Ringmærker sætter rekord i slørugler

mandag 25. oktober 2004 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Klaus Dichmann har netop sat dansk rekord i ringmærkning af slørugler ved at ringmærke sin slørugle-unge nummer 1.006 i løbet af 8 år
Jan Skriver
Siden 1997 har ringmærkeren Klaus Dichmann, der bor i Sønderborg, og som er manden bag ”Projekt Slørugle Sønderjylland”, haft 1.006 ganske unge slørugler i hænderne.

I hvert tilfælde har han i videnskabens tjeneste placeret en lille, let metalring om ugle-ungernes højre ben.

Cirka 320 kilo slørugle har Klaus Dichmann, der er en af Danmarks cirka 170 frivillige ringmærkere med licens fra Ringmærkningscentralen, Zoologisk Museum, København, håndteret og sendt af sted med ringe på.

Det har givet ny viden om den yderst lyssky slørugles natlige færden og fremrykning i Danmark, hvor bestanden af slørugler er mangedoblet de seneste årtier.

Af de 13 voksne og 992 unge slørugler som Klaus Dichmann har ringmærket i Sønderjyllands Amt i løbet af de seneste otte år, er 97 blevet genmeldt og dermed brikker til billedet af sløruglen.

16 af de ringmærkede ugler endte som trafikofre, 7 af dem blev fanget, aflæst og på ny sluppet fri, mens 74 af uglerne er døde under mere eller mindre specielle omstændigheder.

En bukkede under for røgforgiftning, en anden blev taget af en hund, en tredje druknede i et drikketrug til heste, en fjerde åndede ud i en gylletank og en femte blev middag for en mår.

85 af de 97 genmeldinger stammer fra Danmark, men 2 af Klaus Dichmanns slørugler fløj til Polen, en tredje til Holland og et dusin af uglerne er genmeldt syd for den dansk-tyske grænse.

Dødeligheden blandt slørugler er meget høj, og den hidtil ældste slørugle, som ringmærkeren har fået genmeldt, har kun været 4 år, 6 måneder og 23 dage gammel. Men det er også en ren Metusalem i sløruglernes verden.