Fra Israel til Skagen: Gærdesanger fløj 3.650 kilometer på halvanden måned

torsdag 20. maj 2021 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Grå sangfugl kastede nyt lys over fugletrækkets gåder, da den fløj i et ringmærkningsnet nær Grenen i Skagen.
af Jan Skriver

Gaerdesanger ringmaerket 19.3.2021 i Eilat i Israel fanget og aflaest i Skagen halvanden maned senere foto Skagen FuglestationGærdesangeren blev ringmærket 19. marts 2021 i Eilat i Israel og blev halvanden måned senere fanget og aflæst i Skagen. Foto: Skagen Fuglestation.

Den vejede 11,5 gram, den spinkle gærdesanger, som en ringmærker fra Skagen Fuglestation forsigtigt pillede ud af et fintmasket ringmærkningsnet, der stod i et krat nær Grenen i Skagen.

Fuglen bar en lille, og meget let metalring på sit ene ben, og aflæsningen af ringens kode viste, at den var ringmærket i Eilat i det sydlige Israel, hvor der er en ringmærkningsstation med daglige fangster og ringmærkninger, ligesom det er tilfældet på toppen af Danmark, hvor Skagen Fuglestation opererer.

Gaerdesanger med israelsk ring foto Skagen FuglestationDen ultralette metalring afslører, at gærdesangeren blev ringmærket i Israel før den blev fanget, undersøgt og genudsat i Skagen. Foto: Skagen Fuglestation.

En kontakt til israelerne afslørede, at gærdesangeren var ringmærket 19. marts 2021. Med andre ord havde den lille sangfugl i løbet af 1 måned og 14 dage tilbagelagt 3.650 kilometer fra Eilat til Skagen.

- Vi har i Danmark kun et dusin genmeldinger af småfugle ringmærket i Mellemøsten, så aflæsningen af gærdesangeren fra Israel hører til de absolut sjældne vidnesbyrd om trækfugle fra den del af verden, siger naturvejleder Simon S. Christiansen, der er leder af Skagen Fuglestation.

- Sandsynligvis har gærdesangeren opholdt sig i Østafrika eller i Centralafrika. Rejseruten på forårstrækket har via Egypten sendt den til Eilat i den sydlige del af Israel, hvor den så blev fanget og ringmærket halvanden måned før den ankommer til Skagen. Gærdesangeren har nu fortsat sit træk og er sandsynligvis fløjet videre over havet til Sverige eller Norge, forklarer han.

Gaerdesanger ringmaerket i Israel fanget og aflaest naer Grenen foto Skagen FuglestationI Danmark er gærdesangeren en almindelig trækgæst med vinterkvarter i de tørre savanneområder i Østafrika. Fuglene trækker øst om Middelhavet, og denne sydøstlige trækretning betyder, at der ses flest rastende fugle i det østlige Danmark. Foto: Skagen Fuglestation.

Den lille gærdesanger er en af de mange afrikatrækkere, der i år har været forsinket af forårets kulde. En række af de mindre trækfugle, der fylder Danmark med sang er ankommet to uger senere i år i forhold til normalen. Det gælder blandt andet løvsangererødstjerterørsangere og altså gærdesangere.

Yderligere oplysninger:

Simon S. Christiansen,
forstander Skagen Fuglestation
Tlf. 40 21 73 14

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00