Kobbersneppe på 26 år har fløjet mindst 127.000 kilometer

fredag 25. januar 2019 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En farveringmærket lille kobbersneppe fundet forkommen på Læsø fortæller om en sej vadefugl, der kan leve længe og flyve langt, oplyser Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Jan Skriver

lille kobber nyhedArkivfoto af lille kobbersneppe. Se den aktuelle fugl nederst i artiklen. Foto: John Larsen

I efteråret 2018 fandt tre jægere under en jagt en lille kobbersneppe, der lå afkræftet ved en strandsø på Stokken på vestsiden af Læsø.

Den svækkede fugl viste sig at være ringmærket med farveringe på begge sine ben. Jægerne tog fotos af den ringmærkede vadefugl og via Ringmærkningscentralen på Statens Naturhistoriske Museum er der nu kommet klarhed over kobbersneppens livshistorie.

Jens Mikkel Lausten fra Ringmærkningscentralen har via den internationale Wader Study Group fundet ud af, at den lille kobbersneppe fra Læsø blev ringmærket 21. maj 1993 ved Tees på den engelske nordsøkyst.

Det var præcis 25 år, 5 måneder og 6 dage før de tre jægere under deres frokostpause i en jagt på Læsø fandt den forkomne vadefugl.

Den lille kobbersneppe var en 2K fugl, det vil sige, at den var i sit andet kalenderår, da den i England blev fanget og farveringmærket. Vadefuglen var altså 26 et halvt år, da den 27. oktober 2018 blev fundet på øen i Kattegat.

Ny chance i livet som trækfugl

De tre jægere vurderede, at den lille kobbersneppe trods sit forkomne look havde en reel chance for at komme til hægterne og flyve videre, så de satte den ud på stranden efter at have taget fotos.

Så måske er den lille kobbersneppe efter en nødlanding på Læsø atter på vingerne. Hvis det er tilfældet, vil den netop nu formentlig være et vadefuglevenligt sted i Vesteuropa, hvor artens europæiske bestand har sine foretrukne vinterkvarterer.

”Da kobbersneppen blev ringmærket som 2K, har den givetvis været oversomrende. Og en 2K lille kobbersneppe i England sidst i maj er en europæisk fugl. Hvis det havde været en lille kobbersneppe fra bestanden i Sibirien, skulle den have været i Vestafrika for tidspunktet for ringmærkningen. Også tidspunktet, hvor den farveringmærkede kobbersneppe blev fundet på Læsø, tyder stærkt på en europæer, der ikke flyver så langt, som sine sibiriske artsfæller gør hvert år. Et kvalificeret gæt er dog, at den 26 et halvt år gamle kobbersneppe har fløjet mindst 127.000 kilometer i sit liv. Eller hvad der svarer til tre gange Jorden rundt”, siger Hans Meltofte, der er ekspert i vadefugle.

 265 ar gammel lille kobbersneppe fra Laeso foto Jakob Trads 002Foto: Jakob Trads

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Tlf. 33 28 38 00.

Hans Meltofte, dr. scient.,

seniorrådgiver emeritus ved Aarhus Universitet.

Tlf. 35 35 27 87.

Knud Flensted, biolog i DOF.

Tlf. 21 24 22 75.