Vest Stadil Fjord

DOF Sydvestjylland, Ringkøbing-Skjern Kommune
LøRDAG 21. NOVEMBER 2015
 KL. 08:00
 Fugletur/Turrapport

Vi kigger på vinterens svømme- og rovfugle hos vore vestjyske naboer. På hjemvejen besøger vi Tiim Enge og Skjern Enge, hvis tiden tillader det.

TILMELDING 

Søren Peder Nielsen senest 19/11.TURLEDER Søren Peder Nielsen, 4087 5882 (spnhjerting@gmail.com) og Kim Mogensen, 4059 2244 (7200grind@gmail.com)

KONTAKT Søren Peder Nielsen, 4087 5882 (spnhjerting@gmail.com)

MØDESTED 

P-pladsen ved Hovedbiblioteket, Nørregade 19 i Esbjerg. Hjørnet af P-pladsen længst fra biblioteket.GPS 55.4692, 8.45473
SE STORT KORT

TURRAPPORT

Mens der var snestorm i Østdanmark, nød 14 sydvestjyder solen i Vestjylland.

Hovedmålet for turen var Vest Stadil Fjord, sammen med Filsø en klassisk rasteplads for Kortnæbbet Gås. Da den nu er forsvundet fra Filsø, var det oplagt at søge den nordpå. Det var imidlertid forgæves, ikke en eneste Kortnæbbet blev set. Derimod var der masser af Bramgæs og Grågæs samt enkelte Blisgæs.

Bortset fra gæssene var der temmelig fugletomt i området. Et besøg ved okkerbassinerne gav blot 3-4 Krikænder, desuden mente et par deltagere at have set et glimt af en Skægmejse.

Ved jagthytten var det lidt bedre. Her lå et par mindre flokke af ænder: Grå-, Pibe-, Ske- og Taffeland. En flok Skægmejser gav lyd fra sig i rørskoven, men lod sig ikke se. En Spurvehøg kivedes med nogle Krager.

Desuden sås omkring fjorden bl.a. Sangsvane, Hjejle, Vibe, Storspove, Fiskehejre. 2 Sortstrubet Bynkefugl viste sig på en klittop.

Efter dette noget skuffende besøg gik turen til Skjern Enge. Undervejs gjorde vi et kort stop ved Tim Enge, hvor der ikke var meget at se bortset fra en lidt drilsk Musvåge.

Vi ankom nu til Pumpestation Nord med en formidabel udsigt over Skjern Enge. Her var der masser af fugle - de fleste dog desværre på lang afstand. Bramgæssene dominerede, men også Grågæs og Sangsvaner var talrige. Enkelte Blisgæs var der også her. Pæne flokke af Krik- og Pibeænder gik fra tid til anden på vingerne. Det samme gjorde flokke af Viber og Hjejler.

En hel del rovfugle blev også set, men de fleste desværre "teleskopfugle". To Vandrefalke var de mest bemærkelsesværdige. Desuden Blå Kærhøg, Fjeldvåge, Musvåge og Tårnfalk.
Mærkeligt nok så vi ikke en eneste Havørn hele dagen, det hører sig ellers efterhånden til på en fugletur i det vestjyske.

Vi sluttede af ved Hestholmtårnet, hvor vi delte os i to hold. De, der var i gummistøvler forcerede oversvømmelsen til tårnet, mens de øvrige gik vest for landevejen. Det sidste hold lykkedes det endeligt at opspore en flok Kortnæbbet Gås - 10-15 stk. Ikke mange, men de var der!
Bortset fra de kortnæbbede, var der ikke noget bemærkelsesværdigt her, men vi kom tæt på fuglene og kunne beundre Krikand og Pibeand i de flotte yngledragter.

Sådan sluttede en fugletur, der resultatmæssigt var noget under gennemsnittet, men trods det en dejlig dag i naturen og i godt selskab.

/Søren Peder Nielsen