Stjernen i ørne-tv har taget sine første skridt

mandag 27. maj 2013 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Snart vil havørne-ungen i reality-tv på Dansk Ornitologisk Forenings internetmagasin Pandion begynde at baske med vingerne og ruste sig til et liv som en af dansk naturs største og stærkeste flyvende jægere
Jan Skriver
Indtil nu har ungen i havørnereden på Lolland, hvorfra der hvert sekund i døgnet bliver transmitteret levende billeder, holdt lav profil.

I reglen har den stort set kun bevæget sig ved spisetiderne, når en af de gamle ørne er ankommet med bytte.

Men snart vil den unge havørn for alvor begynde at bevæge sig omkring i redeskålen og måske kravle ud af reden og sætte sig på en af ørnetræets sidegrene.

- Når havørneunger begynder at blive mobile, kravler de ofte meget omkring for at blive dus med deres nabolag og for at styrke kløerne. En ung havørn har så stærke kløer, at den er i stand til at kravle et stykke lodret op ad et træ. Det er faktisk utroligt sjældent, at en ørneunge falder ud af reden, men det kan ske under en forstyrrelse, hvis ungen bliver meget forskrækket. Eller under et stormvejr, siger Erik Ehmsen, der er en af Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) eksperter i havørne.

Han stiller mere action foran web-kameraet i udsigt om få uger, når ørneungen skal se, om vingerne kan bære.

- Det meste af livet i en ørnerede er jo basalt set kedeligt. En gammel havørn ligger ofte i timevis og drejer kun hovedet, mens en stor unge sover det meste af sin dag væk. Men når vingerne skal prøves af, kommer der mere fart på foran kameraet. En uge eller to ind i juni vil vi kunne se den unge havørn baske flittigt med vingerne for at træne og få kræfter til afgang midt i juli, siger Erik Ehmsen.

Der bliver med andre ord gode chancer for at se helt nye sider af havørnenes familieliv den kommende tid.

I løbet af de seneste godt to måneder har der været omkring en halv million computerbesøg på DOF’s reality-tv med live-optagelser fra havørnereden på Lolland.

Dansk Ornitologisk Forenings skønner, at rundt regnet 100.000 danskere har klikket sig ind til et kig på ”Live fra havørnereden”, der siden 17. marts har transmitteret direkte.


Yderligere oplysninger:

Lennart Pedersen, leder af Projekt Ørn:
Tlf. 40 15 66 20

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.