Trækkende ørne fisker fra Skagen til Gedser i september

torsdag 5. september 2019 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
I begyndelsen af september kulminerer trækket af skandinaviske fiskeørne på vej gennem Danmark. Da kan man overalt i landet være heldig at opleve ørne fange fisk i søer, moser, fjorde og vige. Fiskeørnen er en mesterfisker med en fast kurs mod Afrika.
Af Jan Skriver
Fiskeorn20150824SdrJyllandTorbenAndersen4
Fiskeørne på træk kan opleves muse over fjorde, søer og ved kysterne, når de trækker fra Sverige og Norge gennem Danmark. Foto: Torben Andersen
 

Måske slår den kløerne i en ørred i en bugt i Randers Fjord. Måske får den held til at høste en hornfisk ud for Hornbæk, eller måske griber den en gedde eller kroger en karpe i en af Nordsjællands søer.

Det er på denne tid af året, at man i Danmark har de største chancer for at opleve fiskeørnen fiske.

”Der er chancer for at se fiskeørne overalt i Danmark, og det er i disse uger, at man skal spejde efter ørnene i himmelrummet over de danske vande. I ugerne omkring månedsskiftet august-september flyver hundreder, ja, formentlig et par tusinde fiskeørne gennem Danmark. Først kommer hunnerne, så hannerne og til sidst flyver de urutinerede unge ørne over os”, fortæller Leif Novrup, der er Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) ekspert i fiskeørne.

Frostfri fiskevande, tak

Sverige er med sine cirka 2.000 par ynglende fiskeørne Europas hovedland for arten. Mange af de svenske fugle bruger Danmark som transitland. Sandsynligvis i selskab med norske fiskeørne. I Norges østlige egne yngler nogle få hundrede par.

”Finlands bestand på rundt regnet 1.000 par fiskeørne flyver formentlig sydpå over De baltiske Lande og Østeuropa til langt mod syd i Afrika. Ørnene fra De Tusinde Søers Land ser vi derfor næppe i Danmark”, siger Leif Novrup.

Det er udsigten til mørke måneder med frost, der lægger låg på ørnenes nordlige spisekamre, som får de skandinaviske fiskeørne til at trække flere tusinde kilometer mod syd.

I troperne er fiskevandene åbne året rundt, og ørnene holder i vinterperioden til ved store søer, floder og deltaer syd for Sahara, primært i den vestlige del af kontinentet.

Feriefiskere tager sig god tid

Mens næsten alle fiskeørne har travlt på deres træk gennem Danmark mod nord om foråret, så er de anderledes feriestemte, når turen går sydpå.

Om foråret kalder pligterne med rede og rugning, men i sensommeren, hvor første etape på den store afrikanske fisketur begynder for ørnene, er livet som rovfugl en mere afslappet affære.

Da sker det, at en fiskeørn eller to slår sig ned i adskillige dage eller ligefrem uger, hvis de finder en gavmild dansk fjord, sø eller mose, der er rig på fisk.

Da kan man særligt morgen og aften opleve fiskeørnen i styrtdyk efter alt godt fra lige under vandets overflade. Ørnene kan fra 20-25 meters højde kaste sig mod deres bytte med en kraft, så de forsvinder under vandet.

Og med deres sylespidse, lange kløer og fødder, der er nubrede som målmandshandsker, holder de fast på selv de glatteste fisk.

Fiskeørnen er den danske naturs svar på målmand Schmeichel. Den har fugleverdenens bedste greb om tingene.

fiskeorn kort
Observation af trækkende fiskeørn de sidste 30 dage opgjort 5.9.2019. Klik på kortet og få en liste over de sidste dages observationer. Kilde: DOFbasen
 
 

Få mere at vide:

Leif Novrup
DOF’s artscaretaker for fiskeørn
Tlf. 23 31 56 01

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
tlf. 33 28 38 00