Finke fløj fra Kina til Skandinavien

mandag 31. januar 2005 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En 10 gram tung kinesisk gråsisken tilbagelagde 6.670 kilometer på en rejse mod nordvest. Den blev fanget i Sörmland i Sverige
Jan Skriver
Det hører til de absolutte sjældenheder, at kinesiske småfugle flyver til Nordvesteuropa, men nu kan svenske ringmærkere påvise en svensk-kinesisk forbindelse.

29. december 2004 fangede ringmærkeren Jukka Väyrynen i sine net ved Mälby Kvarn i Sörmland i den sydøstlige del af Sverige en gråsisken.

Finken bar på sit ene ben en ring med inskriptionen "CHINA A25-5060" efterfulgt af et par kinesiske skrifttegn uforståelige for en vesterlænding.

For første gang var en kinesisk ringmærket fugl konstateret i Sverige.

Det viste sig, at den blot 10,5 gram tunge gråsisken - en gammel hun - var blevet ringmærket 22. marts 2003 ved Qingfeng i provinsen Heilongjiang i den nordøstlige del af Kina.

Afstanden mellem det kinesiske mærkningssted og fangststedet i Sverige er 6.670 kilometer, oplyser Ringmärkningscentralen på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

Kun to gange tidligere er kinesiske gråsiskener med sikkerhed truffet i Nordeuropa. Norge og Finland har haft besøg af ringmærkede kinesiske gråsiskener.

Trafikken kan dog også gå den anden vej. Kinesiske ringmærkere har tre gange fanget gråsiskener, som er ringmærket i Nord- og Vesteuropa, henholdsvis i Norge, Finland og Belgien.

Den kinesiske gråsisken er den "store" gråsisken, Carduelis flammea, som er den art, der fra oktober til april bliver set mange steder i Danmark. Denne gråsisken er specialist i at udnytte frøene fra birketræer.

Lille Gråsisken, Carduelis cabaret, som yngler i Danmark, er ofte knyttet til områder med bjergfyr.