Isfugl er Danmarks flotteste fugl

søndag 25. januar 2015 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Den lille og meget farvestrålende fiskefanger, isfugl, er kåret til Danmarks flotteste fugl af Dansk Ornitologisk Forenings Facebook-følgere. 12 arter var nomineret af Facebook-følgerne.
Uffe Rasmussen
Den slår ihjel med et gok i nødden til de fisk og guldsmedelarver, den æder.

Ligeledes gav isfugl et gok i nødden til de 11 andre fuglearter, som følgerne på Dansk Ornitologisk Forenings Facebook-side har kunnet vælge mellem som Danmarks flotteste fugl.

Isfuglen er kåret foran rød glente og silkehale, som blev nummer to og tre,

- Isfuglen er en værdig vinder på grund af sin utrolige fjerdragt, der blander de turkise og koboltblå farver med det rødbrune bryst på enestående vis. Den er indikatorart for rene og sunde vandløb i de områder, hvor den lever. Så længe vi beskytter vores søer og vandløb, har vi glæde af at se den i hele landet, når den styrtdykker efter fisk fra en lavthængende gren.

Det siger Klaus Dichmann, der er Dansk Ornitologisk Forenings artskoordinator for isfugl under ATLAS III- projektet, der registrerer Danmarks ynglefugle.

Se den utrolige billedeserie af Danmarks flotteste fugl her

Se den flotte billedeserie af Danmarks 2. flotteste fugl, rød glente
Se den flotte billedeserie af Danmarks 3. flotteste fugl, silkehale

Oftest hører man isfuglen, før man ser den, når dens lyse, skarpe kald lyder højt ved en sø eller en å.

- Man behøver kun se isfuglen én gang for at få en oplevelse for livet. Når den som en turkis pil skyder hen over vandspejlet på en sø eller et vandløb, eller sidder på en lavthængende gren ved en sø for at fiske, er man ikke i tvivl om, at man har oplevet noget helt specielt i den danske natur, der er værd at beskytte og værne om.

- Den største trussel mod isfuglen og dens unger er undslupne mink, men også pludselige ændring i vandstandshøjden i de vandstandsregulerede kanaler og åer. Det oversvømmer ofte deres redehuller, siger Klaus Dichmann.

DOF’s Facebook-følgere kunne vælge mellem så forskellige fugle som den lille blåmejse, den store knopsvane, og den elegante rovfugl, rød glente. 12 arter i alt, alle foreslået af Facebook-følgerne selv, som derefter stemte på den fugl, de mener, er Danmarks flotteste.

- Vi synes, vi har så mange flotte fugle i Danmark, og det ville vi gerne vise. Det kan overraske nogle, at man ikke behøver regnskov og tropevarme for at opleve fugle med eksotiske farver. Så vi håber at inspirere flere til at opdage fuglene, der tit er lige omkring os, og til at komme ud i naturen for at opleve de mange spændende fugle og den natur, de lever i, siger Uffe Rasmussen, der er DOF’s Facebook-redaktør.

Kontakt
Klaus Dichmann, Sønderborg, Koordinator for isfugl under DOF’s projekt, ATLAS III, der registrerer Danmarks fugle
Tlf: 20869052

Læs om isfuglen og find steder at opleve den her www.dof.dk/isfugl

12 arter dystede - sådan endte det

1. Isfugl
2. Rød glente
3. Silkehale
4. Fasan
5. Dompap
6. Stillits
7. Vibe
8. Blåmejse
9. Skovskade
10. Rødhals
11. Knopsvane
12. Stor flagspætte

I alt 101 fuglearter fik en nominering.

Sådan gjorde vi
Vi bad vores knap 28.000 følgere på Facebook om at nominere en fugleart registreret i Danmark, ynglefugl eller trækfugl. Derefter gik de 12 arter, flest nominerede, videre til den endelige afstemning, som alle med en Facebook-profil, kunne stemme med på.

Lidt sjove fakta
- Husskade fik lige så mange nomineringer som havørn.
- Danmarks nationalfugl, knopsvanen blev overhalet af alle undtagen stor flagspætte og endte på 2. sidste-pladsen som nummer 11.
- Rød glente var eneste rovfugl i afstemningen.
- Hvid stork fik kun få nomineringer og kom ikke med i endelig afstemning
- Der var tæt dyst mellem fasan og silkehalen, men silkehalen overhalede fasan.