Europas største rovfugl på besøg i Nordjylland

torsdag 16. september 2010 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
I disse septemberdage befinder en munkegrib sig i den nordlige del af Jylland. Gribben er i flere dage set i området mellem Tversted og Tuen, oplyser DOF.
Jan Skriver
En munkegrib med et vingefang på næsten tre meter har de seneste dage holdt til i området mellem Tversted og Tuen øst for Hirtshals.

Meget taler for, at gribben er den samme fugl, der i april blev set først på Harboøre Tange og senere på Agger Tange ved Limfjordens munding i vest.

Den kæmpemæssige ådselædende rovfugl blev i dagene omkring påske også set ved Kalø på Djursland, men derpå var gribben som sunket i jorden. Det blev ellers spået dengang i forårsdagene, at den snart ville vise sig i Skagen, der traditionelt får besøg af store svæveflyvende fugle sydfra i april, maj og juni.

Munkegribben, der er Europas største og kraftigste rovfugl, har i vores del af verden sin kernebestand i Spanien, men arten er fåtallig og mange steder truet.

Aprils munkegrib i det jyske kunne kendes på to afblegede felter, et i hver vinge, der viser, at rovfuglen har været i menneskehænder. I skrivende stund er det endnu ikke dokumenteret, om gribben fra området mellem Tversted og Tuen har de samme afblegede vingefelter, der med sikkerhed vil kunne fastslå fuglens oprindelse.

Vi har i givet fald at gøre med en hun-munkegrib, der er født i den spanske provins Extremadura, hvor det berømte fugleområde Monfragüe National Park ligger. I 2007 blev gribben fundet svækket, hvorpå hun blev fanget og taget i pleje, blandt andet på Mallorca.

Da gribben var kommet til kræfter, blev den som et led i et fransk gribbeprojekt i Alperne sat ud i den sydlige del af De franske Alper. Det skete 7. december 2008.

Hun-gribben bar da navnet Thecla og hun var let at kende, netop fordi forskerne havde afbleget enkelte fjer i hver af hendes vinger, så hun selv på stor afstand kunne kendes i flugten.

Derfor ved vi også med sikkerhed, at det var Thecla, der er født som en vild grib i Spanien og som senere har været på fransk visit i Alperne, der i april 2010 var på strejftog i det jyske.

Selv om munkegribben er den største rovfugl i det europæiske luftrum har den en evne til at holde lav profil, og Thecla er kun blevet observeret en håndfuld gange, siden hun på ny blev en fri fugl for halvandet år siden.

Hun er blandt andet rapporteret fra Tjekkiet og i marts 2010 fra Holland, inden hun pludselig dukkede op i april på de flade Limfjordstanger.

Nu sidder Thecla så efter al sandsynlighed på en mark i Nordjylland i terrænet, hvor Skagen Halvøen tager sin begyndelse.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.