Oplev kæmpe vinger og skarpe næb: DOF inviterer til Ørnens Dag

fredag 26. februar 2021
Lav din egen Ørnens Dag. DOF har samlet de 51 bedste ørnesteder i Danmark, så du selv kan tage på ørnetur for at se de danske havørne og kongeørne.
af Anton Gundersen Lihn

havorn20161027 500 3387 2crop2250071400Havørnen er Danmarks største rovfugl med et vingefang på op til 2,45 meter. Den bliver ofte kaldt 'den flyvende dør'. Foto: Torben Andersen.

Grib kikkert og madpakke og skynd dig ud i naturen. Dansk Ornitologisk Forening (DOF) inviterer til Ørnens Dag i weekenden den 27.-28. februar, hvor der er gode muligheder for at se havørn og måske endda kongeørn.

COVID-19-pandemien og nedlukningen af Danmark betyder, at konceptet for Ørnens Dag er forandret. Der bliver ikke afholdt reelle arrangementer, men i stedet opfordrer DOF til, at man på egen hånd eller sammen med sine nære, selv begiver sig ud i naturen.

- Ørnene er her jo heldigvis stadig, corona eller ej. Derfor har vi samlet 51 af landets bedste ørnelokaliteter. Og så er det bare at vælge et sted, tage kikkerten om halsen og begynde sin egen ørnetur, siger leder af naturafdelingen i DOF, Mark Desholm.

Gode chancer for havørn

Det er især Europas største ørn, havørnen, man skal forvente at få øje på, hvis man får en ørn i kikkerten herhjemme (den danske ynglebestand passerede 100 par i 2019). Men enkelte steder, blandt andet i Lille Vildmose sydøst for Aalborg, er der også mulighed for at se kongeørn.

- Havørnebestanden i Danmark er vokset de seneste mange år, så chancerne er gode. Den kendes bedst på sin størrelse på op til næsten 2.5 meter i vingefang. Og så er den nærmest firkantet at se på nedefra. Derfor bliver den også kaldt ’den flyvende dør’, siger Mark Desholm.

- Kongeørnen er kun en lille smule mindre og kendes på et gyldent hoved hos de ældre, mens unge kongeørne har store hvide felter på undersiden af vingerne. Kongeørnen er mere sjælden i Danmark, så det er kun få bestemte steder, man kan være heldig at se den, siger han.

Hold afstand til ørne og folk

DOF anbefaler, at man medbringer en kikkert på sin ørnetur, men man kan også sagtens kigge efter ørne uden kikkert. Husk at holde afstand til ørnene og deres reder, og bliv på offentlige veje. Derudover kan det være en god idé med varmt tøj og en madpakke.

Det kan også være en god idé at installere den gratis app ’DOF’s Fuglebog’, der kan være en god hjælp til at finde ud af, hvilke fugle man ser på sin tur. Ellers kan det være godt at medbringe en almindelig fuglebog.

Årets koncept, hvor man laver sin egen ørnetur, skal gøre Ørnens Dag coronasikker. Derfor opfordrer DOF til, at man sørger for at holde afstand i naturen, og til at man helt generelt følger myndighedernes gældende vejledninger og retningslinjer i forhold til COVID-19.

Ørnens Dag er spredt ud over hele weekenden i håb om at minimere trængslen ved ørnelokaliteterne.

Læs mere på ørnensdag.dk, hvor du også finder beskrivelser af de bedste ørnelokaliteter i Danmark.

Yderligere oplysninger

Mark Desholm, leder af Naturafdelingen i DOF BirdLife
Tlf. 24 62 49 90

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00

 

Find Danmarks 51 bedste ørnelokaliteter her:Ornens Dag kort 2021 ny

Bornholm

Ølene

København

Vestamager

Ølsemagle Revle

Bognæs (Roskilde Fjord)

Jyllinge Havn (Roskilde Fjord)

Nordsjælland

Solbjerg Engsø

Arresø

Holløse Bredning

Alsønderup Engsø

Vestsjælland

Tissø

Storstrøm

Røgbølle Sø

Maribo Søndersø

Hejrede Sø

Nyord

Avnø

Bøtø Nor

Præstø Fed

Fyn

Brændegård Sø

Stigeø

Monnet

Nørreballe Nor

Gyldensteen Engsø og Langø

Sønderjylland

Ballum Sluse.

Vidåslusen.

Klæggravene.

Sydvestjylland

Filsø

Fanø Klitplantage

Fanø Strand Syd

Sneum Sluse

Hviding Engsø

Sydøstjylland

Slivsø

Hindemade

Haderslev Dam

Østjylland

Mossø ved Kloster Mølle

Mossø – østende ved Vædebro

Egå Engsø

Stubbe Sø

Gjerrild Nordstrand og Stavnshoved

Brabrand Sø og Årslev Engsø

Horsens Fjord ved Alrø

Mariager Yderfjord

Vestjylland

Vestligste del af Skjern Å-dalen

Borris Hede

Tipperhalvøen

Nissum Fjord

Nordvestjylland

Bygholm Vejle

Tange Sø

Ove Sø

Agger Tange

Nordjylland

Lille Vildmose

Vilsted Sø