Havørnefamilie er blevet stjerner i ørne-tv

mandag 6. maj 2013 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Op imod 100.000 danskere har i løbet af knap to måneder fulgt et par havørnes familieliv i reality-tv på Dansk Ornitologisk Forenings internetmagasin Pandion. Og nu er nattens jæger, den store hornugle, også ved at stige op som en stjerne i direkte tv
Jan Skriver
Hvor Danmarks Radio (DR) er i front, hvad angår børne-tv, så er Dansk Ornitologisk Forening (DOF) det, når det gælder ørne-tv.

I løbet af de seneste knap to måneder har der været godt 420.000 computerbesøg på foreningens reality-tv med live-optagelser fra en havørnerede på Lolland.

Foreningen skønner, at op imod 100.000 danskere har klikket sig ind til et kig i ørnenes familieliv.

- Interessen for ørnene er overvældende, og projektet har været øjenåbnende på flere fronter, siger Iben Hove Sørensen, der er biolog og fuglefaglig redaktør i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Hun bestyrer hjemmesiden www.pandion.dof.dk, der er indgangsportal til ”Live fra havørnereden” og nu også ”Stor hornugle live”.

- De besøgende på hjemmesiden følger meget nøje med i både havørnenes og hornuglernes familieliv, og mange kommenterer, hvad de oplever, og stiller spørgsmål til redaktøren. For eksempel har en del spurgt til det ørneæg, som endnu ikke er klækket.

Hvad vil der ske med det? Ægget vil sikkert få lov til at blive liggende i reden og til sidst forsvinde i underlaget. Der vil ikke komme en unge ud af det nu, så interessen må samles om enebarnet, den dunede havørneunge, der kom til verden 17. april, siger Iben Hove Sørensen.

Videokameraerne, der siden 17. marts har transmitteret direkte fra havørnereden, og siden 22. april fra en jysk stor hornuglerede, er drevet af solceller, og hos havørnene sender kameraet via en specialdesignet antenne.

Begge redelokaliteter ligger fjernt fra alfarvej og sendemaster, og projektet har da også været ramt af sort skærm enkelte dage.

- Lige efter premieren på direkte tv fra havørnenes rede, blev den sydøstlige del af Danmark ramt af en snestorm. Sneen dækkede solcellerne, der leverer strøm til kameraet, og vi kunne ikke vise billeder et par dage. Men efter visse begyndervanskeligheder fungerer teknikken for det meste. Og vi høster døgnet igennem nye nuancer af viden om havørnes og hornuglers adfærd, fortæller Iben Hove Sørensen, der noterer, at havørnene havde cirka 19.000 besøg på den hidtil bedste sendedag.

Grundlag for grundforskning

Alle optagelser bliver båndet og tappet med jævne mellemrum, så de kan kigges igennem ved lejlighed. For eksempel vil studerende kunne bruge optagelserne til at finde ud af, hvilket bytte en havørn bringer hjem til ungen i reden, og hvor ofte, der bliver fodret. Og hvad laver havørne i grunden om natten?

- Noget tyder på, at de blandt andet går på toilettet i de mørke, rolige timer, for en af vores seere har noteret, at en af havørnene sked ud over redekanten en nat. Ellers skete der ikke det store. I dagene efter at ørneungen var kommet ud af ægget, var der flere end en snes besøgende på ørnevideoen i nattetimerne. Men ellers er tidligt morgen den tid på dagen, da rigtig mange klikker sig ind og får et kig på havørnene.

Særligt nu da ungen er det absolutte trækplaster siger Iben Hove Sørensen.

Mens havørnene holder nat i reden, er den store hornugle i reglen mere aktiv, og ugleungerne fodres på redehylden.

Havørnen og hornuglen har delt rollerne mellem sig, så ørnen primært er dagens tv-stjerne, mens uglen mere henvender sig til tv’s natteravne.

I 2014 vil en tredje fugleart efter planen få en rolle som tv-stjerne. Da håber DOF at kunne sende direkte fra en redekasse, hvor en vandrefalkefamilie yngler. Danskerne vil så få en mulighed for at kigge ind i privatsfæren hos verdens hurtigste fugl.


Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.

Iben Hove Sørensen, biolog og fuglefaglig redaktør.
Tlf. 33 28 38 42 – direkte.
Mobil: 51 95 23 06.