Nu kan danskerne igen stille ind på UgleTV

fredag 15. marts 2019
For sjette år i træk transmitterer Dansk Ornitologisk Forening (DOF) direkte og døgnet rundt fra en uglerede i en jysk grusgrav. De store hornugler er i år rekordtidligt klar til at lægge æg, for vuggen - alias redeskålen - er allerede fiks og færdig, oplyser ugle-eksperten Klaus Dichmann fra DOF
Jan Skriver

Stor hornugle ruger foto Klaus Dichmann 002Stor hornugle ruger på reden. Foto: Klaus Dichmann

Den milde vinter har sat fut i de store hornuglers fornemmelser for forår og familieliv. Uglerne er allerede godt i gang med første etape af deres ynglesæson, så DOF er nu klar til at blænde op for reality-tv med et par ynglende store hornugler i hovedrollerne.

”Uglerne begyndte allerede midt i februar at forme deres redeskål i en hule på den stejle skrænt i grusgraven, og jeg tror, at hunnen vil lægge æg i løbet af den næste uge eller to”, siger Klaus Dichmann, der er Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) ekspert i ugler.

”Normalt lægger stor hornugle æg mod slutningen af marts, men den milde vinter og de høje temperaturer i februar har formentlig sat ekstra skub i yngleforberedelserne hos uglerne. Jeg har aldrig tidligere oplevet så yngleklare hornugler i begyndelsen af marts, som parret i grusgraven med web-kameraet”, siger ugleeksperten.

Da ræven var særligt ugleset

Klaus Dichmann har gjort web-kameraet klar, så man via DOF’s hjemmeside kan klikke sig ind til et kig i uglernes privatsfære.

Det er primært i ly af nattemørket, at dramaerne indfinder sig på UgleTV. Som for eksempel den nat, da en ræv pludselig for åben skærm dukkede frem af mørket og bed to ugleunger ihjel. Det var højdramatisk UgleTV direkte fra den danske natur.

Mens uglerne ruger, præger fred og ro billedet, men når æggene klækker, kommer ungernes appetit til at spille en hovedrolle i transmissionerne. Da jager og fodrer forældrene jævnligt de dunede unger, enten menuen består af store fede rotter, kragefugle, måger, pindsvin, harer eller noget helt sjette.

”Der blev sidste år sat et rævesikkert hegn op omkring redestedet, for vi synes, det vil være ærgerligt, hvis et enkelt sultent rovdyr skal ødelægge de direkte udsendelser fra et helt forår med et kuld ugleunger”, siger Klaus Dichmann, der har fulgt den store hornugle i grusgraven siden 1998.

Web-kameraet blev første gang sat op i foråret 2014, og lige siden har i alt 254.000 danskere kigget med gennem sæsonerne. Det er dog ikke de samme fugle, der er stjerner i UgleTV.

Unger af stor hornugle med levninger af et maltid pindsvin foto Klaus Dichmann 002Unger med resterne af et pindsvin. Foto: Klaus Dichmann

Ny hun-ugle er reality-stjerne

”Hunnen døde for to år siden. Hun var ringmærket, så derfor ved vi, at hun er skiftet ud med en ny hun.

Hannen kan derimod godt være den samme, som har været en del af parret i mange år og måske i alle de seks sæsoner, hvor vi har sendt direkte fra reden. Store hornugler kan i naturen blive 18-20 år, og i fangenskab kan de blive endnu ældre”, oplyser Klaus Dichmann, der siden 1999 har ringmærket 32 ugleunger, der er fløjet fra reden i den grusgrav, hvor web-kameraet står.

I alt har DOF’s ugleekspert sat ringe på 83 unge store hornugler i Danmark.

Når man klikker ind på UgleTV, vil der være et felt, der gør det muligt for seerne at kommentere det, de ser. Man kan også benytte lejligheden til at stille spørgsmål om ugler.

Klaus Dichmann vil stå for besvarelserne.

I 2018 resulterede DOF’s UgleTV i 800 kommentarer fra seerne. Du kan følge med i reden lige her.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)

Tlf. 33 28 38 00.

Klaus Dichmann, DOF’s ugleekspert.

tlf. 20 86 90 52.