Flere fuglearter er truet af udryddelse

tirsdag 13. december 2016 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Næsten 1.500 fuglearter er truet af udryddelse. Det er en seksprocentstigning sammenholdt med 2015. Det viser den nyeligt offentliggjorte rødliste over truede arter. BirdLife lægger nu pres på stats- og regeringschefer på FN-topmøde.
Toke F. Nyborg
Den centralafrikanske gråpapegøje og den indonesiske rødbrystet lori er er to konkrete eksempler på arter, som er truet af udryddelse.

De er begge med på IUCN's internationale rødliste, som netop er blevet opdateret.

Listen over truede fuglearter er udarbejdet af BirdLife International, og udkommer som en del af IUCN’s rødliste over alle verdens truede dyrearter.

IUCN står for International Union for the Conservation of Nature og er en international naturbevarelses- og lobbyorganisation med fast observatørstatus i FN.

Opdateringen af den internationale rødliste falder i år sammen med FN’s topmøde om biodiversitet, som i disse uger afholdes i Mexico.

BirdLife International deltager i topmødet og præsenterer på vegne af partnerskabet den opdaterede liste sammen med et direkte krav til verdens politikere om et stop for udryddelsen af arter – et stop som verdens nationer blev enige om, da de i 2010 underskrev FN’s biodiversitetskonvention.

Men det kræver, at alle lande accelererer processen og lægger handling bag ordene om at stoppe eller nedbringe hastigheden hvormed naturlige økosystemer tabes.

I den nye version af IUCN’s internationale rødliste figurerer alarmerende 1.460 fuglearter, som er direkte truet af udryddelse. Opdateringen viser også en overraskende tilbagegang i bestanden af giraffer med 40 procent på grund af ødelæggelse af deres levesteder, konflikter og krybskytteri.

IUCN’s liste indeholde i dag 85.604 arter hvoraf 24.307 er truet af udryddelse.