Svenskerne satser på sønderjyske slørugler

mandag 27. august 2007 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Kassetænkning skal bane vejen for en udvandring af slørugler fra det dansk-tyske grænseland med kurs mod Skåne. Svenske uglevenner forærer derfor redekasser til Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Slørugle
Jan Skriver
Skånske ugle-entusiaster er begyndt at investere i Sønderjylland.

Kapitalen består af redekasser, og afkastet skulle gerne begynde som hvide fjerbolde, der gror hurtigt, og bliver til smukke slørugler på lette, lydløse vinger.

- Vi har fået foræret 20 meget fine redekasser fra ”Sysav”, Skånes Avfallshandtering, der samarbejder med og producerer redekasser for den ornitologiske forening i Skåne. Vores venner på den anden side af Øresund satser i kraft af redekasserne på at øge den frugtbarhed, som den danske bestand af slørugler i disse år er inde i. Og svenskerne håber, at de ad åre kan få del i frugtbarheden, siger Klaus Dichmann, der leder Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) Projekt Slørugle.

Den sønderjyske ugleekspert spår, at Danmarks bestand af slørugler i år vil runde 300 par, primært som et resultat af det danske slørugle-projekt, hvor cirka 1.000 redekasser er sat op i landbrugsbygninger over det meste af landet. Langt størsteparten er dog anbragt i lader og staldbygninger i det sønderjyske grænseland, der er sløruglens danske kerneområde.

- Omkring 1980 var sløruglens bestand nede på måske kun 20-25 danske par, og vi frygtede, at arten ville uddø her i landet. Men redekasserne og en række milde vintre har i løbet af få år mangedoblet Danmarks sløruglebestand i en grad, som selv ikke de største optimister havde turdet tro, siger Klaus Dichmann.

Nu er det så håbet, at den stigende danske bestand af slørugler, skal sende udvandrere mod øst til Skåne og Sydsverige, så svenskerne igen kan få en bestand af den ugle, som er kaldt verdens smukkeste.

- Vi kan se, at sløruglen i disse år langsomt, men sikkert breder sig mod øst og nord. Fyn er kommet med som ynglelandskab de seneste år. Her i 2007 er der vel 4-5 par på øen. Og på Lolland og Falster er der to par i år. Snart venter vi, at også Sjælland vil blive hjemsted for ynglende slørugler, og så er der ikke langt til redestederne i Skåne, der husede måske et halvt hundrede par slørugler på større gårde for bare få årtier siden. I dag er der ingen slørugler, der yngler i Sydsverige, hvor der ellers i stil med i Danmark er sat mange redekasser op de seneste år. Der mangler simpelthen ugler til at flytte ind.

Men jeg er ret sikker på, at det kun er et spørgsmål om tid, før slørugler fra Danmark også flyver over Sundet og tager de svenske redekasser i brug, siger Klaus Dichmann, der eksporterer ekspertise i form af gode ugleråd til Skånes Ornitologiske Forening.

Lederen af DOF’s Projekt Slørugle har ringmærket omkring 1.600 unge slørugler de seneste år. Flere af hans genmeldinger viser, at unge slørugler sagtens kan trække over havet på vejen mod nye levesteder. I 2004 blev en af hans unge slørugler, der var født og ringmærket på Als, genfundet på Bornholm.

Så hvis det skulle være, kunne sønderjyske slørugler fint flyve direkte til Skåne som tak for redekasserne.

Med den svenske gave af redekasser er der i hvert fald lagt op til flere kuld og flere udflyvninger fra det dansk-tyske grænseland.

Yderligere oplysninger fås hos:

DOF’s Projekt Slørugle, Klaus Dichmann.
Tlf. 74 42 05 52.
Mobil: 20 86 90 52.