Dusør på 50.000 kroner i sagen om skuddræbt kongeørn

onsdag 23. marts 2016 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) udlover en dusør på 25.000 kroner for afgørende oplysninger, der fører til en domfældelse af gerningsmanden bag drabet på en nordjysk kongeørn. Et af foreningens medlemmer spæder af egen lomme yderligere 25.000 kroner til dusøren.
Jan Skriver
Nu er der sat 50.000 kroner ind i bestræbelserne på at opklare drabet på den kongeørn, som for godt en uge siden blev fundet skudt på bredden af Limfjorden få kilometer fra et af ørnens blot tre yngleområder i Danmark.

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) udlover en dusør på 25.000 kroner for afgørende oplysninger, der kan lede politiet på sporet af gerningsmanden bag skuddrabet på den knap syv år gamle kongeørn, der var ringmærket, hvorfor man kender dens baggrund.

Desuden spæder et af foreningens mangeårige medlemmer yderligere 25.000 kroner til dusøren.

- Kongeørnen er en af kronjuvelerne i den danske natur, og den er et symbol på en rig og vild natur. Det er ganske enkelt forfærdeligt og rent ud sagt noget forbandet svineri, at nogen kan finde på at skyde kongen af den danske fuglefauna. Drabet er sket med fuldt overlæg og på kort afstand, for haglene sidder tæt i den dræbte rovfugl. Ørnen har formentlig været ved at etablere sig i et nyt yngleområde, da den blev skudt, siger Egon Østergaard, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

DOF anser det for meget vigtigt, at politiet får opklaret sagen, der er anmeldt til Nordjyllands Politi.

- Drab som dette på kongeørnen er så stor en trussel mod vores sjældne og totalfredede rovfugle, at jeg håber på og forventer en straf i form af bøde på minimum 50.000-100.000 kroner til gerningsmanden, siger Egon Østergaard.

Straframmen for at skyde rovfugle er på op til to års fængsel.

Røntgenfotos på Sindal Dyrehospital afslørede mindst 20 hagl i den dræbte ørn, der netop er sendt til yderligere analyser hos DTU Veterinærinstituttet, afdeling for vildtsundhed.

Her vil det blive undersøgt, hvilke hagl den store rovfugl er skudt med. Det vil også kunne belyses, om ørnen er blevet skudt, mens den fløj eller sad på jorden eller i et træ.

Vemod, vrede og handling
Drabet på kongeørnen har vækket følelser fra vemod over vrede til handling. Og øjenlæge Kim Frost, Nykøbing Mors, der i 55 år har været medlem af Dansk Ornitologisk Forening, har besluttet at give 25.000 kroner af egen lomme til oplysninger, som kan lede på sporet af gerningsmanden og få vedkommende dømt.

- Det er primitivt og skændigt at se en kongeørn efterstræbt på denne måde. Kongeørnen er uhyre sårbar over for forfølgelse. Når man ved, hvilken kæmpe indsats det har krævet fra fonde og frivillige fugleentusiaster at beskytte og informere om den skrøbelige danske bestand på blot tre ynglepar, så bliver man vred over den primitivitet og respektløshed, som drabet repræsenterer. Én kynisk person har med sin udåd berøvet det store flertal muligheden for at opleve en af naturens ædle skabninger, siger Kim Frost, der undrer sig over, at der i visse kredse fortsat næres et stærkt had til rovfugle.

- Selv om vi lever i et af verdens rigeste og mest oplyste samfund, er der tilsyneladende fortsat personer, som vil udrydde rovfugle på trods af enhver saglighed. Rovfugle er hverken lystmordere eller har en umættelig appetit. Ørne er så at sige mageligt anlagt. De går efter svækkede fugle eller harer og æder gerne ådsler. Ingen mennesker er truet på næringen, fordi ørnene er kommet tilbage. Jeg giver dusøren for at signalere, at vi fugleelskere ikke vil finde os i grove overgreb på vores fælles naturværdier, siger Kim Frost.

FAKTA OM DUSØREN:

- Dusøren vil blive udbetalt til den eller dem, der kan komme med afgørende oplysninger som fører til domfældelse af den eller de skyldige.
- Gerningsmænd eller nærmeste pårørende til disse er ikke berettiget til dusør.
- DOF indestår for udbetaling af den del af dusøren, som udgør 25.000 kroner.
- Privatpersoner indestår for udbetaling af det resterende beløb.
- Andre private har også tilbudt at betale til en dusør. DOF sætter stor pris på alles store opbakning