Tysk ørn med radiosender set i Danmark

tirsdag 11. januar 2005 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En ung tysk havørn holder i denne tid til i Sydøstdanmark, hvor Maribo-søerne er dens foretrukne opholdssted oplyser Dansk Ornitologisk Forening. Ørnen bærer en radiosender på ryggen, så forskere kan følge rovfuglens færden. Den er også set ved Stevns Klint
Jan Skriver
Hold øje med den tyske ørn lyder opfordringen fra ornitologen Tim Andersen i denne tid.

Den efterlyste tyske ørn er en ung fugl i sit første leveår. Efter en problematisk start på livet i det nordtyske er den unge havørn rømmet til Danmark, hvor den er set på en håndfuld lokaliteter i den sydøstlige del af landet.

Tilsyneladende er nordsiden af Røgbølle Sø, der er en af Maribo-søerne på Lolland, blevet ørnens foretrukne tilholdssted.

- De tyske forskere mistede allerede 17. august kontakten med den ganske unge ørn, som var blevet farveringmærket og forsynet med en radiosender bare en uges tid tidligere. 22. august dukker den så op på Stevns på Sjælland, hvor den siden er set på flere lokaliteter, siger Tim Andersen fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

- Ørneforskerne i Tyskland er meget interesserede i at få nyt at vide om havørnen, der bærer en blå ring med inskriptionen T764 på sit højre ben og en orange ring på sit venstre ben. Radiosenderen, der sidder øverst på ørnens ryg, vil under gode forhold kunne ses som et lille stykke skinnende metal, siger Tim Andersen.

De tyske ørneforskere oplyser, at ørnen sender på 150.065 MHz, så radiofolk er velkomne til at forsøge at spore den. Det er dog tvivlsomt, om batterierne holder endnu.

Havørnens livshistorie er kort fortalt denne:

Den blev født i sommeren 2004 i en rede i Neumünster i Nordtyskland, men noget gik galt, da den skulle til at flyve på egne vinger. Kort efter at ørnen var fløjet fra reden, blev den i forkommen tilstand fundet nær redestedet af en landmand. Så kom den i pleje og fik i løbet af tre uger kræfterne så meget tilbage, at den 10. august kunne sættes ud i naturen udstyret med farvede ringe og en radiosender. Nu skulle rovfuglen hjælpe videnskaben med nyheder om unge ørnes færden og adfærd.

I hvert fald adfærden må siges at have forløbet en kende atypisk for en havørn, der normalt hører til de mest sky fugle i vores natur.

- Efter at den unge havørn 22. august var blevet opdaget på Stevns, hvor den holdt til en måneds tid, blev den flere gange iagttaget med en lidt aparte opførsel. Først og fremmest var den mindre sky over for mennesker, end ørne normalt er. For eksempel landede den på en mark, som en landmand var ved at harve. Og den landede på en asfaltvej, hvor den kun modvilligt flyttede sig for en varevogn, fortæller Tim Andersen.

- 2. oktober blev den unge tyske havørn set på Feddet ved Præstø Fjord, men herefter skulle vi hen til 19. december, før der igen var kontakt til ørnen. Det skete ved Røgbølle Sø på Lolland, hvor ørnen formentlig befinder sig i øjeblikket, fortæller ornitologen.

Dansk Ornitologisk Forening hører gerne fra folk, som har set den radiomærkede tyskfødte havørn. E-mail: dof@dof.dk

Kontakt: Tim Andersen, tlf. 36 47 04 71 eller biolog Michael Borch Grell,
tlf. 33 31 44 04