Den grønne vinters hvide måger skal tælles i juledagene

tirsdag 20. december 2011 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
For anden vinter i træk skal der over hele Danmark tælles stormmåger og hættemåger, der overnatter kollektivt på særlige sovepladser. Sidste år i december blev mange måger frosset ud af landet. Nu er der formentlig fuldt hus igen blandt de små måger, som den danske natur har international betydning for
Jan Skriver
Den danske vinter gav sidste år bogstaveligt talt de små måger en kold skulder, så facit af den første tælling af kollektivt overnattende stormmåger og hættemåger blev beskedent.

Nu forsøger ornitologer så igen at få tal på de skarer af små måger, som i milde vintre tilbringer tiden i den danske natur.

Der er fokus på alle lokaliteter, der huser overnattende stormmåger og hættemåger.

- Optællingen i julen 2010 blev delvis spoleret af is og sne, som dækkede mange af de søer, som mågerne ellers overnatter på. Vi fik dog data på, hvor mange – eller nærmere få – der er sådan en vinter, man da vi gerne vil have en mild vinter med, forsøger vi igen i år, siger ornitologen Hans Meltofte, der har taget initiativet til den nationale tælling af midvinterens overnattende hættemåger og stormmåger.

Danmarks kystnatur er et kerneområde for fældende og overvintrende hættemåger og stormmåger, der især om vinteren optræder koncentreret på traditionelle overnatningspladser.

Men er vintrene hårde og langvarige, trækker mange af mågerne ud af landet. I julen 2010 blev der kun talt 18.100 hættemåger, hvoraf 6.200 var på overnatningspladser, mens antallet af stormmåger var på 19.100 med de 5.050 som kollektive overnattere.

I en mild vinter kan antallet formentlig løbe op i flere hundrede tusinde af de små måger, skønnes det.

Stormmåger og hættemåger opsøger særligt sikre lokaliteter, hvor de overnatter stort set skulder ved skulder, mens de på mågemanér kommunikerer om mulighederne for at flyve ud i terrænet og finde føde næste morgen.

- Det er en fordel at være mange, når man overnatter, for så er der flere til at holde øje med rovdyr og rovfugle. Fuglenes kollektive overnatningspladser kan også fungere som ”informationscentre”, hvor mætte måger kan trække mindre heldige og sultne artsfæller med ud til føden næste dag, siger Hans Meltofte.

Sandsynligvis er det de mætte mågers kropssprog, der fortæller deres omgivelser, at de har haft succes med maden. Mætte fugle bøvser bogstaveligt talt mere end sultne.

Hans Meltofte håber, at flere hundrede fuglekiggere landet over vil indrapportere sovepladser for måger og deres antal af kollektivister i perioden fra 24. december til og med søndag 2. januar.

Han har valgt denne periode til tællingen, fordi mange mennesker har fri i juledagene og i nytåret, hvorfor de har mulighed for at tjekke mulige mågelokaliteter sidst på eftermiddagen, når flokkene samles. Det er i dagens blå time, at de hvide måger stimler sammen og kan tælles.
- Tællingen går ud på at finde ud af, hvor de vigtigste sovepladser findes, så vi kan dokumentere Danmarks betydning for overvintrende stormmåger og hættemåger, siger Hans Meltofte.

Selv om den danske naturs betydning for mange måger er indiskutabel, har der aldrig tidligere været foretaget en kortlægning og en landsdækkende optælling af vintermåger.

- Måger er en ofte ringeagtet gruppe af fugle. Måske fordi de er så almindelige og så lidt eksotiske, siger Hans Meltofte, der nu bringer dem i fokus.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF),
Tlf. 33 28 38 00

Alle observationer af overnattende stormmåger og hættemåger skal indtastes i www.DOFbasen.dk eller sendes til: hans.meltofte@dof.dk