmail.com