3.000 danskere spejdede efter ørne

tirsdag 26. februar 2008 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Ørnens Dag 24. februar blev en publikumstræffer. På 20 ørnevenlige lokaliteter blev der observeret flere end 30 af de mægtige rovfugle, hvis vingefang er større end to meter. De fleste var havørne, men der blev også set enkelte kongeørne
Jan Skriver
Et både ørne- og børnevenligt arrangement kunne man passende kalde Ørnens Dag, der søndag 24. februar fik luft under vingerne for tredje år i træk.

Familien Danmark var i høj grad af huse, selv om vejret var gråt, da Dansk Ornitologisk Forening (DOF) på 20 lokaliteter landet over inviterede til målrettet udkig efter havørne og kongeørne.

- Mange familier med børn deltog, og der herskede en glæde og en begejstring over mangfoldigheden i det fri, som giver grundlag for optimisme på naturens vegne. Jeg fornemmer i hvert fald, at den folkelige interesse for værdierne i naturen og for rovfuglene i det fri har nået nye højder de senere år, siger Lennart Pedersen, der leder Projekt Ørn i Dansk Ornitologisk Forening.

Projektet har til formål at beskytte Danmarks bestand af ørne og samle viden om rovfuglene, mens man både informerer og engagerer.

På adskillige af ørnedagens lokaliteter mødte flere end 300 mennesker op for at spejde i håndkikkert eller teleskop efter de store vingefang.

Ved Brændegårdssøen på Sydfyn var der 350 besøgende, og de så tre havørne. De 300 gæster ved Avnø på Sydsjælland oplevede også 3, ja, måske hele 5 forskellige havørne i terrænet.
Det kan være svært at gennemskue, hvor mange gengangere, der er blandt de observerede ørne, fordi de hurtigt kan tilbagelægge mange kilometer i landskabet.

På Jyllinge Lystbådehavn ved Roskilde Fjord troppede 308 ørneentusiaster op, men her var ørnene ikke så entusiastiske og samarbejdsvillige, som de fleste andre steder i landet. De store fugle holdt deres egen ørnedag ved Veddelev syd for Jyllinge.

- Det er klart, at de fleste mennesker helst vil se en havørn og en kongeørn tæt på, men alle er udmærket klar over, at der skal held til ligefrem at få nærkontakt. Ørnens Dag foregår på naturens og de vilde fugles betingelser. Så oplevelsen er stor, når det lykkes at se en ørn i sit rette element, siger Lennart Pedersen.

Ved Tystrup på Sjælland og i Lille Vildmose i Østhimmerland lykkedes det at observere både havørn og kongeørn i løbet af dagen.

Dansk Ornitologisk Forening vil også indbyde til Ørnens Dag i februar 2009. Det første år deltog 2.500 mennesker i arrangementet, der var ramt af snevejr i 2007, så kun 1.250 deltog.

I år var der så rekordtilslutning med 3.000 gæster i det fri.