Europas mindste ugle fløj mod rude i Stenløse

tirsdag 12. oktober 2004 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En blot stærestor spurveugle, der efter et uheld var i pleje hos en familie en nat, er blevet udsat i Fugleværnsfondens reservat Vaserne ved Furesøen
Jan Skriver
Et ganske lille bump gav det, men det var alvorligt nok for den lille spurveugle, der i mørket 10. oktober ramte en rude hos familien Frandsen på Spurvestien 2 i Stenløse.

Familien fandt spurveuglen, der blot er på størrelse med en stær, fortumlet og groggy neden for et af vinduerne i familiens hjem.

Den forslåede ugle fik en flettet kurv for natten, og så blev Dansk Ornitologisk Forening (DOF) kontaktet.

Familien havde da allerede ved at kigge i fuglebøger bestemt uglen som en spurveugle. Spurveugler er yderst sjældne gæster i Danmark. Det er langt fra hvert år, at arten ses.

DOF sendte en uglesagkyndig af sted for at kigge på patienten, der så en kende apatisk ud, da han ankom. Så der var enighed om at lade spurveuglen komme forbi Nærum Vildtplejestation, hvor John Hørdum er vant til at kigge ugler an.

Her blev den sat ind i en voliere, hvor den straks livede op og lignede en spurveugle fit for fight.

Der var ingen tvivl; den lille ugle skulle med det samme sættes ud i naturen igen.

Via DOFcall varskoede Dansk Ornitologisk Forening sine medlemmer om, at spurveuglen ville få friheden tilbage nær Pavillonen i Fugleværnsfondens reservat Vaserne ved Furesøen. Det skete 11. oktober sidst på eftermiddagen.

Cirka 30 mennesker mødte op og så spurveuglen i øjnene, inden den fløj op i et træ og senere ud i aftenstemningen.

Spurveuglen, der er Europas mindste ugle, yngler almindeligt i Norge, Sverige, Finland og langt østpå i Rusland.

Det sker med jævne mellemrum, at spurveugler fra Skandinavien trækker mod sydvest og bliver set i Danmark, men aldrig i store antal. I vinteren 1999/2000 gik historiens hidtil største invasion af spurveugler over landet. Den vinter blev mindst 40 spurveugler konstateret her i landet.

Invasionen begyndte faktisk med en kollision i stil med den i Stenløse. For i Sundbyøster på Amager fløj en spurveugle i efteråret 1999 mod en rude og døde. Derpå blev den ene spurveugle efter den anden opdaget primært i Nordsjælland.

Så måske det kan svare sig at kigge ekstra godt efter miniuglen i den kommende vinter.