Kæmpesejr for naturen: EU freder love, der beskytter naturen

torsdag 8. december 2016 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
EU har besluttet at frede den lovgivning, der beskytter EU’s natur. 200 grønne organisationer i Europa jubler over resultatet efter sammen at have arbejdet for det.
Uffe Rasmussen
Det er en kæmpesejr for arbejdet med at beskytte naturen i EU.

Det er meldingen fra de flere end 200 grønne organisationer, herunder BirdLife International og Dansk Ornitologisk Forening, DOF, der har arbejdet hårdt for, at EU ikke skulle forringe de love, der beskytter EU’s natur effektivt.

Jubelen over sejren for naturen kommer, efter EU-kommissionen har besluttet at frede den lovgivning, som beskytter fugle og vigtige naturområder i EU, nærmere bestemt fuglebeskyttelsesdirektivet fra 1979 og habitatdirektivet fra 1992. Tilsammen beskytter de flere end 1400 truede arter og mere end en million kvadratkilometer natur.

- EU-kommissionens ”Fitness check” har anerkendt, at de europæiske fugle- og habitatsdirektiver forbliver relevante og opfylder sine formål. De vil ikke blive åbnet, siger EU’s miljøkommissær, Karmenu Vella fra Malta, i en pressemeddelelse.

EU havde ellers givet lovgivningen et tjek, og det skabte frygt blandt grønne organisationer for, at der ville ske forringelser af lovgivningen til skade for naturen i EU.

DOF: Kæmpesejr for naturen
- Det er en kæmpesejr for fuglene og for den øvrige natur i EU, og det viser, hvor vigtigt det er, at vi af og til kæmper slag på tværs af landegrænserne for at slås for naturen, siger Egon Østergaard, som er formand for Dansk Ornitologisk Forening, DOF.

DOF er medlem af BirdLife International, som er en af de grønne organisationer i Europa, der har arbejdet intenst for at bremse forringelser af EU’s lovgivning til naturbeskyttelse, blandt andet ved at samle protester fra borgere i EU.

- EU-kommissionens beslutning om at redde vores natur-lovgivning viser, at stemmerne fra en halv million mennesker, der gav deres stemme for lovgivningen, blev hørt højt og tydeligt. Naturen er en kerneværdi for vores samfund og nødvendig for vores overlevelse. Det er også en sejr for samarbejdet i Europa, da naturen ikke kender til grænser, siger Ariel Brunner, som er Senior Head of Policy i BirdLife Europa.

Flere end en halv million EU-borgere har bedt EU-kommissionen om ikke at ændre ved den lovgivning som beskytter EU’s natur. Ikke før i EU’s historie har så mange mennesker involveret sig i en offentlig høring om et EU-direktiv.

Fokus på at bruge love bedre
De grønne organisationers budskab har også været, at lovene virker godt, men at EU skal sørge for at lovene implementeres bedre. Det er også sikret nu, og det er endnu en sejr.

- Vi vil nu have fokus på at sikre, at lovgivningen implementeres på den mest effektive måde for at realisere deres fulde potentiale for natur, folk og økonomien, siger miljøkommissær Karmenu Vella.

DOF og 13 andre danske grønne organisationer opfordrede for nylig i et fælles brev den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, til at arbejde for at droppe forringelser i lovgivningen og sørge for at bruge lovgivningen bedre end i dag.

Læs BirdLifes nyhed her

Læs mere om BirdLifes kampagne her