Europas største rovfugl på strejftog over Danmark

tirsdag 6. april 2010 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
I disse dage spøger en gigantisk munkegrib i det jyske. Gribben blev i påsken set på Harboøre og Agger Tange ved Limfjordens vestlige munding, og munkegribben spås nu at vise sig i luftrummet over Skagen, der er Danmarks bedste træksted for rovfugle om foråret. Senest er gribben set over Kalø på Djursland
Jan Skriver
En munkegrib med et vingefang på næsten tre meter blev i påsken set først på Harboøre Tange og senere på Agger Tange ved Limfjordens munding i vest.

Nu ventes den kæmpemæssige ådselædende rovfugl snart at vise sig i Skagen, der traditionelt får besøg af store svæveflyvende fugle sydfra på denne tid af året.

Onsdag 7. april blev gribben observeret ved Kalø på Djursland, hvorfra den formentlig trak mod nordvest.

Munkegribben, der er Europas største og kraftigste rovfugl, har i vores del af verden sin kernebestand i Spanien, men arten er fåtallig og mange steder truet.

Den aktuelle munkegrib i det jyske kan kendes på to afblegede felter, et i hver vinge, der viser, at rovfuglen har været i menneskehænder.

Vi har at gøre med en hun-munkegrib, der er født i den spanske provins Extremadura, hvor det berømte fugleområde Monfragüe National Park ligger. I 2007 blev gribben fundet svækket, hvorpå hun blev fanget og taget i pleje, blandt andet på Mallorca.

Da gribben var kommet til kræfter, blev den som et led i et fransk gribbeprojekt i Alperne sat ud i den sydlige del af De franske Alper. Det skete 7. december 2008.

Hun-gribben bar da navnet Thecla og hun var til at kende, fordi forskerne havde afbleget enkelte fjer i hver af hendes vinger, så hun selv på stor afstand kunne kendes i flugten.

Derfor ved vi også med sikkerhed, at det er Thecla, der er født som en vild grib i Spanien og som senere har været på fransk visit i Alperne, der nu er på strejftog i det jyske.

Selv om munkegribben er den største rovfugl i det europæiske luftrum har den en evne til at holde lav profil, og Thecla er kun blevet observeret en håndfuld gange, siden hun på ny blev en fri fugl for halvandet år siden.

Hun er blandt andet rapporteret fra Tjekkiet og senest i marts fra Holland, inden hun så pludselig dukker op i april på de flade Limfjordstanger.

Hendes næste træk kunne passende blive Danmarks nordlige spids Skagen, hvis geografi sandsynligvis vil sende hende retur mod syd, fordi store svævetrækkere som gribbe sjældent krydser større havområder.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.