Supersjælden fugl fra syd

fredag 12. juli 2019 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
I dag valfarter store dele af fugledanmark til det nordvestligste Jylland efter fundet af Danmarks kun anden gærdeværling.
Mads K. Oddershede

gvFoto: Poul Bastholm Nørgaard

I går middag var Poul Bastholm Nørgaard en tur i Tornby Klitplantage for bl.a. at fotografere sortstrubet bynkefugl med unger. "På vej tilbage, så jeg en fugl, som jeg troede var en gulspurv i første omgang." Heldigvis var Poul hurtig på aftrækkeren og fik knipset en række fotos af fuglen, inden en modkørende bil jog den væk.  Det viste sig at være en gærdeværling, hvilket ville være til stor glæde for de mange danske birdere. Heldigvis blev gærdeværlingen genfundet i går aftes og er her til morgen også set og hørt af de mange tilrejsende twitchere ( folk, der kører efter en bestemt og oftest sjælden fugl). Det er blot andet fund af denne art herhjemme. Det først skete i efteråret 1995, hvor en hun gik i ringmærkernes net på Blåvand Fuglestation. 

Gærdeværlingen er en standfugl og holder normalt til i det sydlige Europa. Den aktuelle fugl i Tornby er en han, som oven i købet sidder og synger. " Det tyder på, at der ikke er meget trækkraft i den, og derfor kan vi håbe på, at den bliver hængende et stykke tid" siger lederen af Skagen Fuglestation, Simon Christiansen. Sååhh, der er vel  ikke andet for end at sætte kursen forbi et stykke vaskeægte danmarkshistorie.