Blåvand /Skallingen

DOF Sydvestjylland, Varde Kommune
LøRDAG 8. OKTOBER 2022
 KL. 07:00
 Fugletur/Begyndertur/Turrapport

Vi er nu midt i efterårets træksæson, og afhængigt af vejret kan vi opleve et livligt småfugletræk. På havet er der gode chancer for træk af bl.a. Lommer og Suler.

Vi kigger nok også ind på fuglestationen og hører, om de har haft en god ringmærkningsmorgen.

TILMELDING 

senest 6. oktober kl. 18 til Niels Knudsen, T: 4095 1537, M: nk@esenet.dkTURLEDER Niels Knudsen, 4095 1537 (nk@esenet.dk)

KONTAKT Niels Knudsen, 4095 1537 (nk@esenet.dk)

MØDESTED 

P-pladsen ved Hovedbiblioteket, Nørregade 19 i Esbjerg kl. 07.00. Hjørnet af p-pladsen længst fra biblioteket.

Alternativt: P-pladsen ved Blåvand Fyr, Fyrvej, 6857 Blåvand kl. 07.45GPS 55.5571, 8.08434
SE STORT KORT

TURRAPPORT

12 morgenfriske personer samledes tidligt lørdag morgen ved Blåvand fyr. Blåvand er kendt som en fornem træklokalitet specielt om efteråret. Ved kraftige sydvestlige/vestlige vinde kan man især opleve en pænt udvalg af hav- og stormfugle, og er vinden i modsat retning – øst, sydøst kan Blåvand byde på et spændende småfugletræk. Vinden var i dag fra nordvest og dermed ikke ideel for noget træk. Det faldt ydermere sammen med kraftige byger, og et kig på et par af de meteorologiske hjemmesider lovede samstemmende kraftige byger fra 7.30 til 9.30 – og det passede desværre. Det var en noget våd omgang.
Vi fandt lidt læ omkring de store bunkere på stranden, og derfra kunne vi bl.a. opleve Sortgrå ryler på få meters afstand. Mellem rylerne var der Sandløbere og Stor præstekrave. Intens observeren over havet bød på Skarv, Sortand, Ederfugl og et par Spættede sæler – og ikke meget andet. Lidt skuffende.
Inden vi forlod Blåvand besøgte vi Blåvand Fuglestation, hvor ringmærkerne tog sig tid til at fremvise en ringmærket Jernspurv og Sangdrossel. Efterfølgende fik vi lov til at kigge ringmærkerne lidt over skulderen i deres arbejdslokale.

Vi fortsatte mod Skallingen, og besluttede at undersøge skoven omkring Skallinglaboratoriet. Vi oplevede en dejlig gåtur med forfriskende vekslende byger. Fuglemæssigt var det til at overse, men en enkelt Sølvhejre, en rastende ung Vandrefalk, Strandhjejler og en lille flok Spidsænder sås på det åbne land. I skoven var der lidt småfugle – mange Grønsiskener, en pænt udvalg af mejser bl.a. Topmejse. Af andet var der bl.a. Musvåge, Fuglekonge og Lille korsnæb. De få fugle betød, at flere af deltagerne kastede sig over svampene, som blev bestemt i lind strøm og plukket til forbrug hjemme. Vi sluttede ved Skallinglaboratoriet, hvor kaffe, div. mad og kringle blev nydt. Den dejlige hjemmebagte kringle blev sponseret af Birgit. Lige hvad vi trængte til, våde og kolde som vi var. 

Med det lunefulde, våde og kolde vejr i baghovedet kunne deltagerne vælge mellem at tage med på en gåtur rundt om Skallingen sydspids eller tage hjem til de varme stuer. De fleste valgte stuerne, mens 5 deltager fortsætte ufortrødent. Det gav pote. En del Bjerglærker og Snespurve blev set. 3 Havørne lavede opvisning, 6-7 Sølvhejrer blev set og et par pæne flokke af Skarver. Langs stranden blev vi fulgt til dørs af Stenvendere, Sandløbere og Store præstekraver. På tilbagevejen af gåturen sås en fin Hugorm, som vi havde rig lejlighed til at beundre.

Tekst: Niels Knudsen

Fotos: Bent Medvind