Nørholm Skov, Karlsgårde Sø og Varde Å

DOF Sydvestjylland, Varde Kommune
LøRDAG 12. FEBRUAR 2022
 KL. 09:00
 Fugletur/Turrapport/Begyndertur/Heldagstur

Nørholm Skov er rigtig god til skovfugle som spætter, mejser og træløbere, og om vinteren kan vi se dem i de nøgne træer.
Karlsgårde Sø og Varde Å rummer nu svømmefugle som vintersvaner og skalleslugere. Isfugl, Vandstær og Bjergvipstjert er også muligheder.

Samkørsel: 
​Har du ikke bil, eller ønsker du blot at køre sammen med andre, henvender du dig til turlederen, der vil forsøge at arrangere samkørsel.

TILMELDING 

senest 11. februar kl. 18 til Niels KnudsenTURLEDER Niels Knudsen, 4095 1537 (nk@esenet.dk) og Sven Bødker, ()

KONTAKT Niels Knudsen, 4095 1537 (nk@esenet.dk)

MØDESTED 

P-pladsen ved Hovedbiblioteket, Nørregade 19, 6700 Esbjerg. GPS 55.4697, 8.45706
SE STORT KORT

TURRAPPORT

Til ekskursionen var der mange tilmeldte. Undervejs kom et par stykker til, så der samlet var 30-32
deltagere. Vejret kunne være bedre. Det var koldt, 1-2°, men det føltes koldere, da der blæste en stiv kuling fra NW.

Mødested var p-pladsen ved biblioteket, og herfra kørte vi først til Nørholm. Deroppe deltes vi i to
grupper. Den ene gruppe under ledelse af Sven gennemgik skoven SW for godset og Niels tog den anden gruppe med til skoven NØ for godset.

Normalt er Nørholm en fint sted for småfugle og spætter. Det kolde vejr og blæsten fik fuglene til at holde meget lav profil, og udbyttet blev lille. Forskellige mejser som sortmejse, blåmejse, sumpmejse, halemejse og musvit sås. Spætmejse og træløber med få eksemplarer og det samme med stor flagspætte. Af rovfugle 2 musvåger.

Fra Nørholm fortsatte vi over heden mod Karlsgårde Sø. Første stop var ved Rolandhytten over for
Tambours Have i den ende, hvor indløbet til søen er.
Der var ikke mange fugle omkring indløbet. En flok store skalleslugere, 14 fugle, sås på vandet udfor, og i luften passerede flere skarver. Området omkring Rolandhytten var stærkt vindeksponeret og isnende koldt, så vi fortrak til p-pladsen ved Karslgårdeværket ved søens udløb.

Herfra gik vi langs sydsiden af udløbet og Varde Å nedstrøms. I skoven sås en del mejser, finker og fuglekonger, men også her var udbyttet af fugle meget magert. Vi sluttede af ved Skonager Lilleå, og fik en snak om vandreruten langs Varde Å og Karlsgårde dambrug.
Da vi returnerede til p-pladsen tog vi et sidste kig over søens udløb og vestside. En flok bramgæs på 40 fugle passerede over vores hoveder, og på søen udfor lå der en flok gråænder på 25. Lidt længere ude på søen sås en flok skarver på omkring 20 fugle. Mange af skarverne var i deres flotte yngledragt.

Dårligt vejr og få fugle har vi ikke megen indflydelse på, men smukke og storslåede landskaber kan være et stort plaster på ringe vejr og få fugle, og det plaster kan både Nørholm og Karslgårdeområdet byde på.

Tekst: Niels Knudsen