Værnengene og Skjern Enge

DOF Sydvestjylland, Ringkøbing-Skjern Kommune
LøRDAG 19. AUGUST 2017
 KL. 08:00
 Fugletur/Turrapport

Der skulle være mange rastende vadefugle og chance for Rovterne og Fiskeørn her i august.

TILMELDING 

 senest 17/8 til Kim MogensenTURLEDER Kim Mogensen, 4059 2244 (7200grind@gmail.com)

KONTAKT Kim Mogensen, 4059 2244 (7200grind@gmail.com)

MØDESTED 

P-pladsen ved Hovedbiblioteket, Nørregade 19 i Esbjerg kl. 08.00. Hjørnet af p-pladsen længst fra biblioteket.
Alternativt: Nordladen på Værnengene, Tippervej 4, 6830 Nr. Nebel kl. 08.45GPS 55.8619, 8.2205
SE STORT KORT

TURRAPPORT

Vi var en lille flok på 6 deltagere på dagens tur, som startede ud ved Værnengene, men vi følte os på ingen måde alene i verden. Værneengene var, allerede inden vi ankom, proppet med fuglekiggere fra nær og fjern, og hitfeberen dirrede i luften - der var nemlig dømt Slagfalk.

Fuglen blev heldigvis hurtigt fundet. Slagfalken sad stille i terrænet bagved vadefuglehullet i svinget efter Nordladen. Bedre start på turen kunne næppe ønskes, vi kunne på forholdsvis tæt hold nyde den store og kraftige, flotte falk. Detajler som tydeligt lyst hoved og smal skægstribe var synbar.  Den kunne godt minde lidt om en  Fjeldvåge.
Mens vi ventede på, at falken skulle gå på vingerne, kunne vi i vadefuglehullet på klods hold se både Dværgryle, Krumnæbbet Ryle og Almindelig Ryle. Lige pludselig lå der en 1K Odinshane og svømmede rundt og tog insekter. Det var sjovt at se hvordan den strakte hals og ivrigt indtog insekterne på vandoverfladen. Efter en kort periode lettede den og fløj højt til vejrs hen over hovedet på os.
Falken virkede ikke til at ville give nogen flyveopvisning, og da der samtidig kom en kraftig byge, blev det besluttet, at kaffen skulle indtages i læ ude ved ved krattet og fugletårnet ved Værnengene. Der var ikke overvældende med fugle, men vi fik set flokke af Hjejler, og et par Rørhøge fouragerede over sivene.

Turen gik nu til Hestholmtårnet ved Skjern Enge, hvor frokosten skulle indtages.
Fra tårnet kunne vi tælle 4-6 Sølvhejre. To Canadagæs kom flyvende helt tæt forbi tårnet, og luften var fuld af både by-, land-, og digesvaler, som indimellem de kraftige byger havde travlt med at fange insekter over søen.
På græsarealerne nedenfor tårnet hoppede der 5 Gule Vipstjerter rundt , og i en flok af viber var der var en helt lys Vibe.
Da frokosten var indtaget, tjekkede vi et par små vandhuller helt ude ved Ringkøbing Fjord for vadefugle. Det blev til Almindelig Ryle, Rødben, Hvidklire, Strandhjejle og Mudderklire.

Den tiltagende vind fik os til at køre videre til Pumpestation Nord, som sidste stop på turen. Her blev vi belønnet med ikke en, men hele 4 Fiskeørne i luften på en gang. To af dem havde fisk i fangerne. Mens den ene fløj væk fra os, satte den anden sig i toppen af et udgået hegn og indtog sit måltid.
De eneste Terner, vi så på turen, var en flok på 8 HF-terner, som tog kampen op med den tiltagende blæst på vej ud mod fjorden.
Turen blev afsluttet på fineste vis med en Vandrefalk, som kom piskende igennem området og skabte vild panik i alle de rastende viber og stære.
Dette blev et flot punktum for en hyggelig og begivenhedsrig fugletur.

/Kim Mogensen