Albatros på 60 år er netop blevet mor

torsdag 10. marts 2011 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
'Wisdom' er USA's ældste kendte vildtlevende fugl, og nu er den 60 år gamle Laysanalbatros, blevet mor igen. Det oplyser Patuxent Wildlife Research Center på Hawaii
Ole Friis Larsen
"Wisdom ser rigtig godt ud", siger Bruce Peterjohn, der er leder af ringmærkningen ved Patuxent Wildlife Research Center i Laurel på øen Midway ved Hawaii. Mor og unge blev ifølge U.S. Geological Survey fundet i Midway Atoll National Wildlife Refuge for et par uger siden af biologen John Klavitter, der også er leder af reservatet.

Der er fin dokumentation for albatrossens høje alder. 'Wisdom' har slidt fem ringe op, siden hun første gang blev ringmærket af videnskabsmanden Chandler Robbins fra U.S. Geological Survey i 1956. Dengang var hun i gang med at ruge et æg ud, og Chandler Robbins fastsatte hendes alder til fem år, fordi laysanalbatrosser tidligst er kønsmodne og i stand til at lægge æg, når de har den alder. Som regel er de imidlertid 8 eller 9 år, før de yngler for første gang efter flere års parringsspil. Derfor kan Wisdom endda være lidt ældre end 60 år.

Laysanalbatrosser danner par for livet, men det er ukendt, om Wisdom stadig har den samme partner som i 1956, eller hun har overlevet en eller flere mager undervejs.

Bruce Peterjohn anslår, at 'Wisdom' gennem sit lange liv har fået mellem 30 og 35 unger på vingerne. Laysanalbatrosser lægger kun et æg om året, og opfostringen af ungen tager det meste af et år. Ofte tager parret et 'sabbatår' efter et år med ynglesucces, men ikke altid. Ifølge John Klavitter har 'Wisdom' i de seneste år fået en unge i 2006, 2008, 2009 og 2010.

Det overrasker forskerne, at hun stadig er så yngledygtig i sin høje alder. Det tyder på, at hun ikke er specielt gammel endnu. Også fugle med lange liv slutter nemlig normalt med nogle år, hvor de ikke længere er fødedygtige.

Det foreløbig 60 år lange liv betyder også, at Wisdom mindst har fløjet omkring 4,8 millioner kilometer over det nordlige Stillehav, hvor laysanalbatrosserne holder til. De flyver nemlig i gennemsnit omkring 80.000 kilometer om året. Arten hører til de mindste albatrosser med en vingefang på omkring to meter. Fuglene bliver omkring 80 centimeter lange og vejer mellem 2,4 og 4,1 kg.

Der er omkring 2,5 millioner laysanalbatrosser i det nordlige Stillehav, og det er lykkedes at vende bestanden fra tilbagegang til fremgang, selv om fuglene er udsat for de samme trusler, som mange andre havfugle, nemlig druknedøden i fiskernes langliner, rotter og vilde katte på ynglepladserne samt gammel blyforurening og moderne forurening af plastikaffald i havet. U.S. Geological Survey skønner, at de to arter af albatrosser, der yngler på øerne omkring Hawaii hvert år fodrer deres unger med 5 ton plastik, der ikke i sig selv er farligt for ungerne, men tager plads op i deres maver, så de efterhånden dør af sult og dehydrering.

Læs den originale pressemeddelelse fra U.S. Geological Survey her