Musvitten er Nordens havefugl nr. 1

torsdag 31. januar 2008 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Det er ikke kun i Danmark, at havefuglene tælles i januar. I Sverige, Norge og Finland har de ornitologiske foreninger også afholdt landsdækkende havefugletællinger. Musvitten er overalt den ukronede havekonge. Og finnerne er de flittigste tællere
Tine Stampe, kommunikationschef i DOF
Over hele Norden har entusiastiske havefolk i den forløbne weekend talt fuglene i hækkene og på foderbrættet. Herefter har de rapporteret deres resultater ind til deres ornitologiske foreninger, som nu er i gang med at samle data, så de kan sammenlignes på tværs mellem de nordiske lande.

Men allerede nu kan de ses, at den karakteristiske gule, hvide og sorte musvit er den mest sete og udbredte i de nordiske haver.

I Danmark tælles havefuglene via projektet OBSnatur.dk, som nu er halvvejs gennem tælleperioden. Knap 3.700 tællesteder har indtil videre indrapporteret over 700.000 fugle. Den mest almindelige fugl er skovspurven, som kommer i store flokke, men den fugl, der ses i flest haver, er musvitten, som ofte er en enspænder.

Det er finnerne, der er de flittigste fugletællere. Ca. 8.000 haver har deltaget i den finske havefugletælling, som kun strækker sig over en enkelt weekend. I Finland er fugletællingen en udbredt folkelig fornøjelse, som støttes af den finske præsident i avisannoncer over hele landet. Heldigvis løber Den Store Vinterfugletælling på obsnatur.dk frem til 10. februar, så de danske vinterfugletællere kan stadig nå at slå finnerne.

I Sverige og Norge er traditionen for havefugletællinger om vinteren ikke så lang endnu, men fælles for alle de nordiske tællinger fra i år er, at musvitten ses i over 90% og blåmejsen i over 80% af alle haverne.

Efter musvitter og blåmejser bliver billedet mere broget. I Danmark optages 3.pladsen af solsorten, mens det i de øvrige nordiske lande er husskaden, som langt oftere ses i haverne. I Sverige og Norge ser man også ofte den smukke nøddekrige, som er i familie med husskaden og som kun meget sjældent gæster Danmark.

Bag vinterfugletællingerne står Dansk Ornitologisk Forening (i samarbejde med Friluftsrådet og ConDidact), Norsk Ornitologisk Forening, Sveriges Ornitologiska Förening og BirdLife Finland.