Vestkystens vinterfugle

DOF Sydvestjylland, Ringkøbing-Skjern Kommune
LøRDAG 9. JANUAR 2016
 KL. 08:00
 Fugletur/Turrapport

Vi kører nordpå og kigger efter havdykænder m.v. ved Gammelgab, sjældne måger i Hvide Sande, havfugle ved Nr. Lyngvig fyr. Til sidst ser vi på, hvad Vest Stadil Fjord kan byde på midt om vinteren.

TILMELDING 

Senest 7. januar til Søren Peder NielsenTURLEDER Søren Peder Nielsen, 4087 5882 (spnhjerting@gmail.com) og Kim Mogensen, 4059 2244 (7200grind@gmail.com)

KONTAKT Søren Peder Nielsen, 4087 5882 (spnhjerting@gmail.com)

MØDESTED 

P-pladsen ved Hovedbiblioteket, Nørregade 19 i Esbjerg kl. 08.00. Hjørnet af p-pladsen længst fra biblioteket.GPS 55.4696, 8.4572
SE STORT KORT

TURRAPPORT

Turen hang i en tynd tråd pga. prognoser om isslag mv., men den blev gennemført, og prognoserne holdt heldigvis ikke.

Trods den lidt barske vejrudsigt, var der kun en enkelt, der meldte fra, mens 13 drog af sted. Landevejene gav ikke større problemer (med eller uden vinterdæk), men det blev hurtigt møgvejr.

Vi lagde ud i tørvejr i Hvide Sande, hvor der var meldt Gråmåge ud. Det lykkedes os ret hurtigt at finde mågen på nogen afstand, men da vi efter et stykke tid rykkede til nordmolen lå den rigtig flot i havneindløbet. I Hvide Sande fik vi også set Skærpiber og Sortand, nogle få så også en sydtrækkende Rødstrubet Lom, mens der blev spejdet forgæves efter Sortgrå Ryle.

Nu satte det ind med vedvarende regn og dårlig sigt, så vi opgav den planlagte tur op langs kysten og kørte i stedet til Værnengene for at søge ly i Nordladen. På vejen fik vi et glimt af 13 Store Skalleslugere ved slusen i Hvide Sande.

I Nordladen, spiste vi madpakker med dessert i form af Jørgens kones lækre romkager. Samtidig fik vi kigget grundigt på Snespurve, der fouragerede omkring laden sammen med Engpibere. Der var også ganske få Bjergpibere mellem og en enkelt Sanglærke, der trodsede den danske vinter.

Vi skulle selvfølgelig også prøve at få et kig på den Jagtfalk, der har huseret lige nord for grænsen til Tipperne i længere tid, men forgæves. Mon ikke falken havde søgt ly for regnen et sted.

Nu gik turen til Hestholmtårnet i Skjern Enge, hvor vi kunne dyrke fuglene ugeneret af regnen. På vejen fik vi set et par Lille Skallesluger i udløbet fra Hestholmsøen.

Der var mange fugle i Hestholmsøen, der var delvis isfri. Vi så pænt med Sangsvaner og Knopsvaner og mange arter af ænder: Gråand, Krikand, Pibeand, Spidsand, en enkelt Skeand, Troldand, Hvinand og en enkelt Taffeland.
Rovfugle var der også. En Vandrefalk sad og krympede sig på en pæl, mens en Blå Kærhøg (han) fouragerede i det fjerne. Højdepunktet var to Havørne, en ungfugl og en gammel fugl, der slog sig ned i pilekrattet øst for tårnet, indtil den gamle fløj over mod os og for en kort bemærkning slog sig ned på en banke temmelig tæt på, inden den forsvandt mod Lønborggård.

En tur i rigtigt møgvejr, men takket være de fine fugletårne ikke så ringe endda.

/Søren Peder Nielsen