Havørneungen har taget sin første flyvetur

tirsdag 16. juli 2013 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Lørdag den 13. juli kl. 7.45 lettede havørneungen fra DOF’s webcam-rede for første gang, efter at have tilbragt 87 dage i reden på Lolland. De seneste uger har ungen taget tilløb til den første flyvetur, og interesserede har med spænding fulgt fuglen i dens flyvetræning.
Jørn Dyhrberg Larsen
Havørneungen i DOF’s webcam-rede i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog på Lolland har de seneste uger været i fuld gang med at øve sine flyvefærdigheder, og i lørdags forlod den så reden for første gang.

Man kan stadig være heldig at få et glimt af havørneungen i de kommende uger, da den ind i mellem vender tilbage til reden. Ungen er stadig afhængig af forældrenes hjælp til at finde mad, da den endnu ikke selv har lært at jage. Derfor vil den med al sandsynlighed holde sig nær ved forældrene i de næste par måneder.

Mens I venter på et glimt af havørneungen, så kan I nyde optagelserne af dens flyveforberedelser og den første flyvetur på Pandions forside.

Hos havørne er det forskelligt fra individ til individ, om de bliver i det område, hvor de er udklækket. Nogle unger bliver i nærheden af reden, også efter de selv har lært at jage, mens andre forlader stedet helt for aldrig at vende tilbage.

Havørne bliver kønsmodne i en alder af 5-7 år, hvor fuglene danner par og finder territorier, som de holder sig til resten af livet. Inden de bliver kønsmodne, strejfer ungfuglene omkring.

DOF har siden den 17. marts sendt live fra havørnereden på Lolland, og de mange interesserede har døgnet rundt kunnet følge, hvordan forældrene har opfostret ungen med blandt andet hornfisk og blishøns, og hvordan ungen er vokset - for til sidst at lægge livet i reden bag sig.

I begyndelsen af juni blev havørneungen ringmærket af Zoologisk Museums erfarne ringmærkere Kim Skelmose og Lars Ulrich Rasmussen. Her viste det sig, at der var tale om en hun i rigtig god stand. På daværende tidspunkt var ungen 53 dage gammel og vejede 4700 gram.

Interessen for havørnereden og ikke mindst ungen har været overvældende, og mange har med spænding fulgt, hvordan det er gået ørnene i sne, regn og blæst. Det er planen, at webkameraet skal fortsætte til næste år, når de voksne ørne forhåbentlig yngler i samme rede igen.

Fokuseret Fugleforvaltning

Bag initiativet står DOF’s Projekt Fokuseret Fugleforvaltning, der er et beskyttelsesprojekt finansieret af Villum Fonden. Projektet har til formål at stabilisere og øge bestanden af ni udvalgte arter, heriblandt havørnen.

Arterne er kendetegnet ved at have relativt små og skrøbelige bestande, være afhængige af hjælp for at kunne klare sig eller for nyligt at være genindvandret i Danmark.