Fuglereder er fredet og må ikke rives ned

fredag 16. august 2019
Alle fugle har ret til et familieliv, og det er ulovligt at pille fuglereder ned, fastslår Dansk Ornitologisk Forening (DOF). Hver sommer får DOF henvendelser fra boligforeninger, viceværter og private med spørgsmål om især svalereder.
Af Jan Skriver
Bysvaler har reder under tagslaegget foto Jan Skriver
Bysvalens og andre fugles reder må ikke rives ned, når de bygger, har æg og unger, siger jagtloven. Foto: Jan Skriver
 

Bysvalen har det med at bygge sin rede oppe under tagskægget og altid i større eller mindre kolonier.

Det fører undertiden til konflikter, hvor boligejere synes, at fuglene sviner så meget, at beboerne er fristet til at barbere svalerederne ned.

Men det er forbudt at fjerne svalereder og andre fuglereder med for den sags skyld.

Jagtlovgivningen slår fast, at man ikke må ødelægge eller pille aktive fuglereder ned. Hverken når de er ved at blive bygget, eller når der er æg eller unger i.

”Som udgangspunkt skal man lade fugles reder sidde i fred, også selv om kun fundamentet er ved at blive lagt. Hvis man er voldsomt generet af fuglereder, kan man dog søge Naturstyrelsen om dispensation til at fjerne dem. I praksis skal man henvende sig til styrelsens lokale vildtkonsulent, der så vil tage stilling til, om det er rimeligt at gøre noget ved en eventuel problematik”, siger Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Svaler går ind for genbrug

I reglen er det svalernes klatter, der er årsag til en konflikt. Biologen påpeger, at man med ganske enkle midler kan forebygge, at svaler sviner på fliser, fortove eller forbipasserende.

”Ved at sætte et bræt eller en plade op lidt neden for rederne, kan man som regel undgå, at svalerne klatter i et omfang, så det genererer fuglenes naboer. Når man så har forebygget, bør man lade svalernes reder sidde, for svaler er til genbrug. Både bysvaler og landsvaler kan bruge deres reder i mange år, hvis de da fortsat sidder, som de skal”, siger Knud Flensted.

4 VIDEOER : Oplev skønne landsvalers familieliv

Landsvale synger for magen ved reden

Landsvaler fodrer 5 unger

Landsvalens 4 unger får proppet i næbbet