Ung kongeørn sat ud i det fri efter endt pleje

onsdag 21. januar 2009 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En af Danmarks fire unge kongeørne fra 2008 blev i efteråret fundet afkræftet nær den dansk-tyske grænse. Nu er den unge ørn efter endt rekreation sat ud nær sit fødested ved Mariager Fjord
Jan Skriver
Den kom til verden i en rede, der sad i et træ i knap 15 meters højde i en skov ved Mariager Fjord i det østhimmerlandske landskab, der er kongeørnens danske kerneområde.

Som mange unge rovfugle har for vane flakkede den store, men uerfarne ørn omkring i landskabet en tid, efter at den var blevet flyvedygtig.
Men dygtigheden holdt ikke længere end 220 kilometer i fugleflugtslinie.

Tre kilometer vest for Tønder ved den dansk-tyske grænse blev den unge kongeørn fundet stærkt afkræftet 11. november sidste år.

29. juni 2008 var ørnen 45 dage gammel blevet ringmærket af Jan Tøttrup Nielsen, der er en af Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) eksperter i rovfugle.

Derfor kunne man kende fuglen på ring-nummeret ”E03”, da den blev taget i pleje i det sønderjyske.

Den unge kongeørn blev fundet af en naturkyndig bilist, der smed en trøje over den forulykkede og svækkede ørn, hvorpå han kontaktede Falck, som kørte fuglen til Dyrenes Beskyttelses plejestation i Åbenrå.

Her blev den unge kongeørn i tre uger fodret, og måltid for måltid kom den til kræfter, så den sidst på efteråret kunne køres tilbage til det nordøstjyske landskab, hvor den blev sluppet fri nær reden, hvor den var klækket.

- Den unge ørn, der er en han, fra Mariager Fjord er sidst set i området 7. december, så den har i hvert fald klaret at blive sat fri igen. Vi ved dog af erfaring, at mange unge ørne dør i løbet af deres første leveår, så der skal en vis portion held til, hvis den unge rovfugl skal klare sig igennem vinteren. Denne vinter har været grå og blæsende, så ørnene har i perioder være yderst vanskelige at holde øje med, siger Jan Tøttrup Nielsen.

Den nordjyske ringmærker og rovfuglekender satte i sommeren 2008 ringe på 3 af de 4 danske kongeørne, der kom ud at flyve sidste ynglesæson.